Za smrťou detí stojí aj nevedomosť

Až štyri deti zomreli v priebehu prvých šiestich dní tohto roka. Väčšina z nich prišla o život v osadách na východe Slovenska.

06.01.2016 20:00
debata (13)

Ako posledné pripísali v stredu na zoznam nešťastí len trojtýždňové dievčatko. Podľa odborníkov tieto rodiny žijú v strašných podmienkach, nerešpektujú lekárov, deti rodia deti, a preto by sa o sexuálnej výchove a zdravotnej starostlivosti mali učiť už v školách.

Dievčatko pochádzalo z obce Kráľ v okrese Rimavská Sobota, ďalší mŕtvy štvormesačný chlapec z osady Mašličkovo na košickom sídlisku Luník IX. Len dvojmesačný chlapček zomrel v dedine Zborov v okrese Bardejov v osade s približne tisíckou obyvateľov, z ktorých viacerí žijú len v drevených chatrčiach. Hneď na Nový rok prišiel o život pri požiari, opäť v osade Mašličkovo, šesťmesačný chlapček. Všetkými prípadmi sa už zaoberá polícia, presnú príčinu smrti určí až pitva.

Podľa všeobecnej lekárky pre deti a dorast Magdalény Sokirovej, ktorá ordinuje v obci Sečovce v Košickom kraji, môžu byť dôvodom aj nezistené vrodené choroby. S ich diagnostikovaním sú však v prípade rodín, ktoré pochádzajú z osád, často problémy. „U týchto rodičov chýba zdravotné uvedomenie. Nerešpektujú povinnosti, akou je napríklad povinnosť hlásiť sa s novorodencom po prepustení z nemocnice u obvodného lekára do 24 hodín,“ mieni doktorka, podľa ktorej u týchto ľudí chýba disciplinovanosť aj rešpektovanie pokynov lekárov.

„Nedokážu dohliadať na riziká a často nevedia ani to, kedy ich dieťa zomrelo,“ tvrdí. U prvorodičiek v osadách sa podľa odborníčky z roka na rok znižuje veková hranica a stáva sa, že deti rodia deti. V takom prípade vedomosti z oblasti zdravotnej starostlivosti o dieťa úplne chýbajú. Problémom u takýchto rodičov je aj výživa. „Kým je dieťa dojčené, je dobre, pretože v takom prípade je zabezpečená pravidelná strava. Keď mamičky nedojčia, nemajú peniaze na náhradné mlieko,“ vysvetlila Sokirová. Pomôcť by podľa nej mohlo, keby sa výchova o hygiene, stravovaní a sexuálnom živote dostala do škôl.

V minulosti existovala podľa Sokirovej návštevná služba u novorodencov. Ošetrujúci lekári dostali správu o prepustení dieťaťa do domáceho prostredia a chodili ich navštevovať priamo domov. Poznali rodiny, do ktorých sa deti narodili, a vďaka tomu vedeli odhaliť, aké riziká a vrodené choroby im v budúcnosti hrozia. Takáto služba podľa nej dnes chýba.

„Nemyslím si, že treba ospravedlňovať rodičov, ale žijú skutočne v strašných podmienkach,“ myslí si sociológ Michal Vašečka, ktorý je členom dozornej rady národného projektu Zdravé komunity. Jeho cieľom je podpora zdravia znevýhodnených skupín na Slovensku. Osada Mašličkovo, ktorá sa stala dejiskom dvoch zo štyroch tragédií, vznikla podľa Vašečku z obyvateľov bytoviek Luníka IX. "Veľa bytových jednotiek bolo zrušených, strhnutých.

Aktivisti už vtedy hovorili o tom, že tým sa problém na sídlisku Luník IX nevyrieši," povedal Vašečka. Podľa neho po strhnutí bytoviek začali na území Košíc vznikať náhodné, neformalizované osady bez akejkoľvek infraštruktúry. „Keď začalo vznikať Mašličkovo, viacerí odborníci upozorňovali, že máme pred sebou mínu, ktorá raz v nejakej podobe vybuchne. Teraz ten výbuch prišiel,“ pripomenul Vašečka, podľa ktorého v týchto komunitách vznikajú vážne sociálne problémy a jedným z nich je aj úmrtie detí.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #úmrtie #batoľatá