Fico: Myšlienka multikultúrnej Európy zlyhala

Premiér Fico na tlačovej konferencii vyhlásil, že teroristické útoky z konca minulého roka v Paríži a útoky na ženy počas silvestrovskej noci v Kolíne nad Rýnom a v Hamburgu by mali otvoriť oči ľuďom, aj politikom, ktorí podceňujú bezpečnostné riziká spojené s migračnou vlnou. Osobitne sa zmienil aj o prezidentovi Kiskovi.

07.01.2016 14:08
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico: "SR nielenže odmieta povinné a trvalé kvóty, ale ani na dobrovoľnom základe neurobí vláda žiadne rozhodnutie, ktoré by viedlo k vzniku ucelenej moslimskej komunity na Slovensku.“
debata (477)

Premiér povedal, že myšlienka multikultúrnej Európy zlyhala, že je to neakceptovateľná fikcia a že vláda SR trvá na odmietaní prijímania utečencov, ktorí pochádzajú z iného kultúrneho prostredia. Zopakoval svoje staršie tvrdenie, že Európa a niektoré štáty podcenili situáciu v spojitosti s migračnou krízou.

„Nechceme, aby sa aj na Slovensku stalo niečo ako v Nemecku, aby niekto obťažoval naše ženy na verejných priestranstvách,“ vyhlásil Fico. Podľa neho musí vláda urobiť dve zásadné zmeny vo svojej politike. „Budeme finančnú pomoc na migračnú krízu jasne orientovať najmä na ochranu vonkajšej schengenskej hranice. Dáme peniaze, ale nechceme aby skončili napr. v potravinových fondoch, ale v bezpečnostných štruktúrach, ktoré ochránia vonkajšiu hranicu Schengenu. Len tak sa zastavia neregulované migračné toky,“ povedal premiér.

Podporil myšlienku európskej pohraničnej stráže a pripomenul, že Slovensko poslalo policajtov na pomoc pri ochrane hraníc do Maďarska, Slovinska a najnovšie aj do Macedónska.

Druhá zmena podľa Fica spočíva v tom, že SR nielenže odmieta povinné a trvalé kvóty, ale ani na dobrovoľnom základe neurobí vláda žiadne rozhodnutie, „ktoré by viedlo k vzniku ucelenej moslimskej komunity na Slovensku“. „Toto je jediná cesta, ako eliminovať riziká,“ zdôraznil Fico.

© Autorské práva vyhradené

477 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #utečenci #migrácia #bezpečnostné riziká