Fico chce požiadať pre útoky na ženy o ďalší summit o migrácii

Premiér Robert Fico chce po útokoch na ženy v nemeckých mestách, ktoré sa udiali počas silvestrovskej noci, požiadať o zvolanie mimoriadneho summitu Európskej únie.

08.01.2016 17:05 , aktualizované: 18:18
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico.
debata (259)

Únioví predstavitelia by podľa neho mali schváliť urýchlené vytvorenie európskej pohraničnej a pobrežnej stráže. „Základom riešenia je zastaviť príliv migrantov do EÚ,“ zdôraznil Fico na tlačovej konferencii.

„Udalosti, ktoré sa dejú v Európe, nás nútia ich nielen spracovávať, ale aj príslušným spôsobom reagovať,“ povedal Fico na tlačovej konferencii. Vidí súvislosť medzi migračnou krízou a terorizmom, ako aj medzi migráciou a útokmi na ženy v Kolíne nad Rýnom a ďalších európskym mestách.

„Nemôžem než zopakovať, že ani na základe povinných kvót, ani na základe dobrovoľného príspevku nemôžeme dovoliť, aby na Slovensko prišlo niekoľko tisíc migrantov naraz … Nie je možné ich prirodzene integrovať, čo sa ukázalo aj v iných krajinách EÚ,“ povedal.

Premiér zdôraznil, že podozrivými z útokov na ženy sú hlavne migranti, čo vraj potvrdzujú aj dôveryhodné spravodajské informácie. EÚ tak nemôže čakať, až do Európy dorazia ďalšie milióny utečencov, a preto je nutné urýchliť vytváranie európskej pohraničnej a pobrežnej stráže.

„OSN tento rok čaká príchod až troch miliónov imigrantov. Neviem si predstaviť, čo by to urobilo s Európou,“ poznamenal Fico a dodal, že na jeseň, keď v EÚ už môžu byť ďalšie dva milióny migrantov, už môže byť na nejaké kroky neskoro. „Situácia je vážna, dochádza k stále väčšiemu napätiu. Buď riešenia ponúknu vlády, alebo samozvanci,“ varoval.

Slovensko dáva k EÚ dispozícii novú policajnú jednotku nazvanú Hrad, ktorá je podľa premiéra pripravená na nasadenie všade, kde je ohrozená schengenská hranica.

Nemeckej polícii sa zatiaľ prihlásilo vyše 120 žien, ktoré boli terčom útoku v okolí stanice a katedrály v centre Kolína nad Rýnom. Ďalších viac ako 50 trestných oznámení má polícia v Hamburgu, desiatka žien sa stala obeťou podobného útoku v Stuttgarte. Incidenty v mestách boli podobné – veľké skupiny mladých mužov počas osláv príchodu nového roka obkľučovali ženy, obchytkávali ich a okrádali. Dve ženy ohlásili, že boli znásilnené.

Pre tvrdý postup voči páchateľom a ich prípadné vypovedanie sa vyslovila aj kancelárka Angela Merkelová. V Kolíne nad Rýnom medzitým odvolali policajného prezidenta, ktorý čelil kritike, že verejnosť informoval o incidentoch neskoro a že zamlčoval pôvod podozrivých.

Fico opakovane zdôraznil, že medzi podozrivými je niekoľko žiadateľov o azyl, čo „dáva právo hovoriť o súvislosti medzi nekontrolovanou migračnou krízou a negatívnymi javmi“. Na otázku, či by nemal v tejto otázke spolupracovať s opozíciou aj kvôli končiacemu mandátu svojej vlády, Fico odpovedal záporne. Opozícia aj prezident Andrej Kiska podľa neho krízu bagatelizujú, „a tak sa nie je o čom s nimi baviť“.

259 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Robert Fico #utečenci #summit EÚ #sexuálne obťažovanie #žiadatelia o azyl