Fico pošle pre migračnú krízu listy Tuskovi a Junckerovi

V súvislosti s migračnou krízou predseda vlády Robert Fico v televízii TA3 povedal, že v pondelok pošle dva listy.

10.01.2016 16:33
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico.
debata (96)
Jeden bude adresovaný predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi, druhý predsedovi Európskej komisie Jeanovi Claudovi Junkerovi s tým, aby zvážili urýchlenie rozhodnutia o zostavení európskej pohraničnej stráže.

„Budem v listoch žiadať, aby sme zmenili harmonogram pohraničnej stráže. Je to dobra myšlienka v prípade, ak krajina nevie garantovať ochranu svojej hranice. Vtedy musí zasiahnuť medzinárodná sila, ktorá bude na toto použitá,“ priblížil. Časový harmonogram je však podľa jeho slov veľmi dlhý, čo si nemôžu dovoliť. „Ak sem prídu ľudia, zbytočne bude stráž zriadená na konci roka,“ dodal v relácii V politike.

Fico opäť zdôraznil, že bezpečnostné riziká, o ktorých hovorili, sa naplnili do poslednej bodky. Z migrantov je podľa jeho slov vytvorený chránený druh, ktorý, keď niečo urobí, máme strach o ňom hovoriť. „Ja nebudem klamať verejnosť,“ vyhlásil. Ako dodal, „úplne sme rezignovali na ochranu schengenskej hranice. Záleží nám na pohraničnej stráži, a preto žiadam Tuska a Junkera o urýchlenie harmonogramu, pričom by sme privítali i mimoriadny summit“.

96 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #utečenci #migračná kríza