Štrajková pohotovosť učiteľov je podľa Draxlera politická iniciatíva

Vyhlásenie štrajkovej pohotovosti učiteľov je jednoznačne politická iniciatíva, dokonca na úrovni straníckej politiky. Na utorkovej tlačovej besede to povedal minister školstva Juraj Draxler.

12.01.2016 14:02 , aktualizované: 16:51
debata (145)

Požiadavky učiteľov, o ktorých v pondelok 11. januára hovoril štrajkový výbor Iniciatívy slovenských učiteľov, už navyše ministerstvo podľa Draxlera rieši. Ako príklad uviedol kontinuálne vzdelávanie, ktoré ministerstvo plánuje meniť.

Už teraz sú podľa ministra nominovaní ľudia do pracovnej skupiny, ktorá sa bude zaoberať kontinuálnym vzdelávaním. Draxler zároveň uviedol, že za posledné tri roky narástli platy učiteľov o viac ako 20 percent.

„Nie je to dosť, ale trend sa zachoval. Žiadna profesijná skupina nemala takýto vysoký nárast miezd,“ povedal Draxler s tým, že do budúcna chcú tento trend ešte zvýšiť. Doterajšie nárasty za posledné tri roky tvoria podľa ministra kumulatívnu sumu takmer pol miliardy eur, ktoré idú navyše na platy učiteľov.

„Ak by sme hovorili o tých zvýšeniach, o ktorých hovoria aktivisti, len pri pedagogických a odborných zamestnancoch financovaných zo štátneho rozpočtu, by išlo o takmer 16 percentné zvýšenie za jeden rok,“ hovorí Draxler s tým, že tieto požiadavky sú pomerne vysoké.

Ak hovoria učitelia o požiadavke na vybavenosť škôl, za dve vlády Smeru došlo podľa Draxlera cez regionálny operačný program 574 miliónov eur na rekonštrukcie škôl. Za roky 2012 až 2015 išlo navyše z kapitoly opráv ministerstva školstva 45 miliónov eur na školy.

Draxler si nevie predstaviť, ako by chceli zástupcovia Iniciatívy slovenských učiteľov ešte rokovať, keďže dali podľa neho ultimatívnu požiadavku. „To, ako bola naformulovaná požiadavka podľa mňa ukazuje na to, že aktivisti asi ani nechceli, aby sa niečomu vyhovelo. Skôr to smeruje k tomu, aby pripravili niektoré akcie, ktoré zasiahnu do predvolebného boja. Ide o výsostne politickú aktivitu,“ myslí si Draxler.

Existuje extrémna snaha zneužiť učiteľov v predvolebnom boji a využiť ich tak v kampani niektorých politických strán so snahou získať lepší výsledok a poškodiť vládnej strane. Na dnešnej tlačovej besede to povedal predseda NR SR Peter Pellegrini, podľa ktorého posledné vyjadrenia predstaviteľov Iniciatívy slovenských učiteľov potvrdzujú, že chce niekto dialóg o školských témach odtiahnuť od rokovacieho stola na pôdu politickú.

Pellegrini: Organizátorom učiteľského štrajku nejde o učiteľov

Pellegrini upozorňoval aj na to, že Miroslav Sopko zo Slovenskej komory učiteľov kandiduje na listine opozičnej strany OĽaNO. „Nedáva mi to možnosť myslieť si, že ide čisto o iniciatívu učiteľov, ale je tam ten politický podtón,“ hovorí Pellegrini s tým, že organizátorom štrajku nejde ani tak o učiteľov, ale skôr o ambície, možno aj niektorých z nich, dostať sa do parlamentu.

Predseda parlamentu sa vyjadril aj k požiadavkám Iniciatívy slovenských učiteľov. Tieto požiadavky podľa neho nie sú reálnymi požiadavkami, ale ultimátom. „Tu nejde o snahu pomôcť školstvu. Prijímať takéto ultimáta na sklonku volebného obdobia, keď legislatívny proces je ukončený, potvrdzuje, že ide o politiku a snahu zneužiť učiteľov v prospech niektorých politických strán, ktoré motivujú jednotlivcov z iniciatívy na takéto aktivity,“ povedal Pellegrini, podľa ktorého prijímať priority a rozhodnutia, za ktoré bude niesť garanciu až budúca vláda, by bolo nezodpovedné.

Iniciatíva slovenských učiteľov v pondelok 11. januára vyhlásila štrajkovú pohotovosť. Ako na brífingu povedal jeden z jej členov Viktor Križo, odhodlali sa k tomu preto, že minister školstva Juraj Draxler síce uznal opodstatnenosť požiadaviek Slovenskej komory učiteľov, ale ani on, ani vláda neurobili žiadne konkrétne kroky k ich splneniu.

Ak do 25. januára vláda nenavrhne konkrétne legislatívne opatrenia, ako naplniť požiadavky učiteľov ešte v tomto volebnom období, 25. januára vstúpia učitelia do neobmedzeného ostrého štrajku. Vyhlásenie štrajkovej pohotovosti a následne prípadného štrajku vnímajú učitelia ako krajné, no zároveň nevyhnutné riešenie.

Slovenská komora učiteľov a tiež Iniciatíva slovenských učiteľov vládu žiadajú, aby legislatívnymi opatreniami zabezpečila zvýšenie tarifných platov všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve od 1. januára 2016 o 140 eur. Od 1. januára 2017 následne žiadajú ďalšie zvýšenie o 90 eur.

Ďalšou požiadavkou je zvýšenie rozpočtov ministerstva školstva a ministerstva vnútra na rok 2016 o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl didaktickými prostriedkami.

Poslednou požiadavkou je, aby vláda prijala novelu zákona o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch, ktorou by opätovne zaviedla možnosť získavať kredity overením kompetencií, zrušila sedemročnú obmedzenú platnosť kreditov a obnovila možnosť získavať kredity za rozširujúce štúdium, štúdium v zahraničí a tvorivé aktivity.

Súčasne by tiež novela zaviazala ministra školstva vytvoriť komisiu za účasti stavovských a profesijných organizácií v školstve, ktorá by komplexne prehodnotila systém kontinuálneho vzdelávania a zákon s prihliadnutím na analýzu súčasného stavu.

145 debata chyba
Viac na túto tému: #Učitelia #minister školstva #Juraj Draxler #štrajková pohotovosť