Guzmický: V kauze Ransdorf sa chystá žaloba na starostu Gála

Podľa bývalého starostu obce Ivanka pri Nitre Petra Guzmického sa chystá žaloba vo švajčiarskej kauze komunistického europoslanca Miloslava Ransdorfa kvôli tvrdeniu, že peniaze vo švajčiarskej banke sú dedičstvom po vysokom fašistickom pohlavárovi.

12.01.2016 14:13
debata (5)
Uviedol to pre denník Nový čas. Guzmický tiež povedal, že v kauze je podľa neho potrebné vypátrať, kde je „ďalšia, oveľa vyššia suma peňazí“.

„Za to, čo uviedol pre médiá, ho podľa mojich informácií budú rodiny Husákových a Huňkových pomocou americkej právnej kancelárie žalovať,“ povedal Guzmický a myslel tým súčasného starostu Ivanky Ľuboša Gála. Ide o rodiny pozostalých Heleny Husákovej-Huňkovej, ktorá zomrela v roku 2005 a po ktorej sa dedičstvo vo výške miliónov eur snaží vraj už roky neúspešne získať Vladimír Huněk. Guzmický kvôli tomu zorganizoval návštevu švajčiarskej banky v Zürichu, pri ktorej vlani 3. decembra vo Švajčiarsku zatkli troch Slovákov, vrátane Guzmického, a europoslanca Ransdorfa.

Guzmický zopakoval, že dokumenty, ktorými sa v banke v Zürichu preukazovali, neboli falošné. „Ak niekto tvrdil, že sme sa prezentovali falošnými dokladmi, tak klamal,“ povedal Guzmický, ktorý, ako povedal, bol iniciátorom celej akcie. Podľa švajčiarskej polície bolo dôvodom ich zatknutia v Zürichu práve preukazovanie sa falošnými dokumentami.

Podľa Guzmického nemohol Huněk nič sfalšovať. „O tom, že je dedičom istého majetku, sa dozvedel, keď bol za mrežami,“ uviedol Guzmický. Huněka v ČR už v minulosti odsúdili za podvody. „Až mne sa podarilo dohľadať, kto mu veľký majetok odkázal, čo nakoniec potvrdil aj český súd,“ povedal Guzmický. A dodal, že je potrebné vypátrať, kde je „ďalšia, oveľa vyššia suma peňazí“.

Guzmický sa s Ransdorfom vraj ešte týždeň pred návštevou švajčiarskej banky nepoznal a Huňkovi vraj pomáha od septembra 2014. Rovnako ako po celú dobu kauzy tvrdí aj Randsdorf, chceli obaja politici len pomôcť nadviazať kontakt medzi bankou a dedičom.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Miloslav Ransdorf #Guzmický