Korupčný škandál v Skalici: obvinili primára a dvoch pacientov

Zdravotníctvom otriasa ďalší korupčný škandál. Z brania úplatkov bol obvinený primár skalickej nemocnice a z podplácania dvaja pacienti.

12.01.2016 16:28 , aktualizované: 20:00
Skalica, nemocnica Foto: ,
Fakultná nemocnica s poliklinikou v Skalici.
debata (25)

Malo by ísť o šéfa urologického oddelenia. Ak mu dokážu vinu, hrozí mu väzenie od troch do ôsmich rokov, ostatným šesť mesiacov až tri roky. Za necelé dva roky by tak išlo o tretieho vysokopostaveného lekára, ktorý je spojený s úplatkami.

Policajti z Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) zasahovali vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Skalici v pondelok. Podľa hovorcu prezídia Policajného zboru Michala Slivku zadržali tri osoby. „Vyšetrovateľ obvinil z korupcie tri osoby. Lekára J. M. (65) z prijímania úplatku a pacientov Ľ. Š. (50) a L. N. (70) z podplácania. Tí boli po vykonaní procesných úkonov prepustení na slobodu. Na lekára vyšetrovateľ spracuje podnet na jeho vzatie do väzby,“ povedal Slivka. Či primár skončí vo väzení, malo by byť známe ešte tento týždeň. V takýchto prípadoch súdy rozhodujú rýchlo.

O aký veľký úplatok ide, polícia neuviedla. Pre klasifikáciu trestného činu to podľa Slivku nemá význam. Nechcel prezradiť ani to, ako sa o podplácaní NAKA dozvedela a či použila agenta provokatéra.

Výkonná riaditeľka skalickej nemocnice Renáta Kormanová uviedla, že je to pre nich nepríjemná udalosť. V čase policajnej razie v nemocnici nebola. „Informácie som pozbierala od kolegov. Policajti sa ohlásili na sekretariáte, preukázali sa preukazmi. Boli to zástupcovia protikorupčnej jednotky, ktorí ohlásili, že pôsobia na jednom našom oddelení a v pracovni primára majú svoje konanie. Potom odišli,“ opisuje udalosť Kormanová.

Policajti boli podľa nej v civile a v podstate si ich všimol málokto, splynuli s pacientmi. „Podľa mojich informácií zásah sa týkal len urologického oddelenia. To dnes funguje v štandardnom režime, naši zamestnanci sú prítomní na oddelení a zabezpečujú zdravotnú starostlivosť,“ dodala v utorok pre Pravdu šéfka nemocnice.

V pracovni primára mali vyšetrovatelia stráviť asi hodinu. Mali tam nájsť niekoľko obálok s peniazmi.

Celá akcia prebehla v tichosti. „Asi tak po desiatej hodine dopoludnia som si všimla, že v hale sa pohybujú dvaja policajti a ďalší muži,“ priblížila pondelňajšiu raziu jedna z asistentiek Červeného kríža. Keďže muži boli v civilnom oblečení, nevedela odhadnúť, koľko ich bolo. Nevidela, že by niekoho vyviedli.

O škandále sa v utorok pred areálom nemocnice bavili aj dve dôchodkyne. Jedna z nich pre denník Pravda povedala, že aj od nej pýtal jeden lekár z tejto nemocnice peniaze. „Je to taký nepríjemný človek. Kto u neho raz bol, už k nemu viac ísť nechce,“ viac už nechcela spresniť. Dodala, že úplatky tu nie sú novinkou. „Hovorí sa o tom už dlhšie.“

K otázkam o korupcii zamestnancov bola riaditeľka Kormanová zdržanlivá. Ak by aj bola preukázaná, nemocnica podľa nej bude postupovať v súlade so zákonnými štandardnými postupmi. „Nerada by som sa vyjadrovala na túto tému, pretože všetkých svojich kolegov si vážim a všetci patria do tejto nemocnice,“ pripomenula s tým, že nateraz urologické oddelenie ide v štandardnom režime a nepripravujú sa žiadne zmeny.

Na otázku, či vedenie nemocnice zavedie opatrenia, ktoré v budúcnosti obmedzia úplatky, Kormanová iba podotkla, že budú postupovať podľa rozhodnutia polície.

Obvinený lekár J. M. by mal byť šéfom urológie. Od roku 2010 je podľa výpisu z obchodného registra aj členom dozornej rady nemocnice. Podľa viacerých lekárov ide o slušného človeka a odborníka. Skalická nemocnica má v urológii dobrý kredit, liečiť sa tam chodia pacienti z celého Slovenska.

„Primár urologického oddelenia skalickej nemocnice je veľmi aktívny urológ, výborný operatér, publikuje veľa. Je veľký pracant a vážim si ho ako človeka, je ochotný a skromný. Mal pohnutý životný osud, vyrastal ako sirota, ale nechcem to tu rozvádzať. Som z toho prekvapený,“ reagoval na kauzu Vladimír Baláž, hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre urológiu.

Šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský a iniciátor akcie Ďakujem, úplatky neberiem, bráni lekárov. Podľa neho ich pacienti vo väčšine prípadov podplácajú sami. „Podľa prieskumu mimovládnej organizácie zo 130 ľudí, ktorí sa stretli s korupciou, si len od ôsmich lekári vypýtali úplatok,“ dáva do pozornosti Visolajský. Hneď aj dodáva, že vždy sa nájdu nejaké čierne ovce. „Ak urológovi dokážu branie úplatkov, mal by byť potrestaný,“ zhodnotil aféru v Skalici.

Korupcia sa podľa Visolajského nedá paušalizovať na všetkých lekárov. „Je to mýtus, že nemocniční lekári sú bez úplatku neochotní,“ myslí si. Môže za to podľa neho aj obava pacientov z toho, ako vyzerajú naše nemocnice a v akom stave je zdravotníctvo.

To, že pacienti sami ponúkajú lekárom úplatky, považuje prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov Katarína Kafková za jednostranný pohľad. „Lekár ho predsa nemusí zobrať. Skôr si myslím, že ide o prípady, keď sa pacient sám ide poďakovať lekárovi po dobre vykonanej operácii alebo úspešnej liečbe. Medzi pacientmi sa rýchlo rozšíri, ak je lekár úplatný a aká je jeho taxa. Človek ide za ním už s tým, že má pre neho peniaze pripravené,“ vysvetlila Kafková.

Ak si lekár vypýta úplatok, v prvom rade znevažuje lekársky stav a všetkým lekárom robí zlé meno. Okrem toho, ako poukazuje Kafková, tento systém mu to aj umožňuje. „Nemáme také pripoistné produkty, na základe ktorých by si legálnou cestou pacient napríklad mohol vybrať operatéra tak, ako je to v iných krajinách,“ priblížila. Podobný prípad asociácia rieši aj teraz. Pacientke s mozgovou obrnou sa snaží pomôcť a dostať ju k špičkovému odborníkovi. Podľa Kafkovej by pre takéto prípady mala existovať oficiálna cesta. Dnes sa na to využívajú hlavne známosti.

Nakoniec sa k úplatkom priznali

Minulý rok polícia obvinila z brania úplatkov známeho kardiochirurga Viliama Fischera (76), ktorý vtedy pracoval v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb v Bratislave. Udala ho rodina pacientky, ktorá mu podľa polície dala tritisíc eur a dve kačice za to, že mal zabezpečiť skorší termín na operáciu. Kardiochirurg najprv obvinenia rodiny popieral a tvrdil, že ide o nezmysly. Nakoniec s prokurátorom uzavrel dohodu o vine a treste, čím sa vlastne priznal, že úplatok zobral. Súd túto dohodu schválil, Fischer dostal dvojročný trest s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu štyri roky, zakázané má tiež vykonávať lekárske povolanie počas troch rokov. Okrem toho mal zaplatiť pokutu 15-tisíc eur. Fischer bol známy aj tým, že neúspešne kandidoval v posledných prezidentských voľbách ako nezávislý. V kampani vyhlasoval, že nikdy nezobral žiaden úplatok.

Za korupciu bol potrestaný vlani aj prednosta detskej urológie na bratislavských Kramároch Vladimír Polák (58). Polícia ho pri braní úplatku prichytila a obvinila ešte v decembri 2014. Od otca chorého chlapčeka mal brať 500 eur a fľašu alkoholu. S prokurátorom podobne ako Fischer uzavrel dohodu o vine a treste. V máji minulého roka ju Špecializovaný trestný súd v Pezinku potvrdil. Dostal dvojročnú podmienku s odkladom na tri roky, finančnú pokutu päťtisíc eur a na šesť rokov zákaz činnosť vykonávať lekársku prax.

Podľa zákona za prijímanie úplatku lekárom hrozil trest odňatia slobody na 3 až 8 rokov. Uzavretím dohody o vine a treste sa im trestná sadzba znížila o tretinu. Priznaním viny sa tiež vyhli väzeniu. (ben)

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #skalica #nemocnica #úplatok