Ficove výroky nenapĺňajú skutkovú podstatu trestného činu, tvrdí Kaliňák

Premiér Robert Fico výrokmi na adresu moslimskej komunity nenaplnil skutkovú podstatu trestného činu. Myslí si to minister vnútra Robert Kaliňák. Reagoval tak na trestné oznámenie, ktoré prišlo e-mailom v nedeľu 10. januára na generálnu prokuratúru a týkalo sa vyjadrenia premiéra o zabránení vytvorenia „ucelenej moslimskej komunity na Slovensku“.

13.01.2016 14:28
debata (39)

„Myslím si, že je to absolútne absurdné podanie,“ povedal Kaliňák s tým, že potom treba podať trestné oznámenie aj na neho. „Bránime záujmy Slovenskej republiky, a preto je na nás podané trestné oznámenie, je to naozaj veľmi vtipné,“ uviedol. Ako šéf rezortu vnútra dodal, že si žiadny nenávistný prejav nevšimol a nebol podľa neho uplatnený ani princíp kolektívnej viny.

Výrokmi predsedu vlády Roberta Fica o potrebe „zabrániť vytvoreniu ucelenej moslimskej komunity na Slovensku“ sa od pondelka zaoberá generálna prokuratúra, potvrdila to jej hovorkyňa Andrea Predajňová.

„Na generálnu prokuratúru bolo dňa 10. januára 2016 e-mailom podané trestné oznámenie. Vec bude vybavená štandardným spôsobom a v súlade so zákonom,“ povedala Predajňová. Oznámenie sa týka hanobenia rasy, národa a presvedčenia a podnecovania k rasovej, národnostnej a etnickej nenávisti, za čo hrozí trojročné väzenie. E-mail poslala fyzická osoba za výroky predsedu vlády zo 7. januára.

V ten deň mal Fico tlačovku na tému Nový postoj vlády k téme migrácie po udalostiach v nemeckom Kolíne nad Rýnom. „Jediná cesta, ako minimalizovať riziká udalostí ako v Paríži a v Nemecku, je zabrániť vytvoreniu ucelenej moslimskej komunity na Slovensku,“ povedal vtedy premiér. „Myšlienka multikultúrnej Európy zlyhala a nie je možná prirodzená integrácia ľudí, ktorí majú iný spôsob života, iné myslenie, iné kultúrne zázemie a predovšetkým iné náboženstvo,“ pokračoval.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #moslimovia #utečenci #Robert Kaliňák