Podľa Pellegriniho chce OĽaNO zneužiť učiteľov v predvolebnom boji

Hnutie OĽaNO sa snaží zneužiť učiteľov v predvolebnom boji. Na stredajšej tlačovej besede to povedal predseda parlamentu Peter Pellegrini. Líder hnutia Igor Matovič sa v stredu svojimi slovami na tlačovej besede podľa Pellegriniho priznal k tomu, že je spoluorganizátorom a spolupodporovateľom štrajku učiteľov a priznal sa tiež k tomu, že mu vyhovuje, aby učitelia štrajkovali.

13.01.2016 16:47
Peter Pellegrini Foto: ,
Predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer).
debata (49)

Predseda parlamentu tvrdí, že Matovič tak využil túto nespokojnosť učiteľov na svoju predvolebnú kampaň. Pellegrini tak reagoval na lídra OĽaNO Igora Matoviča, ktorý dnes povedal, že nie je v súlade s demokratickými pravidlami krajiny, aby vrcholoví predstavitelia štátu zastrašovali a odsudzovali učiteľov za to, že sú aktívni a reálne vstúpia do politiky.

Matovič označil ako zastrašovanie Pellegriniho slová po tom, ako predseda parlamentu v utorok 12. januára povedal, že existuje extrémna snaha zneužiť učiteľov v predvolebnom boji a využiť ich tak v kampani niektorých politických strán so snahou získať lepší výsledok a poškodiť vládnej strane.

Pellegrini v utorok upozorňoval aj na to, že Miroslav Sopko zo Slovenskej komory učiteľov kandiduje na listine opozičnej strany OĽaNO. „Nedáva mi to možnosť myslieť si, že ide čisto o iniciatívu učiteľov, ale je tam ten politický podtón,“ povedal Pellegrini s tým, že organizátorom štrajku nejde ani tak o učiteľov, ale skôr o ambície, možno aj niektorých z nich, dostať sa do parlamentu.

Pellegrini dnes tiež uviedol, že Matovič v rokoch 2010 až 2012, keď bol súčasťou vládnej koalície, neurobil pre učiteľov nič. "Pri kolektívnom vyjednávaní, v ktorom sa malo rokovať o zvýšení platov aj učiteľov pre rok 2011, vláda vyjednala pre učiteľov zvýšenie o jednu veľkú nulu.

A pre rok 2012 na kolektívnom vyjednávaní o zvýšení platov pedagógov na Slovensku vyjednal druhýkrát pre pedagógov jednu veľkú nulu," povedal Pellegrini s tým, že počas dvoch rokov Matoviča na strane vládnej koalície nezaregistroval od neho ani jednu aktivitu, ktorou by vládu tlačil do rozhodnutia zlepšiť postavenie pedagógov na Slovensku. „Dokonca v roku 2011 počas vlády Ivety Radičovej sa znížil pomer priemerného platu pedagóga k priemernej mzde v hospodárstve,“ dodáva Pellegrini.

Predseda parlamentu dnes tiež vyhlásil, že rezort školstva pokračuje v dialógu s relevantnými partnermi v školstve. Dodal, že vláda bude pracovať naplno až do 5. marca. Ultimátum Iniciatívy slovenských učiteľov na splnenie požiadaviek do 25. januára je teda podľa Pellegriniho nešťastný dátum, lebo niektoré opatrenia si vyžadujú širšiu diskusiu.

Pellegrini tvrdí, že by nebolo fér, aby sa práce na zmenách v školstve mali skončiť iba pre ultimátum iniciatívy, ktorá je sčasti motivovaná politickými stranami opozície.

OĽANO: Predstavitelia štátu nemôžu zastrašovať aktívnych učiteľov

Myslíme si, že je vhodné, aby sa učitelia zaujímali o veci verejné a aby kandidovali v parlamentných voľbách. Nie je v súlade s demokratickými pravidlami krajiny, aby vrcholoví predstavitelia štátu zastrašovali a odsudzovali učiteľov za to, že sú aktívni a reálne vstúpia do politiky. Na dnešnej tlačovej besede to povedal líder hnutia OĽaNO Igor Matovič, ktorý tak reagoval na utorkové vyhlásenie predsedu parlamentu Petra Pellegriniho.

„Zastrašovanie je to, že keď si človek povie, že už má toho dosť a nebude počúvať iba sľuby, ktoré počúva štyri roky, a povie si, že ide kandidovať a pokúsi sa získať dôveru, a zrazu predseda parlamentu ako druhý najvyšší ústavný činiteľ povie, že to je politikárčenie a politická akcia, lebo niektorí z učiteľov, ktorí organizujú štrajk, sú známi známeho, ktorý kandiduje na kandidačnej listine OĽaNO,“ vysvetľuje Matovič, podľa ktorého predseda parlamentu takýmto spôsobom odhovára kandidátov, aby kandidovali.

Matovič dodáva, že ľudia majú na to právo, no Pellegrini svojím stanoviskom povedal, že nemajú právo kandidovať a keď chcú protestovať, nemajú čo kandidovať do parlamentu.

Líder OĽaNO zároveň dodáva, že je naivné očakávať od učiteľov s nástupným platom rovnakým ako pri smetiaroch, že budú motivovaní vzdelávať deti. „Učitelia čakali 46 mesiacov, že vládna strana splní svoje sľuby z programového vyhlásenia vlády. Teraz sa ozvali. Idú voľby a majú na to plné právo,“ hovorí Matovič.

Líderka kandidátky Veronika Remišová povedala, že vláda dlhodobo tvrdí, že nemá peniaze na lepšie ohodnotenie učiteľov, no pritom vynakladá desiatky miliónov eur na projekty s pochybnou pridanou hodnotou. Spomínala pritom zmluvu pred Vianocami na aktualizáciu digitálneho učiva za 20 miliónov eur. Je podľa nej smutné, ako si vláda cení prácu učiteľa a podobnú prácu zamestnanca firmy, ktorej pridelila štátnu zákazku.

„IT školiteľovi štát podľa zmluvy platí 600 eur za deň. Učiteľ informatiky má tiež 600 eur, ale za mesiac,“ hovorí Remišová, podľa ktorej štát učiteľov dlhodobo zanedbáva. „Je smiešne, keď Pellegrini hovorí, že 'čo budeme robiť, to uvidíte po voľbách. Jednak sme to už štyri roky videli a jednak s tým, čo bude po voľbách, máme neblahé skúsenosti,“ dodala Remišová.

OĽaNO reagovalo na slová predsedu parlamentu Petra Pellegriniho, ktorý v utorok 12. januára povedal, že existuje extrémna snaha zneužiť učiteľov v predvolebnom boji a využiť ich tak v kampani niektorých politických strán so snahou získať lepší výsledok a poškodiť vládnej strane.

Pellegrini tiež upozorňoval aj na to, že Miroslav Sopko zo Slovenskej komory učiteľov kandiduje na listine opozičnej strany OĽaNO. „Nedáva mi to možnosť myslieť si, že ide čisto o iniciatívu učiteľov, ale je tam ten politický podtón,“ hovorí Pellegrini s tým, že organizátorom štrajku nejde ani tak o učiteľov, ale skôr o ambície, možno aj niektorých z nich, dostať sa do parlamentu.

Sopko sa následne ohradil a uviedol, že je občanom SR, a tak ako každý aj on mám právo kandidovať za ktorúkoľvek politickú stranu do parlamentu, najmä preto, aby svojimi skúsenosťami, rozhľadom a víziami pomohol slovenskému školstvu.

„Do politiky vstupujú prevažne aktívni občania, a tak nie je isto udivujúce, že aj ja pracujem aktívne v Slovenskej komore učiteľov. Ohradzujem sa proti účelovému prepojeniu mojej kandidatúry s avizovaným štrajkom, na ktorý má každý občan zo zákona právo,“ odkázal Sopko.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Učitelia #OĽaNO #Igor Matovič #Peter Pellegrini #štrajková pohotovosť