Dilema pacientov. Veriť sestrám či Čislákovi

Výpovede zdravotných sestier, ich odchod na dovolenky či maródky. Toto je ďalší problém, ktorý otriasa rezortom. Vedenia niektorých nemocníc neprezradili, ako vyriešia personálny stav na oddeleniach, na ktorých sestry dali výpovede. Niektoré sa spoliehajú na inzeráty alebo na to, že si to zdravotníčky rozmyslia. Pacienti sú z toho zneistení.

14.01.2016 07:00
zdravotné sestry, výpovede sestier, žilina,... Foto: ,
Od pondelka hrozí krízový stav vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline. Výpoveď tam dalo 185 zdravotníčok a väčšina z nich má ísť od budúceho týždňa na dovolenky.
debata (396)

Vo výpovednej lehote je 700 sestier. Prvé začnú odchádzať z práce od februára. Sesterské odbory a komora upozorňujú, že už dnes je ohrozená starostlivosť o pacientov, pretože niektoré si začínajú čerpať dovolenky, prípadne sú choré. Minister zdravotníctva Viliam Čislák v tom problém nevidí. Uvádza, že o pacientov je aj bude postarané.

Od pondelka hrozí krízový stav vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline. Výpoveď tam dalo 185 zdravotníčok a väčšina z nich má ísť od budúceho týždňa na dovolenky. Upozornilo na to odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek.

„Ohrozené je anestéziologicko-resuscitačné oddelenie, odchádzajú všetky sestry z celého oddelenia a už väčšina z nich si od budúceho týždňa začína čerpať dovolenky. Kto tam bude robiť, ako budú zabezpečené služby, nikto nevie,“ uviedla šéfka odborov Monika Kavecká.

Riaditeľ žilinskej nemocnice Ivan Mačuga priznáva, že najväčší problém majú s oddelením anestézie. "Ak by nastal krízový stav, pacientov by sme v prípade nutnosti popresúvať do okolitých nemocníc,“ povedal.

Do úvahy prichádzajú univerzitná nemocnica v Martine, vojenská v Ružomberku, nemocnice v Čadci, Dolnom Kubíne, Trstenej či Liptovskom Mikuláši. Ministerstvo zdravotníctva avíza sesterských odborov považuje za strašenie verejnosti. „Pacienti sa nemusia obávať, že by im nebola poskytnutá potrebná zdravotná starostlivosť,“ uviedol minister Viliam Čislák.

Šéf Lekárskeho odborového združenia žilinskej nemocnice Peter Blaško si myslí, že ministerstvo aj manažment nemocnice situáciu zľahčujú. „Keď v minulom roku dalo výpoveď len oveľa menej sestier, ako je to teraz, situácia bola zúfalá, jedenásť hodín sme rokovali,“ pripomenul Blaško. Čo bude teraz, to si netrúfa odhadnúť.

Kritická situácia nastala tento týždeň aj vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Prešove. Detských pacientov vo vážnych stavoch, napojených na prístroje, museli z jednotky intenzívnej starostlivosti popresúvať na iné oddelenia. Pre maródky neprišlo do práce 136 sestier. Okrem toho znížili počet postelí na anestéziologicko-resuscitačnom oddelení, presúvať mali aj traumatologických pacientov.

Riaditeľ Radoslav Čuha povedal, že výpadok nahradili kolegyne, ktoré nemocnica povolala do služby. „Neodkladná a akútna zdravotná starostlivosť bola pre pacientov prešovskej nemocnice zabezpečená v plnom rozsahu,“ zdôraznil Čuha.

Predseda prešovského odborového združenia lekárov Michal Polician vyzval vládu a ministra, aby so sestrami rokovali a nevyčkávali. Podľa neho krízové scenáre, ktoré majú vedenia pripravené, nebudú fungovať.

„Varujeme všetkých vedúcich pracovníkov vrátane ministerstva zdravotníctva pred takýmto riešením situácie, pretože je nereálna a v ďalšom období nezaručí dostupnosť zdravotnej starostlivosti,“ tvrdí Polician.

Minister Čislák považuje túto krízu za lokálnu. Včera inicioval stretnutie všetkých poskytovateľov zdravotnej starostlivosti z Prešovského kraja. „Všetci potvrdili, že sú pripravení v prípade potreby spolupracovať a poskytnúť súčinnosť," avizoval Čislák.

Išlo o zástupcov súkromných, mestských aj štátnych nemocníc, prítomní boli aj zástupcovia záchranárov. Vo výpovednej lehote stále zotrváva vyše 700 sestier. Okrem Prešova, Žiliny a Bojníc sú aj v Trnave, Košiciach, Trenčíne a Martine.

Pacienti sú podľa prezidentky Kataríny Kafkovej znepokojení aktuálnym vývojom, a to najmä tí, ktorí majú ísť do nemocníc v najbližších týždňoch. „Obávame sa, že na niektorých oddeleniach môže dôjsť až k takému výpadku sestier, že poskytovanie zdravotnej starostlivosti môže byť ohrozené. Preto by sme radi verili vyjadreniam pána ministra, že všetko bude v poriadku a že sa bude mať kto o pacienta postarať,“ reagovala Kafková s tým, že pochybností sa však zbaviť nemôžu.

© Autorské práva vyhradené

396 debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #Prešov #nemocnice #Viliam Čislák #výpovede sestier