Výpovede sestier: Kríza aj v Trnave?

Ďalšie zlé správy už tretíkrát v tomto týždni oznamujú zdravotné sestry pred nemocnicami. Vo štvrtok boli v Trnave, aby avizovali, že od februára tu končí ušno-nosno-krčné oddelenie. Vedenie nemocnice a minister zdravotníctva tvrdia opak. Pacientska organizácia vyzýva všetky strany, aby rokovali. Podľa nej už pacienti pocítili problémy, ktoré súvisia s výpoveďami sestier.

14.01.2016 16:01 , aktualizované: 17:31
debata (46)

Na trnavskom oddelení ORL zo siedmich sestier dali výpovede štyri plus jedna ambulantná. „Bolo nám od vedenia povedané, že od prvého februára oddelenie zaniká a bude fungovať len ambulancia bez audiometrie, ide o špeciálny prístroj na vyšetrenie sluchu, bez ktorého nie je vyšetrenie kompletné,“ povedala sestra, ktorá zatiaľ na ORL pracuje. Žiadne nové sestry sa podľa nej nehlásili ani sa nezaúčajú. V takom prípade tiež nebude fungovať ani krčná pohotovosť, ktorá je spádovou oblasťou pre celý Trnavský kraj. „Neviem, kam budú pacienti chodiť,“ dodala. Najbližšie pohotovosti fungujú v Bratislave, Nitre či Trenčíne.

V Trnave dalo výpoveď 70 sestier

Podľa šéfa odborov trnavskej nemocnice Františka Naňa je v súčasnosti vo výpovednej lehote, ktorá sa končí posledného januára, takmer 70 sestier. „Zo strany vedenia zatiaľ nebol prezentovaný plán, ako bude zabezpečená ošetrovateľská činnosť,“ povedal. Kompletne všetky sestry odchádzajú k prvému marcu z urologického oddelenia, veľký počet dalo výpovede na gynekológii, neurológii a takisto aj na lôžkovej časti kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny.

Asi 50 sestier si odchod z práce rozmyslelo. „Obávam sa, že to bolo zo strachu. Treba si uvedomiť, že mnohé sú samoživiteľky, splácajú hypotéky. Ich plat je natoľko nízky, že nedokážu vydržať viac ako mesiac bez výplaty,“ myslí si Naňa. Sestra pri lôžku v trnavskej nemocnici Barbora Kapitánová potvrdila, že na sestry bol vyvíjaný nátlak zo strany vedenia a došlo aj k obťažovaniu rodinných príslušníkov. „Budeme to riešiť s právnikom odborového združenia,“ dodala.

Vedenie nemocnice pripomína, že má presné čísla. Podľa neho na výpovediach ku koncu januára trvá 68 sestier, ďalších 45 ich stiahlo. Nemocnica prijala 12 nových sestier, od februára by tak malo chýbať 56. Podľa riaditeľa Martina Neštického je to približne desať percent z celkového počtu, čo v žiadnom prípade nemôže ohroziť poskytovanie zdravotnej starostlivosti. "Ani nepredpokladáme nejaký krízový stav, pretože počas letných mesiacov čerpá u nás dovolenku viac sestier, ako je teraz vo výpovednej lehote,“ reagoval Neštický. Po aplikácii nového zákona o odmeňovaní zdravotníckych pracovníkov dá nemocnica na platy sestier o 17-tisíc eur mesačne viac ako doteraz.

Ministerstvo: Kolaps nehrozí

Ministerstvo zdravotníctva zdôrazňuje, že kolaps zdravotníctva na Slovensku v žiadnom prípade nehrozí. Minister Viliam Čislák uviedol, že výpovede sestier majú už dnes vyslovene lokálny rozmer. ,Nemocnice v Trnave, Trenčíne, Martine a Košiciach situáciu k prvému februáru zvládnu bez akýchkoľvek zmien a obmedzení pre pacientov," pripomenul Čislák s tým, že sestrám platy dolu nepôjdu, naopak, budú sa zvyšovať. Čislák dodáva, že verejnosť je cez médiá zavádzaná. Ako príklad uviedol sestru zo Žiliny, ktorá tvrdila, že ide s platom dolu o dvesto eur. „Pripomínam, že priemerná mzda sestier v tejto nemocnici, ako aj v ostatných, je 1 100 eur,“ povedal minister.

Raši: Je to politická kampaň

Predseda parlamentného výboru pre zdravotníctvo Richard Raši (Smer) hovorí, že ide o politickú kampaň, ktorú podľa neho v posledných dňoch robia funkcionárky sesterských odborov a komory, ktoré nevykonávajú prácu sestier. „Naozaj si myslím, že tu dochádza k zneužívaniu a zastrašovaniu sestier,“ zhodnotil Raši, ktorý je odhodlaný každé vyjadrenie odborárok negovať. "Každý deň budeme robiť tlačovky, keď ony budú robiť tlačovku v jednom meste, my urobíme v druhom meste. Chcem využiť každý deň na to, aby sestry rozmýšľali, čo ich čaká, pokiaľ výpovede nestiahnu,“ poukázal. Zdôraznil, že ide len o niečo vyše dve percentá sestier, a podľa neho sú sestry do tejto situácie dotlačené nie vlastnou vinou, preto im chcú s ministrom pomôcť.

Pribúda sťažností pacientov

Asociácia na ochranu práv pacientov (AOPP) sa kvôli nedostatku sestier v nemocniciach obáva ohrozenia zdravia pacientov. „Kríza v zdravotníckych zariadeniach je už citeľná, čo dokazujú aj prvé problémy so zabezpečením zdravotnej starostlivosti. Tie hlási už niekoľko nemocníc, ktoré kvôli nedostatku sestier budú musieť prejsť do krízových režimov,“ tvrdí prezidentka Katarína Kafková.

Kompetentní by si podľa nej mali uvedomiť, že práve oni nesú zodpovednosť za životy pacientov a túto situáciu ihneď vyriešiť. „Vyzývame preto na rokovanie všetky zúčastnené strany, aby prišlo k dohode čo najskôr. Čakanie na parlamentné voľby a nového ministra zdravotníctva, ktorý by mal situáciu vyriešiť, považujeme za veľmi zlý krok. Odkladanie liečby, operácií či prevážanie pacientov na dlhé vzdialenosti môže byť životu nebezpečné,“ vysvetľuje. Ako ďalej dodáva, nahradenie sestier iným zdravotníckym personálom nie je dobrým riešením, pretože títo zamestnanci často nemajú dostatočné vzdelanie a hlavne skúsenosti.

Situácia v slovenských nemocniciach je podľa nej vážna. „Sťažností pacientov súvisiace s obmedzením zdravotnej starostlivosti pribúda. Je pritom veľmi pravdepodobné, že v najbližších dňoch vzniknú podobné problémy aj v ďalších zdravotníckych zariadeniach,“ dodala šéfka pacientskej organizácie.

(Agentúrnu správu sme nahradili autorským textom denníka Pravda.)

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #Viliam Čislák #výpovede sestier