Na horách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo

Ráno bolo na horách väčšinou hmlisté počasie, na východe Tatier ešte s doznievajúcim snežením.

15.01.2016 10:09
debata

Teploty vzduchu sa pohybovali od –13°C do –3°C. Na hrebeňoch fúkal mierny juhozápadný až západný vietor s rýchlosťou 2 až 7 m/s, v Západných Tatrách v nárazoch cez 20 m/s. Za posledných 24 hodín pripadlo od jeden do päť, miestami do osem centimetrov nového suchého snehu.

Celkovo za poslednú periódu sneženia pripadlo vo vyšších polohách hôr 25 až 50 cm snehu, ktorý nie je dostatočne zviazaný so starým tvrdým podkladom a je rozložený veľmi nerovnomerne. Miestami ho je nafúkaného aj viac ako 60 cm, a naopak na exponovaných miestach je povrch tvorený starým zľadovateným snehom.

Vo vysokých polohách všetkých pohorí trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V Tatrách a Nízkych Tatrách to platí pre polohy nad 1700/1600 m a vo Fatrách nad 1300 m n.m. Lavínové nebezpečenstvo má výrazne lokálny charakter, na juhovýchodných a východných svahoch môže byť situácia ešte o niečo horšia.

Nový sneh bol previaty do žľabov a na záveterné, najmä južné, juhovýchodné, východné a severovýchodné svahy, kde sú vytvorené nestabilné snehové dosky, vankúše a preveje. Na takýchto strmých miestach sa môžu uvoľniť lavíny hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení. Ojedinele sa môžu vyskytnúť aj spontánne splazy a menšie lavíny. V nižších polohách (pod 1600, resp. 1300 m) trvá naďalej len malé lavínové nebezpečenstvo, 1. stupeň. Lavínové nebezpečenstvo naďalej zotrváva.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tatry #sneženie #Lavíny