Teplota by cez deň nemala prekonať mínus 10 stupňov

Avizované mrazy, ktoré sa mali blížiť k mínus tridsaťstupňovým teplotám, nakoniec neprídu. Cez víkend sa síce ochladí, ale hladina v teplomere až tak hlboko neklesne. V noci sa zastaví na mínus 20 stupňoch. Mrazy vydržia asi týždeň, potom by sa mali zmierniť. Meteorológovia v najbližších dňoch nečakajú ani výdatné sneženie, aké bolo v noci na piatok. Zmeniť sa to však môže na konci budúceho týždňa.

16.01.2016 07:00
počasie, zima, deti, Foto: ,
V piatok bolo v Bratislave príjemné počasie, deti sa mohli vyšantiť na ihrisku.
debata (6)

Najviac snehu v závere tohto týždňa napadalo v okresoch na juhu stredného a východného Slovenska. „Zrážky tohto charakteru by mali ustúpiť ďalej na východ. Ak bude cez víkend snežiť, nebude to také výdatné sneženie ako v noci na piatok. No ochladí sa. V miestach, kde sa vytvorila nová snehová pokrývka, môžu byť v nedeľu a na začiatku budúceho týždňa pri nočnom vyjasnení silnejšie mrazy,“ predpokladá Pavol Faško, klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu. Predbežne sa očakáva, že mrazy by mali dosiahnuť na najchladnejších miestach hodnoty okolo mínus 20 stupňov Celzia. Pôjde však o nočné teploty, cez deň by nemali prekročiť mínus 10 stupňov.

Cez víkend k nám začne prúdiť studený, pôvodom arktický vzduch. V regiónoch na severnom Slovensku by mohli byť mrazy dosť výrazné aj cez deň, pretože studený vzduch bude prúdiť od severu a jeho vplyv sa najviac prejaví v tomto regióne. Cez deň sa tu teplota môže pohybovať okolo mínus 9 stupňov, v noci klesne v kotlinách a dolinách až na mínus 20 stupňov. Snežiť bude najmä na severe a východe, kde sa môžu vytvárať snehové jazyky. V oblastiach, kde sneh nie je, napríklad na západnom Slovensku, mráz nebude taký silný.

Ako bude

  • Sobota – premenlivá oblačnosť, ojedinele snehové prehánky. Denná teplota –2 až 3 stupne, nočná –3 až – 8 stupňov, v dolinách a kotlinách až –13 stupňov.
  • Nedeľa – premenlivá, na východe postupne veľká oblačnosť, snehové prehánky. Denná teplota –9 až –4 stupne, v noci v kotlinách až –20 stupňov.
  • Pondelok – prevažne polooblačno, na severe a východe oblačno a ojedinele snehové prehánky. Denná teplota –9 až –4 stupne, v noci v dolinách až –20 stupňov.
  • Utorok – jasno až polojasno, popoludní na severe pribúdanie oblačnosti, ojedinele sneženie, veľmi chladno. Denná teplota –7 až –2 stupne, v noci až –23 stupňov.
  • Streda – oblačno až zamračené, na viacerých miestach sneženie. Denná teplota –8 až –2 stupne, v noci až –17 stupňov.
  • Štvrtok – malá, na severe zväčšená oblačnosť a ojedinele sneženie. Denná teplota –7 až –2 stupne, v noci v dolinách až –20 stupňov.

Zdroj: SHMÚ

Ochladenie by sa malo najvýraznejšie prejaviť v nedeľu 17. januára. V tento deň už Slovensko zažilo oveľa krutejšie mrazy. Bolo to najmä na začiatku šesťdesiatych rokov, keď bývali veľmi mrazivé zimy. V Oravskej Lesnej bolo 17. januára 1963 mínus 33,5 stupňa a o rok neskôr v Červenom Kláštore mínus 28,8 stupňa. Naopak, najteplejšie bolo o tridsať rokov neskôr, v Stupave namerali 17. januára 1990 13,7 stupňa, o tri roky neskôr bolo v Stupave aj Holíči 13,6 stupňa.

Oteplenie, ktoré so sebou prinesie zrážky, a teda aj ďalšie sneženie, by malo prísť niekedy koncom budúceho týždňa. Kedy presne nastane tento zlom, sa zatiaľ nedá presne určiť. „Tlaková výš, na ktorej prednom okraji prenikol studený vzduch od severu až severovýchodu, sa bude presúvať smerom na východ. Potom k nám začne od západu prúdiť teplejší vzduch a ten prinesie zrážky. To bude šanca, že v tých oblastiach Slovenska, kde zatiaľ veľmi nesnežilo, predovšetkým na západe, môže pri tomto oteplení napadať sneh,“ vraví Pavol Faško.

Či sneh aj vydrží, bude záležať na tom, aké výrazné oteplenie bude. Podľa klimatológa by však malo znamenať len zmiernenie mrazov.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #mráz #zima