Niektoré kreslá v budúcej vláde sú už rozdelené

Ešte vlka nezabili, už na jeho kožu pili. Príslovie ako šité na niektorých politikov súčasnej opozície. Dva mesiace pred voľbami si už bez škrupúľ delia niektoré ministerské kreslá. Aj napriek tomu, že preferencie strán, ktoré reprezentujú, často iba zakopávajú o parlamentný prah. Bez akejkoľvek istoty, či sa im podarí dostatočne zdvihnúť nohu, aby ho dokázali prekročiť.

17.01.2016 16:00
debata (117)

Nedostatok sebareflexie takto prejavuje napríklad predseda liberálov z SaS Richard Sulík. Bdejúc sníva o tom, že sa po marcových voľbách stane ministrom financií. „Ak bude SaS vo vláde, moja osobná ambícia je byť ministrom, podľa možností ministrom financií. Vnímam to ako môj prínos pre slovenskú politiku a rozpočet. Toto urobím napriek tomu, že je to viac roboty a menej peňazí,“ vyhlásil hlavný strojca pádu Radičovej vlády v roku 2011, s ktorým ani jeho vtedajší koaliční partneri nemajú veľkú chuť opätovne zostaviť kabinet.

Ak sa však Sulíkovi v „hre o (ministerské) stoličky“ nezadarí, a tú jeho vysnenú mu ktosi predsa len vyfúkne, radšej vraj zostane sedieť v Bruseli. „Mne sa to tam pozdáva, aj odtiaľ viem byť prínosom pre slovenskú politiku a viem viesť SaS. A nemyslím si, že by na tom bolo niečo zlé,“ uviedol europoslanec, ešte pred eurovoľbami 2014 ľúty kritik európskych „starých štruktúr“ a ich nadštandardne vysokých platov.

Vládnymi ambíciami už vopred oplýva aj Sulíkov stranícky kolega Ľubomír Galko. Tiež sa už vyjadril, že okrem rezortu obrany, odkiaľ musel po kauze s odpočúvaním novinárov a ďalších civilistov nedobrovoľne a bez ovácií odísť, by v pohode vedel šéfovať aj ministerstvu vnútra. Skúsenosti na to má, tvrdí sám o sebe, a to vďaka pôsobeniu v brannobezpeč­nostnom výbore súčasného parlamentu.

Podľa ostatných prieskumov verejnej mienky by aspoň mala mať istú parlamentnú účasť strana Sieť, nováčik vo volebnom ringu. Jej líder Radoslav Procházka však už v úvahách o naplnení svojho mandátu od občanov postúpil aj ďalej. Vyslovil „logický“ predpoklad, že budúcu vládu bude zostavovať buď predseda Smeru Robert Fico, alebo on sám. A už aj čiastočne rozvinul ten pre seba príjemnejší druhý variant. Premiérske kreslo si podrží pre seba, ministerské už posunul vlastným spolustraníkom.

Na štvrtkovej tlačovej besede, pri prezentácii krokov, aké strana plánuje po voľbách urobiť v zdravotníctve, mal už Procházka úplne jasno v tom, že rezort zdravotníctva by mala viesť žena. Primárka oddelenia lekárskej genetiky Lucia Copáková, „sedemnástka“ na kandidátke Siete do volieb.

„Prvá úroveň spočíva v našom presvedčení, že v situácii, v akej sa slovenské zdravotníctvo nachádza, je nevyhnutné, aby sa stalo témou s premiérskym statusom. Situáciu v zdravotníctve by mal riešiť spoločne premiér, minister financií a ministerka zdravotníctva. Teraz sme tu v aktuálnej zostave,“ vyhlásil na tlačovke Procházka. Z jeho výrokov a triumvirátu prítomných straníkov vylučovacou metódou vyplynulo, komu mieni zveriť post vládneho financministra. Vedľa neho a Copákovej stál – Miroslav Beblavý.

Už tri mesiace pred voľbami však z rečí o ministrovaní stihol tvrdo precitnúť Pavol Paška, jeden z „najvyšších“ v strane Smer. Vlani sa musel neslávne odporúčať z postu predsedu parlamentu pre „kauzu cétečko“ a iné politické prešľapy. Keď sa potom nedostal na volebnú kandidátku, vyjadril sa, že po siedmich rokoch pôsobenia sa mu už do snemovne vlastne ani nechce. „Skončiť tam ako niektorí politickí zúfalci, chodiť ako bludná ovca…“ zauvažoval s pokorou. No zároveň zdôraznil, že z politiky odísť nemieni a zaujíma sa o funkciu šéfa diplomacie…

„Miroslav Lajčák je špičkový diplomat. Je pre nás absolútnou jednotkou, pokiaľ ide o zahraničnú politiku, čím odpovedám na akékoľvek úvahy a špekulácie veľmi jasne,“ dostalo sa mu však vzápätí od straníckeho šéfa Roberta Fica studenej sprchy, ktorá ho zrazila do reality.

© Autorské práva vyhradené

117 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #Richard Sulík #voľby 2016