Matky bojujú petíciou za vyššie rodičovské dávky

Krátko pred voľbami sa aktivizujú aj slovenské mamičky. Rozbehli celoštátnu petíciu za zvýšenie rodičovského príspevku a prídavku na dieťa.

18.01.2016 13:00
matka - práca - kariéra - Foto:
Ilustračné foto.
debata (15)

Žiadajú ňou, aby sa kompetentní zamysleli, či zo „smiešnych súm“, ktoré sa dnes vyplácajú cez tieto štátne dávky, naozaj možno pokryť náklady na starostlivosť o deti.

„Od pondelka 11. januára sme nazbierali okolo päťtisíc podpisov. Zbierať chceme do konca mesiaca, potom petičné listiny pošleme na ministerstvo práce,“ hovorí predsedníčka petičného výboru Viera Kulichová z Detvy, tiež mama na rodičovskej dovolenke so 16-mesačným dieťaťom. Minister práce Ján Richter potvrdil, že po tom, čo sa od januára zvýšila materská dávka či príspevok na starostlivosť o dieťa, mieni sa Smer venovať aj rodičovskému príspevku, ale až po voľbách. „Je naším záujmom zaoberať sa aj týmto problémom,“ uviedol.

V súčasnosti sa rodičovský príspevok vypláca v jednotnej sume 203,20 eura mesačne, a to rodičovi na rodičovskej dovolenke do troch, resp. v prípade zlého zdravotného stavu dieťaťa do šiestich rokov veku. Rodič dvojčiat dostáva 254 eur, trojčiat 304,80 eura.

Výška prídavku na nezaopatrené dieťa je momentálne 23,52 eura. Keďže vlani ani predvlani nestúplo životné minimum, na ktoré je dávka nadviazaná, jej suma sa nemenila od januára 2014. Už Radičovej vláda kedysi plánovala vyplácať tento štátny príspevok vo vyššej sume, ale adresne, len rodinám do istej výšky príjmu. Takýto zámer mal po nástupe aj Ficov kabinet, neskôr však priznal problém v testovaní príjmov domácností, ktorý zatiaľ adresnosti vyplácania bráni.

Podľa sociologičky Moniky Čambálikovej aj matky touto petíciou „nasadli na vlnu posledných zúfalých predvolebných tlakov na vládu“, ktoré sú síce legitímne, no žiadne vznesené požiadavky by sa nemali riešiť v časovom strese. „Tie dávky sú jednoznačne nízke, ale meniť ich treba premyslene a systémovo,“ odporúča.

Plošné zvýšenie rodičovského príspevku, pokračuje sociologička, sa spája s rizikami, napríklad že príspevok prevýši materskú dávku, čo by bolo nespravodlivé voči matkám, ktoré si pred pôrodom platili nemocenské. A čo sa týka prídavku, Čambáliková považuje za neúnosné, ak sa v ére počítačov na Slovensku nedajú testovať príjmy, keď v Česku, Rakúsku a ďalších krajinách je to samozrejmosť.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #petícia #rodičovské dávky