Na hraniciach s Rakúskom je pokoj

Jedno auto za druhým. Na hraničnom priechode Bratislava - Berg v pondelok nič nenasvedčovalo tomu, že by tu prebiehala nejaká kontrola. Bývala rakúska colnica je pokojná, v zanedbaných budovách je ticho, žiaden pohyb. Za polhodinu tadiaľto prefrčalo asi päťdesiat áut, bez problémov.

18.01.2016 20:00
hranice Berg, policia, hranicny prechod Foto: ,
Hraničné priechody sú zatiaľ pokojné.
debata (26)

Informácie o tom, že Rakúsko dočasne ruší na svojich hraniciach voľný pohyb osôb a sprísňuje kontroly, vzbudili otázky, akým spôsobom sa to dotkne cestujúcich alebo Slovákov, ktorí tam bývajú. Mnohí denne dochádzajú do Bratislavy za prácou a opačne.

Zatiaľ sú priechody pokojné. Polícia tvrdila, že nemá oficiálne stanovisko rakúskej strany o sprísnení kontrol na hraniciach so Slovenskom. Skúsenosti tých, ktorí cez ne prechádzajú, to potvrdzujú.

„Dochádzam denne do Bratislavy z Rakúska, v poslednom období rakúski policajti na hraniciach Berg a Kittsee neboli ani nerobia zvýšené kontroly,“ povedala 36-ročná Beáta. Na hraniciach boli podľa nej naši policajti v čase, keď vypukla utečenecká kríza, ale po pár týždňoch odišli. Beáta tvrdí, že rakúski muži zákona vykonávajú len bežné cestné kontroly, väčšinou je to meranie rýchlosti, nič viac.

Peter zase každý deň cestuje do Bratislavy vlakom. „Občas sa stane, že sa vo vlaku objavia slovenskí policajti. Nastúpia v Bratislave, prebehnú vozňami a v mestskej časti Devínska Nová Ves vystúpia,“ uviedol. Myslí si, že ak by vo vlaku našli podozrivé osoby, tak by ich asi vysadili. Všimol si tiež, že na hraniciach niekedy hliadkuje naše policajné auto, jeho posádka zastavuje a kontroluje väčšinou dodávky.

Slovenskí policajti podľa hovorcu prezídia Policajného zboru Martina Wäldla v súvislosti s utečeneckou krízou častejšie hliadkujú na vybraných miestach. „Do monitoringu vybraných úsekov a miest sú zapojené aj služby železničnej, poriadkovej a dopravnej polície a taktiež sa spolupracuje so zložkami Finančnej správy,“ doplnil Wäldl.

V minulom roku podľa Wäldla nelegálne prekročilo naše hranice 2 535 osôb. Nespresnil, z ktorých krajín boli. Cudzinec, ktorý sa na slovenské územie dostal nelegálne alebo sa tu protizákonne zdržiava, môže byť vyhostený do jeho domovskej krajiny alebo do najbližšieho štátu, z ktorého prekročil slovenskú hranicu.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #hranice #Berg