Do štrajku sa zatiaľ hlási zlomok učiteľov

Dátum ostrého štrajku, ktorým chce Iniciatíva slovenských učiteľov vyjednať vyššie platy, sa blíži. Niektoré školy už teraz vedia, že 25. januára zostanú zatvorené, iné zase avizujú, že ich sa protest nedotkne. Keďže 1. februára budú polročné prázdniny, hrozba štrajku vo viacerých školách urýchlila uzatváranie známok a polročné klasifikačné porady.

19.01.2016 12:00
kvapka krvi, učitelia, november 2015 Foto: ,
Vlani v novembri sa časť učiteľov zapojila do akcie kvapka krvi. Takto chcela poukázať na svoju nespokojnosť so stavom školstva.
debata (43)

V čase redakčnej uzávierky bolo v pondelok večer do akcie prihlásených niečo nad 3 100 učiteľov zo 165 materských, základných a stredných škôl. Na celom Slovensku je približne 6-tisíc škôl, na ktorých učí takmer 89-tisíc pedagógov.

„Školy sa ešte len zapájajú, učitelia diskutujú, takže konečné číslo je ešte predčasné povedať. Pán minister nám posiela odkazy cez médiá, že sa bude snažiť s nami kontaktovať, aby sme mohli spoločne odvrátiť hrozbu prípadného štrajku. Zatiaľ sme však neboli oslovení,“ konštatoval člen štrajkového výboru Iniciatívy slovenských učiteľov Branislav Kočan. Vo večerných hodinách však iniciatíva oznámila, že minister sa s nimi dohodol na stretnutí vo švrtok. (Viac: Ministerstvo bude rokovať s Iniciatívou slovenských učiteľov.)

V rámci protestu plánuje iniciatíva zhromaždiť učiteľov na bratislavskom Námestí SNP v Bratislave, odkiaľ by sa mali presunúť pred Národnú radu. Kočan priznáva, že na prípadný štrajk doplatia hlavne rodičia.

Minister školstva Juraj Draxler trvá na svojom stanovisku. Súhlasí s tým, že platy by mali byť vyššie. Zároveň však dodáva, že v posledných rokoch rástli najrýchlejšie spomedzi všetkých miezd vo verejnej sfére.

„Škôl na Slovensku je viac ako 5 900, počet učiteľov takmer 89 000, akékoľvek zvyšovanie platov je teda pri takých veľkých počtoch zamestnancov v obrovských číslach. Cez kolektívne vyjednávania boli za posledné 4 roky navýšené výdavky na platy učiteľov v hodnote takmer pol miliardy eur,“ reagovala hovorkyňa rezortu Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Školy, ktoré denník Pravda včera oslovil, zisťujú, koľko učiteľov v pondelok do práce nepríde. Ak ich bude len zopár, na hodinách ich nahradia kolegovia. Tam, kde pôjde o väčšiu časť pedagogického zboru, vyhlásia riaditeľské voľná.

Zo Základnej školy Bieloruská v Bratislave sa do štrajku prihlásilo 11 učiteľov z 25. V pondelok zostane otvorená. „Budeme sa snažiť o to, aby vyučovanie prebiehalo normálne. Učitelia, ktorí nebudú štrajkovať, budú suplovať. Celá škola sa do štrajku nezapojí,“ spresnila riaditeľka Alžbeta Batáková. Dodala, že situácia sa mení. Učitelia sa priebežne prihlasujú, niektorí sa zase odhlasujú. Preto je počet neistý.

„Môj názor na štrajk je, že je vo veľmi zlom termíne. Čo sa týka volieb aj klasifikácie, som zodpovedná za to, že polrok musím uzavrieť. Je to podľa mňa absolútne nevhodný čas,“ doplnila Batáková.

Protest by nemal ovplyvniť vyučovanie ani na Základnej a materskej škole Pionierska v Brezne. „Máme celkovo 116 zamestnancov. Veľakrát sa stane, že 12 až 15 vyučujúcich chýba a bez problémov fungujeme. Výpadok pokryjeme,“ povedal riaditeľ školy Vladimír Kubín.

Na Gymnáziu v Dubnici nad Váhom to zatiaľ vyzerá tak, že do protestu sa zapojí celá škola. Študenti by mali dostať riaditeľské voľno z prevádzkových dôvodov. „Ak do nejakého štvrtka nálada vydrží, tak pošlem oznam zriaďovateľovi, že z prevádzkových dôvodov nemôžem otvoriť školu. Hlavným dôvodom toho, že naši učitelia sa zapojili do štrajku, je to, že školstvo sa dostalo na okraj záujmu spoločnosti. Nezaznamenala som, že by jediným dôvodom boli platy,“ ozrejmila riaditeľka gymnázia Adriana Vančová.

Iniciatíva slovenských učiteľov so Slovenskou komorou učiteľov žiada zvýšenie platov pedagogických a odborných zamestnancov škôl od 1. januára 2016 o 140 eur a od 1. januára 2017 o ďalších 90 eur. Ďalšími požiadavkami sú zvýšenie rozpočtu školstva a zmena systému vzdelávania učiteľov. Vláde dali na splnenie požiadaviek len dva týždne, za čo od školských odborov zožali kritiku, že takto sa štrajk nepripravuje. Odbory sa do tejto akcie nezapojili.

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Iniciatíva slovenských učiteľov #štrajk učiteľov #zvyšovanie platov