Násilie na ženách polícia podceňuje

Za dva mesiace dve rovnaké tragédie. Výsledok? Dve mŕtve ženy, ktorých partneri sa nedokázali zmieriť s tým, že ich odmietli. Prvá z nich žiadala políciu o pomoc len pár hodín predtým, ako ju exmanžel zastrelil, druhá urobila to isté. Napriek tomu polícia Miroslavu ani Dagmar neochránila. Pritom odborníci aj médiá už dlhodobo kritizujú prístup jej príslušníkov k násiliu na ženách.

19.01.2016 13:00
debata (24)
Na miesto piatkovej vraždy ľudia priniesli sviece. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
vrazda Bartokova ul Na miesto piatkovej vraždy ľudia priniesli sviece.

Zatiaľ posledný prípad sa stal v piatok večer v Bratislave. Dagmar (45) pred očami jej dcéry zastrelil bývalý priateľ, ktorý sa jej opakovane vyhrážal smrťou. Podľa príbuzných sa od leta minulého roku viackrát sťažovala na polícií. Ako na sociálnej sieti napísal jej exmanžel, vedeli, že bol trestaný a má už záznamy. „Pred týždňom mi povedala, že sa bojí o svoj život,“ uviedol Dagmarin bývalý manžel. Tri rany do tela, ktoré dostala, jej predtuchu naplnili. Po tomto čine si 37-ročný muž vpálil guľku do hlavy.

Podľa polície dala Dagmar v lete minulého roka trestné oznámenie na tohto muža, polícia to však riešila ako priestupok. Uviedol to hovorca policajného prezídia Michal Slivka. Pred niekoľkými rokmi dala trestné oznámenia aj na svojho bývalého manžela. Z piatich oznámení na bývalého manžela, vyšetrovateľ tri ukončil návrhom na podanie obžaloby a dve vyhodnotil ako priestupok proti občianskemu spolunažívaniu, dodal Slivka.

Postup polície z leta už preveruje inšpekcia ministerstva vnútra aj Generálna prokuratúra. „Generálna prokuratúra vydala pokyn Krajskej prokuratúre v Bratislave, aby preskúmala postup orgánov činných v trestnom konaní v súvislosti s údajným prenasledovaním poškodenej páchateľom, ktoré mala signalizovať polícii," reagovala hovorkyňa prokuratúry Andrea Predajňová.

Štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Monika Jankovská tvrdí, že objasnenie a potrestanie páchateľa nebezpečného vyhrážania najčastejšie zlyháva na postupe policajtov. „Nesprávny prístup zo strany polície sa najčastejšie prejavuje odmietnutím prijatia trestného oznámenia či necitlivým a kritickým postojom a neposkytnutím informácií o ďalšom postupe či možnej pomoci,“ poukazuje Jankovská. Preto pre obete násilia pripravila brožúru Manuál prvej pomoci pri týraní – Domov bez strachu, ktorá vyšla včera. Brožúra informuje o tom, na koho sa majú ženy obrátiť a kto im okrem polície, prokuratúry a súdov môže ešte pomôcť. Zatiaľ ich dostanú azylové centra.

Jankovská hovorí, že ak polícia napriek sťažnostiam ženy nezakročí, má tá možnosť obrátiť sa aj na prokuratúru, ktorá vykonáva dozor. Radí ženám, aby trestné oznámenie podali aj na ktoromkoľvek súde, a to aj ústne do zápisnice. Alebo požiadali o pomoc mimovládne organizácie na pomoc obetiam násilia.

Aj ministerstvo práce zriadilo vlani v marci núdzovú nonstop linku. Len cez Vianoce na ňu volalo viac ako sto žien, piatim dokonca zabezpečovali náhradné ubytovanie. Okrem nej fungujú podobné linky aj na ôsmich krajských prokuratúrach.

Mimovládky, ktoré sa zaoberajú problémom násilia, upozorňujú, že spoločnosť nie je dostatočne citlivá na násilie páchané na ženách i deťoch. „Napriek tomu, že už 20 rokov počúvame o tom, že je to celospoločenský problém, tak akoby naozaj chýbalo pochopenie a citlivosť na to, že žena naozaj môže byť ohrozená,“ vraví Jana Oleárniková z mimovládky Fenestra. Sociologička Barbora Holubová z Inštitútu pre výskum práce a rodiny upozorňuje, že týrané ženy sú „často prekvapené reakciou polície, ktorá ich zosmiešňuje. Na druhej strane sú aj prípady, kde, naopak, polícia postupovala profesionálne a prípad sa skutočne začal riešiť“, hovorí Holubová.

Polícia sa bráni a hovorí, že policajti sú školení, ako postupovať v takýchto prípadoch. Podľa hovorkyne policajného prezídia Denisy Baloghovej postup polície v prípade žien, ktoré ohlásia násilie, býva individuálny. „Ak sa z oznámenia zistí, že hrozí bezprostredné ohrozenie života alebo zdravia, je potrebné okamžité vykonanie služobného zákroku. V každom prípade však musí policajt, ktorý prijme takéto oznámenie, zabezpečiť jeho preverenie,“ uviedla Baloghová.

Od januára sa posilnila ochrana obetí domáceho násilia tým, že sa predĺžila doterajšia 48-hodinová lehota na vykázanie násilnej osoby zo spoločného obydlia na desať dní. V trestnom konaní môže obeť žiadať, aby ju pri úkonoch sprevádzal na polícii či prokuratúre, alebo súdoch dôverník, ktorého si sama určí. Ten poskytuje potrebnú pomoc, najmä psychickú. Týraná žena má tiež právo sa v priebehu trestného konania informovať, v akom je stave.

Problém prevencie a ochrany žien pred domácim násilím mal riešiť aj nový zákon, ktorého prijatie sa však odložilo. Mal zaviesť zásadu nepodmieňovať pomoc žene podaním trestného oznámenia. Toto býva pre ženy najnebezpečnejšou fázou vo vzťahu s násilníkom a najviac tragédií sa deje práve v tomto období.

Príkladom je aj prípad Miroslavy (43) zo Starej Turej, ktorá doplatila na ľahostajnosť polície v novembri minulého roka. Hoci sa na mužov zákona obrátila, tí jej nepomohli a po návrate domov ju zastrelil žiarlivý exmanžel. Vyšetrovaním sa zistilo, že pochybil policajt, ktorého už zo zboru prepustili.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #polícia #vražda #násilie na ženách