Sestry vyzvali premiéra na riešenie situácie

Premiér Robert Fico by mal riešiť aktuálnu situáciu výpovedí sestier a pôrodných asistentiek v slovenských nemocniciach. Uviedli to na spoločnom brífingu pred Úradom vlády SR predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek (OZ SaPA) Monika Kavecká a prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) Iveta Lazorová. Sestry zároveň požiadali otvoreným listom predsedu vlády o pomoc, lebo podľa nich od ministra zdravotníctva Viliama Čisláka sa jej nedočkajú.

19.01.2016 13:56
zdravotné sestry, protest Foto: ,
Zdravotné sestry protestujú proti pomerom v zdravotníctve.
debata (60)

Jedným z dôkazov nezvládnutia krízovej situácie v zdravotníctve je podľa sestier vystúpenie Čisláka v nedeľňajšej diskusnej relácii verejnoprávnej televízie. „V nej absolútne nevhodným spôsobom obhajoval riaditeľa prešovskej fakultnej nemocnice Radoslava Čuhu, keď uviedol, že je úplne normálne zvolávať príkaznou SMS správou práceneschopné sestry na prevádzkovú poradu, a zároveň posielať na tieto sestry kontrolu zo Sociálnej poisťovne," priblížila Kavecká. Sestry veria, že premiér takéto správanie odsúdi a vyvinie účinný tlak na šéfa rezortu zdravotníctva, aby vyvodil voči riaditeľovi personálne dôsledky.

Zástupkyne sestier opakovane vyzvali Fica, aby nečakal na 1. február tohto roka, keď stovky sestier odídu zo slovenských nemocníc, ale váhou svojho úradu zasiahol už teraz a inicioval stretnutie. „Musíme zdôrazniť, že napriek ubezpečeniam zo strany ministra zdravotníctva Čisláka o stabilizovanej situácii v nemocniciach s veľkým počtom výpovedí sestier, je situácia v dotknutých nemocniciach veľmi vážna. Napriek nášmu záujmu o rokovania, od 1. decembra minulého roka sa s nami minister zdravotníctva nestretol a neprejavil žiadnu snahu dohodnúť sa," píšu sestry v liste.

Podľa Kaveckej je úbohé, ak šéf rezortu zdravotníctva hovorí, že sestry zneužili situáciu a hodili sa na PN. „Ako môže pán minister, lekár, tvrdiť takéto niečo. Je to odsúdeniahodné vyjadrenie, pretože sestru na PN vypisuje lekár, ktorý zváži, či tento pracovník je práceschopný alebo nie je práceschopný," argumentovala Kavecká.

Prezidentka komory sestier Iveta Lazorová pripustila, že od sestier, ktoré stiahli výpoveď a zároveň podpísali dohodu o solidarite, budú vymáhať sumu 3 300 eur. „Samozrejme, že áno na základe tejto dohody, teraz v tejto chvíli však nemáme na to čas, ani sily," povedala pre novinárov.

Ako informovala prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov (AOPP) Katarína Kafková, asociácia zintenzívnila komunikáciou so zástupcami rezortu zdravotníctva. „Dôvodom je aktuálna situácia v nemocniciach a medializované informácie týkajúce sa výpovedí sestier, ako aj ich nahrádzanie nekvalifikovaným personálom a ohrozenia zdravotnej starostlivosti," vysvetlila.

Na spoločnom stretnutí sa predstavitelia AOPP aj ministerstva zhodli, že prvoradý musí byť pri riešení situácie pacient. „Je veľmi dôležité, aby aktuálna situácia mala na pacientov čo najmenší dopad," poznamenala Kafková. Dôležitou témou stretnutia bolo aj nahrádzanie sestier nekvalifikovanými zdravotníckymi pracovníkmi. To však podľa Kafkovej ministerstvo vyvrátilo a ubezpečilo asociáciu, že všetci poskytovatelia zdravotnej starostlivosti dodržiavajú pri prijímaní nových zamestnancov podmienku plnej kvalifikácie pracovníka na danú pozíciu.

Asociácia, vzhľadom na medializované prípady problémov pacientov s poskytnutím zdravotnej starostlivosti, ako aj prípad prevážania detských pacientov z Košíc do Martina, sa rozhodla preveriť tieto skutočnosti priamo v jednotlivých nemocniciach. „Na základe informácií, ktoré sa nám podarilo získať, viaceré medializované prípady, vrátane prevozu novorodenca z Košíc do Martina, sa nepotvrdili," informovala Kafková. Pacienti sa podľa nej cítia zneistení. Asociácia bude naďalej sledovať vývoj vo všetkých nemocniciach a aktívne komunikovať s ministerstvom zdravotníctva, ako aj s riaditeľmi dotknutých nemocníc o zabezpečení potrebnej zdravotnej starostlivosti slovenským pacientom.

60 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #zdravotníctvo #Viliam Čislák #výpovede sestier