Detvania bez odmien

Nedostali časť výplat, a preto hrozia ostrým štrajkom. Nelichotivá situácia panuje v týchto dňoch v Podpolianskych strojárňach v Detve, kde bola vyhlásená štrajková pohotovosť a zamestnanci sú pripravení aj na to, že prestanú pracovať.

19.01.2016 14:27 , aktualizované: 20.01.2016 10:50
debata (4)
Na snímke šéf odborov Stanislav Ľupták. Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Stanislav Ľupták, PPS Group, OZ Kovo Na snímke šéf odborov Stanislav Ľupták.

Dôvodom ich hnevu je to, že zamestnávateľ – spoločnosť PPS Group – im vo výplate za december nevyplatil výkonnostné odmeny. Každý z vyše tisícky zamestnancov tam mal prísť približne o sto eur.

„Pravidlá priznávania výkonnostnej odmeny sú také, že o nich rozhoduje priamy nadriadený zamestnanca. V tomto prípade však o ich nevyplatení rozhodol priamo generálny riaditeľ spoločnosti, a to bez predchádzajúceho prerokovania s nami,“ vysvetľuje odborový predák v Podpolianskych strojárňach Stanislav Ľupták.

Priemerný plat v spoločnosti bol v januári až v novembri minulého roku vo výške 989 eur vrátane platov manažmentu a výkonnostných odmien zamestnancov. Hovorca a mediálny poradca PPS Group Ľuboš Schwarzbacher vysvetľuje, že strojársky priemysel, a to nielen na Slovensku, prechádza obdobím poklesu cien a objemu výroby.

Na základe negatívneho hospodárskeho výsledku za mesiac december 2015 preto vedenie spoločnosti pristúpilo ku konsolidácii výdavkov a jednou z možností bolo aj krátenie výkonnostných odmien.

„Tie majú povahu doplnkovej mzdy a ich výška sa vyhodnocuje na základe dosahovaných pracovných a ekonomických výsledkov v predchádzajúcom mesiaci,“ poznamenal Schwarzbacher. Ďalej zdôraznil, že zaručenú mzdu ľuďom riadne vyplatili a nevyplatenie výkonnostných odmien nemôže byť dôvodom na vyhlásenie štrajkovej pohotovosti alebo štrajku.

Odbory, ale aj zamestnanci však nepovažujú rozhodnutie vedenia firmy za korektné. „My vieme, že ekonomické výsledky nie sú najlepšie, preto sme aj boli pri vyjednávaní kolektívnej zmluvy na rok 2016 tolerantní. Súhlasili sme, že v tomto roku sa u nás nebudú zvyšovať mzdy a napríklad sme znížili aj naše nároky na vyplácanie odstupného nad rámec zákona. To, že zamestnávateľ pokračuje napriek tomu v znižovaní našich nárokov, je podľa nás nekorektný krok,“ podčiarkol odborový predák.

Keďže strojári z Podpoľania už majú z minulosti skúsenosti s nevyplácaním miezd, kvôli čomu sa v roku 2002 dostali so zamestnávateľom do súdneho sporu, ktorý trval sedem rokov, vnímajú oblasť odmeňovania veľmi citlivo.

Situáciu v strojárňach, kde sa vyrába najmä banská technika a stavebné stroje, vníma citlivo aj detvianska samospráva. Mesto naznačilo, že pri problémoch strojární by utrpeli príjmy mesta aj poskytované služby.

Primátor mesta Ján Šufliarský uviedol, že by boli radi, keby sa situácia upokojila a vyriešila a aby boli zamestnancom vyplatené peniaze v zmysle dohodnutých pravidiel a kolektívnej zmluvy.

„Boli by sme, samozrejme, radi, keby v strojárňach, ktoré sú najväčším zamestnávateľom v regióne, bolo aj v budúcnosti dostatok roboty pre všetkých zamestnancov, aby tam nedochádzalo k takýmto problémom a aby tam nebodaj nemuselo dôjsť aj k znižovaniu stavov. Pokiaľ by tam aj v budúcnosti dochádzalo k nevyplácaniu miezd v plnom rozsahu či dokonca k prepúšťaniu, malo by to dosah na naše mesto i na poskytované služby. Väčšina zamestnancov strojární sú totiž obyvatelia nášho mesta,“ dodal Šufliarský.

Zamestnanci trvajú na svojom. „Od 15. januára tohto roku sme vo fabrike vyhlásili štrajkovú pohotovosť. Zamestnanci si na znak podpory lepia na odev nálepky s označením štrajková pohotovosť a od tohto pondelka sa podpisujú aj pod petíciu, v ktorej vyjadrujú podporu našim krokom.

S vedením firmy budeme ďalej vyjednávať a budeme trvať na tom, aby ľuďom vyplatili to, čo im dlhujú. V krajnom prípade sme pripravení vstúpiť do ostrého štrajku. Či to bude od februára, alebo skôr, uvidíme podľa výsledkov rokovaní. Ak by k nemu došlo, zamestnanci sú pripravení prestať pracovať,“ zdôraznil Ľupták.

„Výplatný termín je u nás 14. deň v mesiaci. V januári sme teda mali dostať aj odmeny za december. 12. januára nám však generálny riaditeľ oznámil, že táto zložka mzdy v najbližšom termíne, teda 14. januára, vyplatená nebude, ale sa tak stane v najbližšom výplatnom termíne vo februári. Tri dni nato sme dostali ďalšie vyrozumenie, v ktorom sa už uvádza, že odmeny budú doplatené v najbližšom možnom termíne, keď to dovolí ekonomická situácia firmy. To môže znamenať aj to, že v tomto roku nebudú vyplatené vôbec,“ zdôrazňuje Ľupták.

Vedenie spoločnosti dúfa, že k tomuto krajnému riešeniu nepríde. „PPS Group je rovnako ako doteraz pripravené vzniknutú situáciu so zástupcami odborárov riešiť a ďalej rokovať tak, aby výsledkom boli trvalo udržateľné pracovnoprávne vzťahy a zachovanie výroby,“ uvádza spoločnosť v stanovisku.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #OZ KOVO #mzdy #štrajková pohotovosť #Podpolianske strojárne