Slota je už doma, do vyšetrovacej väzby zatiaľ nemusí

Jána Slotu v stredu prepustili domov. Aj z nemocnice, aj zo súdu v Žiline, kde sudkyňa rozhodovala o návrhu na jeho vzatie do väzby. Pokojný môže byť zatiaľ do budúceho utorka.

20.01.2016 10:07 , aktualizované: 21.01.2016 09:51
Ján Slota Foto: ,
Jána Slotu priviedli na súd v Žiline policajti.
debata (168)

Vtedy bude krajský súd rozhodovať o sťažnosti prokurátora proti prepusteniu na slobodu. Trval totiž na tom, že expolitik má byť počas vyšetrovania dopravnej nehody z pondelka, po ktorej odmietol fúkať, vo väzbe.

„Prokuratúra stále trvá na tom, že v danom prípade sú dôvody väzby, konkrétne obava z pokračovania v trestnej činnosti, ako aj obava z ovplyvňovania svedkov,“ uviedol Milan Cisárik z Krajskej prokuratúry v Žiline. Prokurátor sa so Slotovým prepustením na slobodu nestotožnil a podal okamžite sťažnosť, o ktorej rozhodne krajský súd 26. januára.

Dovtedy môže bývalý líder národniarov čakať v domácom prostredí. Zo súdu sa už nevrátil ani do nemocnice, odkiaľ ho prepustili pred odchodom na súd. Po pondelkovej nehode bol hospitalizovaný na JIS interného oddelenia.

Bol na pozorovaní pre podozrenie na infarkt. Keby to jeho stav nedovoľoval, mohla sudkyňa pre prípravné konanie rozhodovať o väzbe aj priamo v nemocnici, ale Slota napokon prišiel na okresný súd. Tam ho doviezli policajti, ktorí ho strážili aj v pojednávacej miestnosti. Či mal pri vstupe na súd putá, sa nedalo zistiť, cez ruky mal prehodený kabát.

Návrh na vzatie do väzby dal prokurátor v stredu, obával sa totiž, že obvinený môže počas vyšetrovania ovplyvniť svedkov. Jeden z účastníkov nehody totiž uviedol, že po nehode mu expolitik „núkal peniaze a chcel sa dohodnúť priamo na mieste nehody“. Sudkyňa sa s návrhom na väzbu obvineného nestotožnila a o prepustení na slobodu rozhodla po troch hodinách.

„Súd nevidel zákonné dôvody na vzatie obvineného do väzby,“ informoval hovorca Krajského súdu v Žiline Jozef Michňa. Keďže prokurátor podal sťažnosť, rozhodnutie ešte nie je právoplatné. „V obdobných prípadoch prokuratúra rieši takéto veci bez návrhu na vzatie do väzby, nemožno v tomto prípade rozhodnúť inak, len vzhľadom na osobu obvineného,“ doplnil Michňa.

Slota po dopravnej nehode, ktorej bol účastníkom v pondelok okolo šiestej hodiny večer na ceste medzi Lietavskou Lúčkou a Porúbkou, sa odmietol podrobiť dychovej aj krvnej skúške na alkohol. V takom prípade sa však považuje akoby bol pod vplyvom alkoholu nad jedno promile. Obvinený bol z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky.

62-ročný expolitik zatiaľ z neznámych dôvodov narazil do pred ním idúceho motorového vozidla Audi A6, a to následne narazilo do Suzuki SX 4. Vypočutý zatiaľ nebol, v utorok to údajne nedovoľoval jeho zdravotný stav. Zrýchlené konanie, ktoré je možné v prípadoch ohrozenia pod vplyvom návykovej látky, nebolo možné.

„V tomto prípade neboli splnené podmienky na takzvané superrýchle konanie, pretože spis nebol ukončený do 48 hodín,“ podotkol prokurátor Milan Cisárik. Vyšetrovanie dopravnej nehody pokračuje. V prípade preukázania viny hrozí expolitikovi ročné väzenie.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

168 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Slota