Ponuka pre štát: kaštieľ Malanta za takmer 960-tisíc

Štátny podnik Agrokomplex ponúkne národnú kultúrnu pamiatku kaštieľ Malanta na predaj ministerstvu kultúry. Pred Vianocami vyhlásil verejnú súťaž, obálky s ponukami otvárali v pondelok. Do súťaže sa zapojili tri subjekty, najvyššia cenová ponuka bola 959 900 eur.

20.01.2016 10:30
debata (1)

„Za túto cenu ponúkne Agrokomplex Výstavisko Nitra kaštieľ v Malante štátu prostredníctvom mi­nisterstva kultúry. Čakáme na odpoveď, či štát využije svoje predkupné právo podľa pamiatkového zákona,“ informoval Agrokomplex.

Ďalšie informácie podnik nechce zverejniť s odôvodnením, že zatiaľ sa k predaju nevyjadrilo ani ministerstvo, ani zriaďovateľ Agrokomplexu, ktorým je rezort pôdohospodárstva. Minimálna cena za národnú kultúrnu pamiatku bola v súťaži stanovená na 935 500 eur bez DPH.

Agrokomplex predáva kaštieľ ako prebytočný majetok. Od roku 2015 ho má v prenájme zlatomoravská firma. Podmienky súťaže štátny podnik zverejnil na svojej webovej stránke a v jednom denníku 17. decembra, teda krátko pred sviatkami. Agrokomplexu sa tento termín nezdal hraničný, odôvodnil to tým, že záujemcom dal mesiac čas na posielanie ponúk.

Klasicistický kaštieľ slúžil ako letné sídlo panstva, v priebehu rokov ho vlastnili viaceré rodiny. V rokoch 1976 – 1982 schátranú budovu obnovili na reprezentačné účely Agrokomplexu. Park kaštieľa je doplnený fontánou so sochou ženy od sochára Jána Kulicha, pieskovcovým reliéfom Láska od sochára Rudolfa Pribiša a viacerými drobnými plastikami. Dve sochy Pomony (ochrankyne úrody) sú od Tibora Bártfaya. Sochy a vnútorné zariadenie kaštieľa neboli predmetom súťaže.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kaštiel #Agrokomplex #Malanta