Sestry za stiahnutie výpovede platiť nebudú, tvrdí Fico

Nikto nemôže od sestier a pôrodných asistentiek, ktoré stiahli výpovede, vymáhať pokutu vo výške 3 300 eur. Vyhlásil to v stredu na tlačovej besede po rokovaní vlády premiér SR Robert Fico.

20.01.2016 14:18
debata (33)

„Hovorím to ako právnik, tento podpis, ktorý si vynútili organizátorky protestov zdravotných sestier, má nulovú hodnotu,“ povedal Fico. Dohoda o solidarite, z ktorej vyplýva pokuta za stiahnutie výpovede, je podľa Fica nulitný právny akt, čo musí byť jasné aj prvákovi na právnickej fakulte.

Premiéra zároveň mrzí, že sa v aktuálnej situácii využíva zastrašovanie. Zástupkyniam sestier, a to predsedníčke Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek (OZ SaPA) Monike Kaveckej a prezidentke Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) Ivete Lazorovej vyčíta, že ony samy nepodali výpovede.

Fico pripomenul, že predchádzajúca vláda Ivety Radičovej zvýšila platy zdravotníckych pracovníkov v priemere o päť eur, pričom súčasná vláda ich navýšila v priemer o 190 eur. „Za týmto číslami si stojím, hovorím o priemernom zvýšení,“ doplnil predseda vlády.

Sestry v utorok vyzvali Fica otvoreným listom na riešenie situácie. Zároveň ho požiadali o pomoc, nakoľko od ministra zdravotníctva Viliama Čisláka sa jej, ako uviedli v liste, nedočkajú.

Prezidentka komory sestier Iveta Lazorová pripustila, že od sestier, ktoré stiahli výpoveď a zároveň podpísali dohodu o solidarite, budú vymáhať sumu 3 300 eur. „Samozrejme, že áno na základe tejto dohody, teraz v tejto chvíli však nemáme na to čas, ani sily,“ povedala pre novinárov.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #zdravotné sestry #výpovede sestier