Záchytné centrá pre utečencov musia byť nutne detenčné, tvrdí Kaliňák

Záchytné centrá v Grécku a Taliansku musia byť detenčné, čo znamená, že voľný pohyb migrantov by mal byť obmedzený, kým sa nezistí, o akého utečenca ide a odkiaľ pochádza. Tiež musia prejsť všetkými administratívnymi úkonmi. Zhodli sa na tom ministri vnútra Visegrádskej štvorky (V4) v Prahe.

20.01.2016 14:27
Minister vnútra Robert Kaliňák Foto: ,
Minister vnútra Robert Kaliňák.
debata (11)

Mnohé krajiny na toto podľa ministra vnútra Roberta Kaliňák rezignovali. Šéf rezortu vnútra sa v utorok 19. januára zúčastnil na rokovaní ministrov vnútra V4, na ktorom sa venovali migračnej kríze.

„Krajiny V4 jasne deklarovali, že povinné kvóty pre prerozdeľovanie migrantov a zavedenie stáleho relokačného systému odmietame a namiesto toho požadujeme ochranu vonkajších hraníc schengenského priestoru,“ uviedol v stanovisku.

Krajiny V4 chcú spoločným úsilím tiež podporovať efektívnu návratovú politiku voči ekonomickým migrantom. Prioritou je tiež čo najrýchlejšie vybudovanie európskej pohraničnej stráže.

K rokovaniu ministrov Visegrádskej štvorky sa v utorok pridali aj delegáti zo Slovinska, Srbska a Macedónska. Vzájomne diskutovali o potrebe posilnenia spolupráce a v snahe pokračovať v znižovaní počtu utečencov na balkánskej trase. Policajti a experti z V4 budú naďalej nasadzovaní na ochranu schengenskej hranice. Naši policajti pomáhali vlani v Maďarsku aj v Slovinsku.

Na slovinsko-chorvátskej hranici sa misia predlžuje, dvadsiatka policajtov tam bude opäť pôsobiť od 5. februára do 5. marca. Slovensko takisto vyšle našich strážcov zákona do Macedónska. Na rovnaký čas ako do Slovinska tam odíde 25 policajtov. Ďalšia stovka poputuje do agentúru Frontex, ktorá pomáha s riešením migračnej krízy na hraniciach schengenu.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #minister vnútra #utečenci #Robert Kaliňák #hotspot