V bratislavskej nemocnici bojuje dieťa so smrteľnou baktériou

Päťročné dieťa už niekoľko dní bojuje v bratislavskej Detskej fakultnej nemocnici na Kramároch s meningokokovou sepsou. Keďže chodilo do škôlky, zdravotníci museli okamžite vyhľadať ľudí, ktorí s ním prišli do styku. Meningokok sa považuje za najrýchlejšie zabíjajúcu baktériu. Na Slovensku sa ročne vyskytne približne tridsiatka prípadov tohto ochorenia. Vlani úrad hlavného hygienika evidoval aj štyri úmrtia.

20.01.2016 20:00
destka fakultna nemocnica kramare Foto: ,
V bratislavskej Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou na Kramároch hospitalizovali dieťa s meningokokovou sepsou.
debata (1)

Podľa hovorkyne Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Kataríny Nosáľovej dieťa navštevovalo škôlku v piatom bratislavskom okrese, z ktorého pochádza. „Meningokoková sepsa je respiračné ochorenie, ktoré sa prenáša od zdravých nosičov vzdušnou cestou," povedala Nosáľová. Preto vyhľadali všetkých ľudí, ktorí prišli s dieťaťom do kontaktu a nasadili im preventívnu liečbu. Antibiotiká tak dostalo 65 osôb. Išlo o príbuzných, deti a pedagógov zo škôlky, ako aj zdravotnícky personál. Inkubačný čas ochorenia je tri až sedem dní. „K dnešnému dňu neboli zaznamenané príznaky u osôb, ktoré boli v kontakte s dieťaťom," povedala v stredu hovorkyňa. Nemocnica sa k zdravotnému stavu malého pacienta nechcela vyjadrovať.

Zatvorenie škôlky nebolo podľa Nosáľovej nariadené, keďže ide o respiračnú nákazu. V takomto prípade sa odporúča vetranie a jednorazová dezinfekcia priestorov a hračiek.

Meningitídy – zápaly mozgových blán – môžu podľa detského lekára Mária Mora vyvolávať rôzne baktérie, jednou z tých najagresívnejších je práve meningokok. „Je ich viac typov. Otázka je, či postihnutý má len meningitídu alebo aj komplikácie, napríklad zrážanie či otravu krvi, ktoré sa prejavujú podkožným krvácaním, krvácaním do obličiek či iných orgánov," povedal Moro.

Ochorenie má náhly začiatok, začína sa prudkými silnými bolesťami hlavy, vysokými horúčkami, vracaním, bezvedomím aj kožnými nálezmi. Meningitída sa môže, ale nemusí, spojiť aj s meningokokovou sepsou – otravou krvi. Ak sa tak stane, postupuje veľmi rýchlo, prakticky do 24 – 48 hodín od prvých príznakov môže dôjsť k úmrtiu. Preto je nutná hospitalizácia.

Meningokoková sepsa sa lieči antibiotikami. „Keďže ide celkovo o ťažký stav, je nutná aj intenzívna podporná liečba, deti sú na oddeleniach akútnej medicíny, pretože sú v ohrození života," dodal detský lekár. Sú napríklad napojené na dýchacie prístroje či ďalšie, ktoré sledujú vitálne funkcie.

Moro uvádza, že nejde o veľmi časté ochorenie. „V mojej praxi som sa stretol len s veľmi málo prípadmi, mojím pacientom bolo jedno dievčatko, liečba prebehla úspešne bez následkov, potom som sa stretol s prípadmi v nemocnici a na pohotovosti," dodal. Ako dlho trvá liečba, je podľa lekára veľmi ťažko povedať, závisí od priebehu liečby. Pacientovi sa môže do týždňa uľaviť, ak sa pridružia komplikácie, liečba trvá dlhšie. Ochorenie je nebezpečné aj tým, že môže na chorom zanechať trvalé následky, napríklad postihnutie sluchu, srdca, mozgových nervov, slepotu, epileptické stavy.

Hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Lenka Skalická uvádza, že minulý rok bolo do Epidemiologického informačného systému prenosných ochorení (EPIS) hlásených 27 invazívnych meningokokových ochorení zo siedmich krajov, okrem Trenčianskeho. „Hlásené boli štyri úmrtia," uviedla Skalická. Predminulý rok liečili 29 pacientov, medzi nimi však neboli ľudia z Trnavského kraja. Aj v roku 2014 boli hlásené štyri úmrtia. Za posledných päť rokov chorobe podľahlo 30 osôb. Podľa odborníkov doteraz nie je celkom jasné, aké sú príčiny toho, že u niektorých ľudí meningitída prepukne a u iných nie. Najčastejšie sa chorobné stavy prejavia u detí vo veku 1 – 4 rokov a u adolescentov, takže sa predpokladá, že na vine je najmä nedostatočne zrelý imunitný systém a záťaž organizmu pri dospievaní, ktorá sa spojí s únavou a vyčerpanosťou.

Proti meningokokom sa dá očkovať. „V niektorých krajinách sa očkuje plošne, napríklad v Anglicku, no na Slovensku nie je súčasťou povinného očkovania. Vykonáva sa len na žiadosť rodičov," uviedol pediater Moro. Lekár napíše recept, rodič si vakcínu vyberie v lekárni a zaplatí, podávajú ju lekári. Cena vakcíny je 32 eur a nutné sú dve dávky.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #meningoková sepsa