Zdravotné sestry zorganizovali pochod centrom Prešova

Niekoľko stoviek zdravotných sestier z Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) Jána Adama Reimana v Prešove, ich rodinných príslušníkov ako aj zdravotníci z Košíc sa v stredu popoludní zúčastnili na sprievode na podporu zdravotníctva pod heslom „Zachráňme nemocnicu v Prešove“, ktorý v centre mesta zorganizovalo Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek a Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek.

20.01.2016 20:13
prešov, pochod, sestričky Foto: ,
Sprievod na podporu zdravotníctva a záchranu FNsP J, A. Reimana s názvom "Zachráňme nemocnicu v Prešove!", organizovaný OZ SaPA a Odborovým združením sestier a pôrodných asistentiek.
debata (101)

Pochod podporili sviečkami, lampášmi, píšťalkami a transparentmi. Sviečky podľa predsedníčky Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Moniky Kaveckej symbolizujú pietny akt a vyjadrujú „smútok a zúfalstvo kvôli tomu, že prichádzame o sestry“.

Práve v Prešove podalo výpoveď najviac zdravotných sestier spomedzi všetkých zapojených nemocníc na Slovensku. Na vyhlásenie premiéra Roberta Fica o tom, že nikto nemôže na základe Dohody o solidarite od sestier a pôrodných asistentiek, ktoré stiahli výpovede, vymáhať pokutu vo výške 3 300 eur a takýto akt je nulitný reagovala, že ide o štandardný nástroj odborárov v celej Európe, ktorý využili pri svojom štrajku lekári v roku 2011 aj sestry v Žiline v minulom roku.

Podľa Kaveckej vláda odvracia pozornosť od toho najdôležitejšieho. A to je nedostatok sestier. Uviedla, že odborári sú otvorení rokovaniu, ale nikto s nimi rokovať nechce. „Na situáciu poukazujeme štyri roky a nikto nás nepočúva a nikto s nami o probléme nediskutuje. My potrebujeme dialóg, aby skutočne došlo k riešeniam,“ uviedla. Sestry v utorok vyzvali Fica otvoreným listom na riešenie situácie. Zároveň ho požiadali o pomoc, keďže od ministra zdravotníctva Viliama Čisláka sa jej, ako uviedli v liste, nedočkajú.

Ako uviedla hovorkyňa fakultnej nemocnice Renáta Cenková, od pochodu sa vedenie nemocnice, aj nemocnica ako celok, dištancujú. V stanovisku konštatuje, že práve aktivitami sestier, ktoré podali výpovede a aktuálne čerpajú PN-ky a OČR-ky, je situácia v nemocnici komplikovaná. „Myslíme si, že v tejto situácii nemá z ich strany význam robiť akciu na námestí, oveľa zmysluplnejšie by bolo vrátiť sa k pacientom,“ uviedla Cenková.

Dodala, že zamestnanci, ktorí zostali pri lôžkach pacientov, podpísali „Výzvu za zachovanie nemocnice v pôvodnom rozsahu“. V utorok ju doručili vedeniu nemocnice. Evidujú pod ňou 832 podpisov. Vo výpovednej lehote zostáva 318 sestier. Nemocnica eviduje k stredajšiemu popoludniu 77 späťvzatí výpovedí a prijala 88 nových sestier. Ako dodala Cenková, aktuálny počet PN a OČR je 179, pričom približne 95 percent z nich sú sestry vo výpovednej lehote.

101 debata chyba
Viac na túto tému: #protest #sestričky #Viliam Čislák