Draxler: Každý učiteľ bude v štrajku sám za seba, ponesie aj riziká

Ministerstvo školstva v súvislosti s plánovaným štrajkom učiteľov upozorňuje zriaďovateľov aj riaditeľov škôl, že vyhlásené riaditeľské voľno bez príčiny môže byť porušením zákona. Riaditeľské voľno totiž nie je štrajk a inštitút riaditeľského voľna môže škola využiť len zo závažných organizačných a prevádzkových dôvodov. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

22.01.2016 12:27 , aktualizované: 13:38
Juraj Draxler Foto: ,
Minister školstva Juraj Draxler.
debata (216)

Podľa ministra treba brať na vedomie, že ak nie sú učitelia odhlásení zo zdravotného poistenia a rozhodnú sa vykonávať iba náhradnú pracovnú činnosť, môže sa takéto konanie zo strany riaditeľa školy javiť ako účelové zneužitie inštitútu riaditeľského voľna. Rezort tiež upozorňuje, že plánovaný štrajk neorganizuje príslušná odborová organizácia v zmysle zákona o kolektívnom vyjednávaní.

"Keďže táto akcia nie je zastrešovaná žiadnou organizáciou s právnou subjektivitou, každý učiteľ je v nej sám za seba a sám aj nesie všetky právne riziká,“ upozorňuje minister školstva Juraj Draxler. Ministerstvo učiteľov nezamestnáva, takže nebude vstupovať do pracovnoprávnych vzťahov. Draxler zároveň dodáva, že podobná akcia, ktorú by nikto formálne nezastrešoval, nemá v Európe precedens.

Zamestnanec počas štrajku nemá nárok na žiadne plnenie poskytované zamestnávateľom, pretože štrajkuje z vlastnej vôle. Nemá nárok na mzdu a počas tohto obdobia je vylúčená povinnosť platiť poistné. Svojvoľné vyhlásenie riaditeľského voľna zo strany riaditeľa je podľa ministerstva iba snaha obísť zákon s cieľom zachovať si všetky mzdové aj odvodové nároky bez toho, aby pedagógovia nastúpili do práce a riadne si plnili svoje povinnosti. Ak sa preukáže zneužitie inštitútu riaditeľského voľna, dôsledky voči riaditeľom budú musieť vyvodiť jednotliví zriaďovatelia škôl.

Ministerstvo sa vraj snaží zastrašiť učiteľov

„Riaditeľom sme nikdy neodporúčali ani neodporúčame využívať pri štrajku inštitút riaditeľského voľna,“ uviedol Vladimír Crmomam za Iniciatívu slovenských učiteľov. Vyjadrenie ministerstva školstva považuje iniciatíva za pokus zastrašiť riaditeľov a zriaďovateľov. „Sme prekvapení z postupu ministerstva, ktoré sa očividne snaží zabrániť učiteľom a riaditeľom vykonávať ústavou zaručené právo štrajkovať,“ dodal.

Zástupcovia Iniciatívy slovenských učiteľov sa na rokovaní vo štvrtok 21. januára nedohodli s ministrom školstva Jurajom Draxlerom na podmienkach, ktoré by odvrátili plánovaný štrajk učiteľov. Pedagógovia teda definitívne vstúpia do neobmedzeného štrajku v pondelok 25. januára.

Zatiaľ sa na internetovej stránke Iniciatívy slovenských učiteľov registrovalo na účasť v štrajku vyše 10 600 pedago­gických a odborných zamestnancov z viac ako 630 škôl. Vladimír Crmoman z Iniciatívy slovenských učiteľov však hovorí, že učitelia sa stále môžu registrovať a ich počet môže narastať.

216 debata chyba
Viac na túto tému: #Učitelia #štrajk #Juraj Draxler