Na štrajk sa prihlásilo už vyše 11-tisíc učiteľov

K účasti na štrajku sa zatiaľ oficiálne prihlásilo 11 285 učiteľov. Títo učitelia sú zo 702 škôl. Informovala o tom Iniciatíva slovenských učiteľov. O režime školy počas štrajku budú informovať riaditelia škôl na základe počtu zapojených.

23.01.2016 11:16 , aktualizované: 18:18
debata (492)

Na štrajk učiteľov už začali reagovať aj podnikatelia, ktorí ponúkajú rodičom, že sa postarajú v prípade zatvorených škôl o ich deti. Class jazyková škola napríklad ponúka prostredníctvom sms rodičom starostlivosť o ich deti s aktivitami v angličtine a obedom, pričom od 8:00 do 16:00 stojí táto starostlivosť 20 eur.

Vladimír Crmoman z Iniciatívy slovenských učiteľov dnes vyzval všetkých učiteľov, že sa stále môžu pridať k štrajku. Zároveň ich vyzýva, aby v štrajku vydržali, keďže nebojujú len za seba, ale za prospech celej spoločnosti. Crmoman tiež zdôrazňuje, že vstupujú do neobmedzeného štrajku a sú odhodlaní vydržať do splnenia požiadaviek.

Koľko to bude trvať, to podľa neho záleží na vláde. Ako tiež dodáva, účasť je dostatočná na to, aby bolo jasné, že tu je veľký problém, ktorý treba riešiť. Jana Ftáčnik Pastorková z Iniciatívy slovenských učiteľov hovorí, že dôležité pri štrajku bude, koľko budú učitelia schopní vydržať a nepoddať sa nátlaku.

Požiadavky protestujúcich nie sú len o platoch, tvrdí Iniciatíva učiteľov

Požiadavky Iniciatívy slovenských učiteľov nie sú len o platoch. Na sobotnom brífingu to povedal učiteľ z iniciatívy Vladimír Crmoman, ktorý tak reagoval na doobedné vystúpenie predsedu vlády Roberta Fica. Vystúpenie predsedu vlády podľa Crmomana potvrdilo, že vláda nechce riešiť akútnu situáciu v školstve, nedokáže zabezpečiť rovnaký prístup ku vzdelaniu všetkým žiakom a zabezpečiť štandard vo vybavenosti škôl.

Iniciatíva podľa Crmomana nebojuje len za platy, ale za systémové zmeny. Školstvo je podľa Crmomana podfinancované a školy nie sú rovnako vybavené.

„Myslíme si, že keď vláda dokáže zohnať peniaze na nesystémové sociálne balíčky, dokáže určite zohnať aj peniaze na to, čo je najdôležitejšie pre našu budúcnosť a to je vzdelanie našich žiakov,“ tvrdí Crmoman, ktorý sa zároveň za iniciatívu ospravedlňuje všetkým rodičom za to, že musia pristupovať k najkrajnejšiemu riešeniu.

Učitelia teda v pondelok 25. januára vstupujú do ostrého štrajku a zároveň o 11:00 bude na Námestí SNP v Bratislave demonštrácia, kde učitelia vyjadria svoju nespokojnosť.

Jana Ftáčnik Pastorková z Iniciatívy slovenských učiteľov dodala v súvislosti so zvyšovaním platov, o ktorom hovoril predseda vlády, že v roku 2006 bola priemerná mzda všetkých pracovníkov v národnom hospodárstve 622 eur.

„Na tento rok máme projektovanú priemernú mzdu okolo 906 až 950 eur. Takže tam bol nárast okolo 50 percent. My stále tvrdíme, že ten nárast miezd učiteľov jednoducho kopíruje nárast miezd v národnom hospodárstve všetkých ľudí,“ hovorí Ftáčnik Pastorková s tým, že nárast platov vo verejnej správe bol síce nižší.

Zároveň je však podľa nej hanba, že ľudia, ktorí pracujú pre štát sa celé roky, nevedia dočkať spravodlivej odmeny. Príkladom sú podľa nej okrem učiteľov aj zdravotné sestry.

Vláda zľahčuje situáciu, zdôraznil štrajkujúci učiteľ

Ak sa v priebehu nedele nič nezmení, štrajk bude v pondelok vyhlásený. Uviedol v sobotu v relácii Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Sobotné dialógy Branislav Kočan z Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU).

Reagoval tak na sobotné vyhlásenie premiéra, že vláda SR plne rešpektuje právo učiteľov na štrajk a do 5. marca už pre nich nemôže viac urobiť nemôže. Podľa Kočana v štrajku chcú vydržať čo najdlhšie a nie je rád, že vláda zľahčuje situáciu. Kočan sa ospravedlnil rodičom, ktorým štrajkom spôsobia komplikácie.

„Štrajk nie je naším cieľom, ale prostriedkom,“ vyhlásil. Podľa neho od roku 2011 urobili všetko preto, aby sa tejto situácii predišlo, ale pre nezáujem im nezostalo nič iné, iba pristúpiť k takémuto krajnému riešeniu.

Odmieta tvrdenia, že legislatívny proces je už ukončený a do volieb nie je možné pristúpiť k žiadnym zmenám. V tomto názore ho podporil aj exminister školstva Martin Fronc z KDH, ktorý uviedol, že pri dobrej vôli vie vláda do volieb urobiť nejaké kroky aj vzhľadom na dobrý ekonomický vývoj.

Minister školstva Juraj Draxler očakáva, že skutočný počet štrajkujúcich bude malý a on nemá dôvod podať demisiu a odísť od rozbehnutej práce. Naopak, Fronc v diskusnej relácii uviedol, že štrajk je dôkazom toho, že Draxker zlyhal.

Minister Draxler v diskusii uviedol, že plat 650 pre začínajúceho učiteľa je nízky. Chcú preto v prípade, že bude Smer po voľbách súčasťou vlády, nastaviť štruktúru tak, aby platy rástli rýchlejšie mladým učiteľom. Mladí učitelia sa podľa ministra často nedostávajú ani ku všetkým príplatkom, na ktoré majú nárok, lebo o nich nevedia.

Prisľúbil ďalej, že v programovom vyhlásení vlády, ak ho budú pripravovať, budú jasné garancie, ako sa budú zvyšovať platy všetkým učiteľom. Zdôraznil, že vedia navyšovať kapitolu školstva, ale je potrebné v školstve urobiť poriadok tak, ako to spravili v oblasti športu.

Minister zdôraznil, že potrebuje konštruktívnych partnerov, s ktorými by sa bavil o reálnych požiadavkách a spolu by participovali na stransparentnení prostredia. Zopakoval, že načasovanie štrajku svedčí o tom, že ide o čisto politickú akciu a napríklad požiadavku na 400 miliónov eur v tomto roku na didaktické prostriedky označil za detinskú.

Iniciatíva učiteľov kritizuje zastrašovanie štrajkujúcich

Iniciatíva slovenských učiteľov protestuje proti všetkým formám zastrašovania a nátlaku na pedagógov, ktorí sa rozhodli štrajkovať. Zdôrazňuje pritom, že právo na štrajk vyplýva z Ústavy SR a nikto nemôže toto právo akýmkoľvek spôsobom obmedzovať. Iniciatíva to uvádza vo svojom vyhlásení, ktoré poskytol Ľubo Lanátor z iniciatívy.

„Sme rozhorčení, že v demokratickom štáte existuje snaha potlačiť prejavy nespokojnosti so súčasnými pomermi prostredníctvom neetických praktík hraničiacich s nezákonnosťou. Vyzývame učiteľov, aby sa nenechali zastrašiť, zotrvali vo svojom odhodlaní a aby zverejňovali akékoľvek aktivity, snažiace sa ohroziť blížiaci sa štrajk,“ dodáva iniciatíva s tým, že v posledných dňoch dostala viacero žiadostí o zrušenie registrácie k účasti na štrajku, ktoré boli neodôvodnené alebo sprevádzané správami plnými strachu.

Iniciatíva tvrdí, že jej prišli desiatky upozornení na zastrašovanie učiteľov, či nátlak, aby odstúpili od štrajku.

„Nátlak a zastrašovanie má rôzne formy. Od tvrdenia, že štrajk je údajne nezákonný, cez odôvodnenia, že štrajk môže ohroziť budúcu existenciu školy, zamestnanosť učiteľov, jej meno na verejnosti, možnosti získania financií pre školu, až po citové vydieranie, že štrajkom učitelia škodia deťom či svojim riaditeľom. Riaditelia škôl sú zvolávaní na porady, kde sú zriaďovateľmi pokarhaní za nezvládnutú situáciu, ak učitelia na ich škole vstupujú do štrajku. Taktiež sú usmerňovaní, aby za každú cenu zabezpečili na škole vyučovanie,“ dodáva iniciatíva s tým, že učitelia z jednej považskobystrickej školy dnes dostali na podpis tlačivo, že dobrovoľne odstupujú od štrajku.

Na ďalšej považskobystrickej strednej škole dnes učitelia vypĺňali tlačivo, kde mali zaznačiť predbežný predpoklad skončenia štrajku, údajne pre potrebu opätovného prihlásenia do zdravotnej poisťovne.

Riaditelia podľa iniciatívy telefonicky a mailmi požadujú od Iniciatívy slovenských učiteľov, aby z internetovej stránky www.isu.sk odstránila údaj o tom, že sa učitelia z ich školy chystajú zapojiť do štrajku, prípadne sa snažia zistiť, kto ich školu zaregistroval.

492 debata chyba
Viac na túto tému: #štrajk #platy učiteľov #Iniciatíva slovenských učiteľov