Draxler sa poďakoval učiteľom, ktorí sa nezapojili do štrajku

Minister školstva Juraj Draxler na tlačovej konferencii sa poďakoval tým učiteľom, ktorí sa štrajku nezúčastnili a pokračovali vo vyučovaní.

25.01.2016 16:02 , aktualizované: 17:34
debata (67)

Draxler vo svojom vyhlásení upresnil počty zapojených učiteľov. Z údajov zdravotných poisťovní vyplýva, že v pondelok sa odhlásilo 6 969 učiteľov. Z celkového počtu približne 6 724 škôl a školských zariadení zostalo zatvorených 179, čo predstavuje 2.66 percenta z celkového počtu škôl.

Najviac škôl neotvorilo brány v Bratislavskom kraji, 43. Najmenej v Prešovskom, kde sa neučilo na štyroch školách. Riaditeľské voľno vyhlásili na 13 školách.

Draxler zopakoval, že rešpektuje právo učiteľov na štrajk. Momentálne však táto vláda nemôže zaviazať novú vládu, ktorá vzíde z marcových volieb, opatreniami, ktoré môže vzápätí zrušiť. Učitelia dostanú príležitosť podieľať na programovom vyhlásení novej vlády.

Draxler tvrdí, že ho mrzí načasovanie akcie a to, že k nej dochádza po kontinuálnom zvyšovaní platov učiteľov, pričom dnes sú už nad 1 000 eur v školách, kde sa platy hradia zo štátneho rozpočtu.

Minister tiež pripomenul viacero opatrení rezortu pre učiteľov, ako napríklad zákaz prázdninového prepúšťania učiteľov, vytvorenie úradu na ochranu práv učiteľov či zníženie byrokracie na školách. Draxler tiež hovorí, že ministerstvo začalo s rozširovaním škôl a školských zariadení a zabezpečili príspevok na lyžiarske kurzy pre deti a na školy v prírode.

Minister tvrdí, že rešpektuje právo učiteľov na štrajk. Vláda však podľa neho nemôže zaviazať budúcu vládu niekoľko týždňov pred voľbami konkrétnymi opatreniami. Stále platí ponuka, aby sa učitelia podieľali na formovaní programového vyhlásenia vlády.

Platy sa podľa neho budú zvyšovať, vrátane platov mladých pedagógov, kde je problém najvypuklejší. Ministerstvo pripravuje kľúčové dokumenty, aby po marci bol pripravený legislatívny návrh pre kontinuálne vzdelávanie. Poďakoval tiež učiteľom, ktorí ostali dnes v školách pri deťoch.

67 debata chyba
Viac na túto tému: #Juraj Draxler #štrajk učiteľov