Vo verejnej správe rástli najviac platy učiteľom, tvrdí Fico

V rámci verejnej správy rástli v rokoch 2012 až 2016 najviac platy učiteľom. Vyhlásil to v utorok v súvislosti s aktuálnym štrajkom učiteľov predseda vlády Robert Fico s tým, že za toto obdobie narástli učiteľom platy o 22 percent.

26.01.2016 13:16 , aktualizované: 14:10
debata (2)

„Je to najviac vo verejnej správe, žiadnej inej profesii sa tak platy nezvyšovali,“ uviedol premiér.

Podľa Fica sú momentálne aktivity Iniciatívy slovenských učiteľov mimo existujúceho sociálneho dialógu. Ako Fico dodal, jeho vláda vždy rešpektovala právo na štrajk.

Podľa rezortu školstva ostalo zatvorených 151 škôl

Počas utorka je podľa informácií ministerstva školstva zatvorených 151 škôl, čo je z celkového počtu vyše 6 700 škôl a školských zariadení 2,25 percenta. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Ministerstvo pritom vychádza z informácií o počte, ktoré im zaslali do 11:00 Okresné úrady v sídle kraja. V porovnaní s pondelkom 25. januára tak podľa ministerstva poklesli počty zapojených škôl, keďže v pondelok ostalo zatvorených 179 škôl, teda 2,66 percenta zo všetkých škôl. (Prečítajte si aj: Učitelia v otvorenom liste upozorňujú na zastrašovanie)

„Vo väčšine krajov sa počet zatvorených škôl znížil. Napríklad v Banskobystrickom klesol hneď o šesť škôl, a to z pondelkových 26 na 20, dramaticky sa situácia zmenila aj v Trnavskom kraji, kde z 27 škôl v utorok neučí 14. Situácia sa zmenila v Bratislavskom kraji, kde v pondelok bolo zatvorených 43 škôl a v utorok je to 52. Viac škôl bolo zatvorených aj v Trenčianskom kraji, kde počet stúpol zo sedem o dve školy,“ dodáva Dupaľová Ksenzsighová.

Z prehľadu ministerstva vyplýva, že v Nitrianskom kraji je dnes zatvorených 30 škôl, v Žilinskom 17, Trenčianskom 9, Banskobystrickom 20, Prešovskom tri a v Košickom kraji šesť škôl.

Do utorka sa na štrajk registrovalo na internetovej stránke Iniciatívy slovenských učiteľov 11 586 učiteľov zo 767 škôl. Predstavitelia iniciatívy hovoria, že vyše polovice z týchto škôl je zatvorených. Iniciatíva pritom podľa vlastných slov vychádza z čísel, ktoré im nahlásili priamo školy.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo školstva #štrajk učiteľov