Slota zostáva na slobode

Bývalý politik a exprimátor Žiliny nemusí ísť do väzby. Ján Slota bol pred týždňom po dopravnej nehode, po ktorej odmietol skúšky na alkohol, obvinený z prečinu ohrozovania pod vplyvom návykovej látky. Väzbu navrhol prokurátor, na súdoch však neuspel.

26.01.2016 15:35 , aktualizované: 20:00
sns, slota, Foto: ,
Ján Slota do väzby nepôjde. Rozhodol o tom sudca žilinského krajského súdu.
debata (87)

Tak ako pred pár dňami okresný súd, nechal expolitika na slobode aj krajský súd. Polícia prípad ďalej vyšetruje.

„Krajský súd v Žiline nezistil zákonné dôvody na vzatie obvineného do väzby a sťažnosť prokurátora zamietol, pretože nie je dôvodná,“ informoval hovorca súdu v Žiline Jozef Michňa.

Prokurátorovi nezostalo už nič iné, ako rozhodnutie rešpektovať, aj keď sa s ním nemusí stotožniť. Obvinený podľa neho mohol ovplyvňovať svedkov, pretože už bezprostredne po nehode im núkal peniaze a takisto pokračovať v trestnej činnosti. V minulosti už totiž spáchal podobný skutok.

Fúkať odmietol aj pred tromi rokmi v Čadci, keď ho zadržala policajná hliadka. „V odôvodnení sťažnosti sme uvádzali, že by sa malo prihliadať na celý predchádzajúci život obvineného, čo súd urobil, ale dôvody väzby nevzhliadol,“ uviedol prokurátor Milan Cisarik.

Sudca argumentoval, že nie sú poznatky o tom, že by obvinený počas plynutia trestu v minulosti porušil zákaz šoférovania. Navyše, tento trest je už zahladený. Prokurátor neuspel ani s ovplyvňovaním svedkov, súd totiž konštatoval, že trestným činom bolo iba odmietnutie skúšky na alkohol a tam sú svedkami policajti.

„Sťažnosť hovorí, že ide o výnimočné okolnosti prípadu, my v tom nevidíme žiadne výnimočné okolnosti prípadu. Možno tlač vidí v Slotovi nejaký výnimočný prípad, ale my v ňom vidíme úplne normálneho penzistu, ktorý bol v minulosti politik,“ podotkol predseda senátu Krajského súdu v Žiline.

Ján Slota v utorok na verejné zasadnutie krajského súdu neprišiel, neprítomnosť odôvodnil zhoršeným zdravotným stavom. Zastupoval ho advokát, ktorý uviedol, že jeho klient skutok oľutoval ešte pred okresnou sudkyňou. „Oľutoval skutok, ktorý sa stal,“ uviedol obhajca Pavol Kuric. Či tým myslel nehodu alebo to, že mohol šoférovať pod vplyvom alkoholu, už nekomentoval.

Slota bol účastníkom nehody troch áut minulý týždeň v pondelok. Na Porsche Cayenne zatiaľ z nezisteného dôvodu narazil do pred ním idúcej Audi A6 a tá následne vrazila do Suzuki SX4. Jeden z účastníkov Pravde po nehode povedal, že expolitik mu „núkal peniaze a chcel sa dohodnúť priamo na mieste nehody“.

Po havárii bývalého primátora previezli na urgent do Žiliny a následne po troch hodinách hospitalizovali na JIS-ke interného oddelenia s podozrením na infarkt, kde bol približne 38 hodín. Po nehode sa odmietol podrobiť dychovej aj krvnej skúške a vyšetrovateľ ho obvinil z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky.

Superrýchle konanie, v ktorom mohol byť už odsúdený a ktoré je v takýchto prípadoch možné, sa neuskutočnilo, lebo spis nebol ukončený do 48 hodín. Podobne bolo od začiatku roka v Žilinskom kraji odsúdených 20 obžalovaných vodičov.

Šesťdesiatdvaročný expolitik je jedným z 34 podgurážených vodičov, vrátane cyklistov, ktorých polícia zaevidovala uplynulý týždeň na cestách v Žilinskom kraji. Z toho pätnásti nafúkali nad jedno promile, dvaja sa odmietli podrobiť dychovej skúške. Štyria vodiči pod vplyvom alkoholu spôsobili dopravné nehody.

Pôvodnú správu z agentúr sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

87 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Slota