Figeľ vyzýva premiéra, aby neriešil migrantov, ale situáciu v zdravotníctve

Predseda Rady Konferencie biskupov Slovenska (KBS) pre pastoráciu v zdravotníctve biskup Milan Lach sa obracia s výzvou na predstaviteľov štátnej moci, osobitne na predsedu vlády Roberta Fica a na ministra zdravotníctva Viliama Čisláka, aby bezodkladne začali riešiť oprávnené požiadavky slovenských sestier na ozdravenie slovenského zdravotníctva. Výzvu podporilo niekoľko opozičných politikov.

26.01.2016 16:54
debata (358)

Biskup Milan Lach v pondelok upozornil, že na celoštátnom stretnutí kňazov, ktorí poskytujú duchovnú službu v nemocniciach a iných lôžkových zariadeniach zdravotnej a sociálnej starostlivosti, na základe konkrétnych informácií z mnohých zdravotníckych zariadení na Slovensku, vystúpila do popredia v desivom obraze súčasná reálna situácia slovenského zdravotníctva.

„Jeho rastúca morálna aj materiálna bieda, zapríčinená bezohľadným drancovaním zo strany mocných; ponižovanie a ohrozenie pacienta; vykorisťovanie, útlak a znevažovanie zdravotníckych pracovníkov, osobitne sestier, dosiahli neúnosné rozmery,“ uviedol.

Lach: Namiesto riešenia problémov sme svedkami arogancie moci

Podľa biskupa Lacha, ktorý je prešovským pomocným biskupom, namiesto vecného dialógu a hľadania prijateľných riešení nahromadených problémov sme svedkami arogancie moci, utláčania a zastrašovania poctivých, slušných ľudí, ktorí ešte našli v sebe statočnosť sa verejne angažovať. Z týchto dôvodov sa biskup Lach obracia s naliehavou výzvou na predstaviteľov štátnej moci, osobitne na predsedu vlády Roberta Fica a na ministra zdravotníctva Viliama Čisláka, aby bezodkladne začali riešiť oprávnené požiadavky slovenských sestier na ozdravenie slovenského zdravotníctva, vyjadrené v dokumentoch práve prebiehajúcej celoštátnej iniciatívy, a okamžite zastavili zastrašovanie tých, ktorým jasne leží na srdci dobro pacienta a ich profesijná povinnosť a česť.

Zároveň sa obrátil na „predstaviteľov finančných a iných štruktúr skrytej, ale reálnej moci, ktoré sú pravými pôvodcami súčasných problémov a v skutočnosti riadia slovenské zdravotníctvo a ďalšie oblasti života našej krajiny, vrátane tzv. veľkej politiky: v mene chudobných, utláčaných, okrádaných a vykorisťovaných vás naliehavo žiadam: prestaňte považovať občanov Slovenskej republiky len za zdroj obohatenia a ľahkého zisku!“

Figeľ: Migranti sú zástupný problém

KDH podľa predsedu hnutia Jána Figeľa považuje súčasné slovenské zdravotníctvo za choré. „Je napadnuté rakovinou korupcie a nezodpovednosti na najvyšších úrovniach. Ak tisíce ľudí v priebehu roka predčasne zomierajú pre nedostatočnú, neúplnú či oneskorenú starostlivosť, je to neprijateľné, ba trestuhodné,“ povedal s tým, že kolabujúce zariadenia sú zadlžené, zdravotné sestry a pracovníci nedostatočne odmeňované za odvedenú prácu. Pacienti musia neprimerane dlho čakať na potrebné ošetrenia a operácie, lekári sú zaťažení byrokraciou.

„Tento stav volá po ozdravení pomerov na všetkých úrovniach. KDH vyzýva premiéra, aby neriešil prednostne situáciu s migrantmi v Nemecku, lebo je to zástupný problém, ale osobne sa zasadil pre potrebné zlepšenia v zdravotníctve vrátane riešenia požiadaviek oprávnených zdravotných sestier,“ vyhlásil Figeľ.

358 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #nemocnice #KBS #duchovná služba