Výpovede sestier: V Trenčíne a Bojniciach už majú plán

Pripravili sa na krízu, ktorá môže prísť už budúci týždeň. Aspoň tak to tvrdia zástupcovia trenčianskej župy a nemocníc, ktoré sú v tomto kraji. Výpovede zdravotných sestier, ktoré začnú platiť od februára a marca, oslabia trenčiansku a bojnickú nemocnicu.

27.01.2016 13:00
Nemocnica, Bojnice Foto: ,
Výpovede sestier v nemocnici s poliklinikou v Bojniciach pocíti najmä psychiatrické oddelenie.
debata (38)

Ak ich sestry nestiahnu, pacientov prevezmú iné zdravotnícke zariadenia, prípadne ich budú voziť až do Martina v Žilinskom kraji.

Desiatky zamestnankýň by mali z NsP Prievidza so sídlom v Bojniciach odísť k 1. februáru, pocíti to najmä psychiatrické oddelenie. Vo Fakultnej nemocnici Trenčín o mesiac neskôr môžu nastať problémy na gynekologicko-pôrodníckom a detskom oddelení.

„Po rokovaniach s riaditeľmi nemocníc v Považskej Bystrici, Bojniciach a Myjave, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, ale aj nemocníc v Trenčíne, Martine a Partizánskom môžem ubezpečiť, že aj po 1. februári bude naďalej poskytovaná zdravotná starostlivosť pre obyvateľov kraja,“ vyhlásil trenčiansky župan Jaroslav Baška včera po stretnutí, na ktorom sa preberal krízový plán.

Na psychiatrickom oddelení v bojnickej nemocnici trvá na výpovediach 13 sestier z celkového počtu 29. Vedenie nemocnice sa preto rozhodlo dočasne znížiť počet postelí. „Akútne stavy na psychiatrii vieme zabezpečiť a stabilizovať, ďalšia zdravotná starostlivosť bude zabezpečená v spolupráci s ďalšími nemocnicami. Pacienti budú prevážaní do Trenčína, Považskej Bystrice aj do Martina,“ povedal Ivan Gašparovič, riaditeľ NsP Bojnice.

V trenčianskej pôrodnici je vo výpovedi 31 zdravotníčok zo 60, na detskom 18 z 80. „Ich odchod prichádza do úvahy až od 1. marca, vo februári ešte bude nemocnica fungovať v normálnom režime. Ak by sestričky zotrvali na svojej výpovedi, od 1. marca máme deklarované od všetkých troch nemocníc v pôsobnosti samosprávneho kraja aj od nemocnice v Partizánskom, že nám vypomôžu so zdravotnou starostlivosťou. Budeme môcť presunúť sestričky z iných oddelení, ale určite budú vyťažení aj lekári,“ pripomenul Stanislav Pastva, riaditeľ Fakultnej nemocnice Trenčín.

Vo Fakultnej nemocnici Trenčín môžu nastať... Foto: Milan Kráľ, Pravda
Nemocnica, Trenčín Vo Fakultnej nemocnici Trenčín môžu nastať problémy na gynekologicko-pôrodníckom a detskom oddelení.

Takýto postup nepovažuje Iveta Lazorová, prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek, za skutočné riešenie problému. Spochybňuje aj tvrdenie, že v kraji bude zabezpečená zdravotná starostlivosť, to sa ukáže až po tom, čo sestry v nemocniciach nebudú. „Či stiahla výpovede väčšina, alebo menšina, nie je dôležité, pretože každá jedna sestra bude v nemocnici chýbať, nie vždy sú rozhodujúce počty,“ zdôraznila Lazorová.

Väčšina sestier protestný odchod z práce už prehodnotila. Vo Fakultnej nemocnici Trenčín pôvodne podalo výpovede 189 sestier, doteraz ich stiahlo 135, v Bojniciach z pôvodného počtu 92 zostalo vo výpovedi 52 zamestnankýň.

Trenčiansky župan predpokladá, že názor zmenia aj ďalšie. Ak to neurobia, nemocnice budú za ne hľadať náhradu. Bojnická nemocnica už zamestnala šesť nových sestier. Baška si myslí, že sestry sa stali vazalmi organizátorov tohto protestu, boli zneužité a nedomysleli tento krok do konca. Lazorová toto tvrdenie odmieta. Vraví, že výpovede boli dobrovoľným rozhodnutím každej sestry a takisto slobodným rozhodnutím by malo byť aj ich stiahnutie.

„Denne je vyvíjaný nátlak na každú jednu sestru, ktorá musí nastúpiť do služby aj mimo rozpisu, pretože vypadne nejaká kolegyňa a nemá ju kto nahradiť. Sestry majú viac pacientov, ako by mali mať, to je skôr zneužívanie sestier, nie to, že sa rozhodli podať výpovede,“ poukazuje Lazorová. Na celom Slovensku podľa ministerstva zdravotníctva vzalo späť výpovede už 594 sestier a vo výpovedi je momentálne 668. Väčšina z nich by mala končiť v práci od februára.

Sestry a pôrodné asistentky, ktoré sa rozhodli pre hromadný odchod z nemocníc, majú tri požiadavky. V zákone, ktorý im garantuje minimálne platy, chcú mať vyššiu základnú zložku mzdy. Tá by sa mala podľa nich navyšovať o každé tri roky praxe. Požadujú tiež, aby tento zákon platil pre všetkých zdravotníkov, teda aj pre tých v štátnych aj súkromných zariadeniach.

Minister zdravotníctva Viliam Čislák tvrdí, že na splnenie týchto podmienok by potreboval navyše 200 miliónov eur, ktoré nemá. Pripomína, že od tohto januára budú mať zdravotníci vyššie platy, na čo získal z rozpočtu plus 55 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #plán #Prievidza #Fakultná nemonica v Trenčíne #výpovede sestier