Zatvorených zostalo 137 škôl, tvrdí rezort

Počas stredajšieho štrajku je podľa informácií ministerstva školstva zatvorených 137 škôl, čo je z celkového počtu vyše 6 700 škôl a školských zariadení 2,04 percenta.

27.01.2016 11:07 , aktualizované: 11:18
štrajk, štrajk učiteľov, škola, trieda, prázdna... Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (12)
Informovala o tom hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová. Ministerstvo pritom vychádza z informácií o počte, ktoré im zaslali do 10:00 okresné úrady v sídle kraja.

V porovnaní s predchádzajúcimi dňami tak má trend zapojenosti škôl do štrajku podľa ministerstva klesajúcu tendenciu. V pondelok 25. januára totiž podľa údajov ministerstva ostalo zatvorených 179 škôl, teda 2,66 percenta zo všetkých škôl. V utorok 26. januára ostalo zatvorených 151 škôl, čiže 2,25 percenta. „Dnes najviac klesol počet zapojených škôl do štrajku v Bratislavskom kraji. Kým v utorok bolo zatvorených 52 škôl, dnes je ich 34. Naopak, počet zapojených škôl mierne stúpol v Trenčianskom kraji, kde je aktuálne zatvorených 15 škôl,“ hovorí Dupaľová Ksenzsighová, podľa ktorej bolo v Trenčianskom kraji v utorok zatvorených deväť škôl.

Branislav Kočan z Iniciatívy slovenských učiteľov hovorí, že dodnes sa na štrajk registrovalo 11 816 učiteľov z 801 škôl. Dnes pritom podľa neho ostalo úplne zatvorených 290 škôl, na ďalších 186 školách je vyučovanie ochromené, učitelia sa musia suplovať, prípadne spájať triedy. Iniciatíva pritom podľa vlastných slov vychádza z čísel, ktoré im nahlásili priamo školy.

Draxler opäť zdôrazňuje, že vyhláška ukladá riaditeľom škôl povinnosť informovať zriaďovateľa školy a príslušný orgán miestnej štátnej správy v školstve o prerušení alebo zmene vyučovania ako aj o poskytnutí riaditeľského voľna. Minister tak reagoval na slová Viktora Križa z iniciatívy, ktorý povedal, že školy údaje o zatvorení úradom nenahlasovali.

Na niektorých školách na Spiši a v Zamagurí bude štrajk do piatka

Učitelia na niektorých školách na Spiši a v Zamagurí už štrajk ukončili, na iných plánujú v štrajku pokračovať až do piatka.

Pedagogickí zamestnanci Cirkevného gymnázia svätého Mikuláša v Starej Ľubovni prerušili štrajk pre polročnú klasifikáciu a deň otvorených dverí na škole. Po dvojdňovom štrajku sa tam začalo vyučovať dnes. Ako však škola informuje na svojej internetovej stránke, pedagógovia naďalej ostávajú v štrajkovej pohotovosti a prípadný opätovný vstup do štrajku škola vopred oznámi. Základná škola v Spišskom Štvrtku bola pre štrajk, do ktorého sa zapojilo 70 percent jej učiteľov, zatvorená v utorok 26. januára, v stredu už opäť začala s vyučovaním.

Naďalej sa štrajkuje v Základnej a materskej škole vo Vyšných Ružbachoch v okrese Stará Ľubovňa. Podľa jej riaditeľky Valérie Pulščákovej učitelia zahlásili neobmedzený štrajk, žiaci tak ostávajú doma až do odvolania. „Materská škola funguje v neobmedzenom režime,“ uviedla riaditeľka.

V obmedzenej režime bude rovnako do piatku fungovať aj Gymnázium na Javorovej ulici v Spišskej Novej Vsi. „Situácia je taká, aká bola začiatkom týždňa, teda časť pedagogického zboru štrajkuje, zvyšná časť je v práci a zabezpečuje vyučovanie v obmedzenom režime. Zatiaľ sa nič nezmenilo, predpokladám, že takto to bude do konca týždňa,“ uviedla riaditeľka školy Mária Kaľavská. Do štrajku sa tam zapojili len niektorí učitelia. V dnešný deň je podľa slov riaditeľky z 36 učiteľov v štrajku 23, tento počet by sa mal pravdepodobne do konca týždňa postupne znižovať. „Od niektorých učiteľov mám avízo, že plánujú nastúpiť do práce vo štvrtok či v piatok,“ vysvetlila riaditeľka. Keďže tak chcú urobiť len niektorí zo štrajkujúcich učiteľov, škola bude naďalej fungovať v obmedzenom režime. Kaľavská nevedela povedať, či znížený počet učiteľov v škole ohrozí odovzdávanie polročných vysvedčení.

V utorok 26. januára vstúpili do štrajku aj učitelia Spojenej školy na Letnej ulici v Poprade, pokračovať budú do piatku 29. januára. Zo 74 učiteľov tak urobilo 47. Spoločne tiež vypracovali svoje stanovisko k dianiu v školstve a vyslovili štyri požiadavky týkajúce sa oblasti financovania školstva, profesijného rastu i edukácie. Štvordňový štrajk je podľa nich vyústením toho, že učiteľom záleží na tom, aby školstvo na Slovensku napredovalo a stalo sa kľúčovou oblasťou rozvoja. Škola preto rodičov požiadala, aby deti nechali doma. Aj prostredníctvom internetovej stránky však oznámila, že ak by to rodičom spôsobovalo značné problémy, škola poskytne deťom potrebnú starostlivosť v materskej škole a základnej škole od 7:30 do 15:30.

V neobmedzenom štrajku sú naďalej aj zamestnanci Základnej školy v Spišských Vlachoch. „Trvať bude zatiaľ do piatku, 2. februára by mali učitelia nastúpiť do školy,“ informovala zástupkyňa riaditeľa Emília Čurillová. Na svojej internetovej stránke škola publikovala list pre rodičov od riaditeľa školy Pavla Gubku, v ktorom okrem iného informuje, že „takmer všetci učitelia školy sa rozhodli aktívnym zapojením sa do štrajku“ jeho myšlienku podporiť. Škola preto nedokáže zabezpečiť riadne vyučovanie, ani náhradné formy výchovy a vzdelávania.

K štrajku sa pridali aj učitelia z Gymnázia J. Hollého v Trnave

V stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja štrajkuje 79 učiteľov, o deväť menej ako v utorok. K štrajku sa v stredu pridali štyria učitelia Gymnázia Jána Hollého v Trnave. Z celkového počtu 1 875 pedagógov štrajkujú 4,2 percenta. Ani jedna zo stredných škôl v kraji nie je pre štrajk zatvorená. Informoval o tom hovorca Trnavského samosprávneho krajaPatrik Velšic.

Štrajk v stredu zasiahol sedem stredných škôl, je to o jednu viac ako v utorok. Náhradné vyučovanie majú v Obchodnej akadémii vo Veľkom Mederi, Gymnáziu Vojtecha Mihálika v Seredi, Gymnáziu F.V. Sasinka v Skalici, Gymnáziu L. Novomeského v Senici, Gymnáziu M. Korvína s vyučovacím jazykom maďarským v Dunajskej Strede, Strednej odbornej škole v Hlohovci a Gymnáziu Jána Hollého. Najviac sú do štrajku zapojení pedagógovia v senickom gymnáziu, kde neučí 21 z celkového počtu 39 pedagógov.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #školy #štrajk učiteľov