Sestry pochodovali Žilinou, vo výpovedi ich zostáva 181

Približne stovka žilinských sestier a ďalšia stovka sympatizantov v stredu pochodovali Žilinou. Upozorňujú, že od pondelka sa vo fakultnej nemocnici nebude mať kto postarať o pacientov. Na výpovedi naďalej trvá 181 z približne šesťsto sestier.

27.01.2016 19:19
ZDRAVOTNÍCTVO: Pochod zdravotných sestier Foto: ,
Zdravotníci zhromaždení pred nemocnicou počas pochodu za záchranu Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina.
debata (88)

"Učitelia a sestry to sú vládne resty. Nikto nás nepočúva. Každý z nás je pacient,“ skandovali žilinské sestry. Na Mariánskom námestí sa im prihovorila aj prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová. Podľa nej je na Slovensku 12-tisíc sestier, z ktorých vyše 700 je vo výpovedi a ďalších dvetisíc odíde tento rok do dôchodku.

"Je nás málo a sme unavené. My v takomto počte, ako sme v nemocniciach, jednoducho nevládzeme a nedokážeme sa kvalitne postarať o pacientov. Je dokázané, že počty sestier priamo zasahujú do výsledkov pacientov po operáciách. Nedostatok sestier priamo ohrozuje životy a zdravie pacientov. Priamo ovplyvňujú aj počty úmrtí v nemocniciach. Politici sa pôjdu liečiť do zahraničia, ale naši občania zostanú odkázaní na našu starostlivosť,“ povedala Lazorová.

Podľa Lazorovej sestry nedali výpovede iba pre nízke platy. "Je to kvôli dlhodobým kauzám, ktoré dokazujú, že táto vláda a ministri, ktorí sa tu striedajú každý rok, nedokážu zabrániť rozkrádaniu peňazí nás všetkých. Za 20 rokov sa zdravotníctvo dostalo do stavu, kedy sa na ňom priživuje chobotnica, ktorej chápadlá siahajú až na tie najvyššie miesta politických špičiek. My neodchádzame preto, že sa nám nechce chodiť do práce, že nemáme radi našu prácu, alebo že chceme dvetisíc eurové platy. Odchádzame preto, aby sme upozornili, že tento systém skolabuje. Ale nechceme, aby sa to udialo na našich pleciach,“ povedala šéfka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek. "Celá naša požiadavka stojí na tom, aby sme my sestry dostali 25 eur k platu za každé tri roky praxe. Aké sme málo náročné a napriek tomu nás nikto nepočúva,“ dodala predsedníčka Odborového zväzu sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká.

Protestujúce sestry prišiel na Mariánske námestie podporiť aj podpredseda Lekárskeho odborového združenia v žilinskej fakultnej nemocnici Boris Babiš. Vyzval ich, aby vydržali vo výpovediach do poslednej minúty. "Všetko sa začne diať až v pondelok ráno a tam zistia tí páni, ktorí sú momentálne na riaditeľstve, či vás 181 potrebujú alebo nepotrebujú. Len sa to boja povedať na rovinu pred všetkými, že bez vás nie sú schopní zabezpečiť normálne fungovanie nemocnice. Vydržte. A v pondelok vám garantujem, že všetko, čo chcete, budete mať splnené,“ povedal Babiš.

Podľa hovorkyne Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina Viery Jurčiovej zdravotná starostlivosť pacientov bude aj od 1. februára zabezpečená v plnom rozsahu. "V prípade potreby je dohodnutá spolupráca s okolitými nemocnicami v Martine, Čadci, Dolnom Kubíne a Považskej Bystrici. K dnešnému dňu žilinská nemocnica eviduje 181 výpovedí sestier, z toho 24 je práceneschopných, 34 stiahlo výpovede a 20 je nových sestier,“ povedala Jurčiová.

88 debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #zdravotníctvo #zdravotné sestry