Nebezpečný vírus Zika sa dostal do Európy

Ochorenie, ktoré desaťročia svet podceňoval, nabralo nový rozmer. Nie je jasné, čo spôsobilo masívne šírenie vírusu Zika v Južnej Amerike, ale odborníci nevylučujú, že v lete skomplikuje situáciu aj na juhu Európy. Prvé prípady nákazy potvrdili na starom kontinente včera. Jeden v Dánsku, päť infikovaných hlásili aj z Portugalska. Všetci boli predtým v Latinskej Amerike.

28.01.2016 14:30
Brazília, Vírus Zika Foto: ,
V Brazílii v týchto dňoch postrekujú proti komárom, ktoré prenášajú vírus Zika.
debata (23)

Vírus Zika, ktorý prenáša jeden druh komára, je nebezpečný najmä pre tehotné ženy. Podľa lekárov je príčinou toho, že sa rodia deti s nedostatočne vyvinutým mozgom. Liečba zatiaľ nie je známa. Podľa európskych a amerických úradov by sa tehotné ženy mali vyhnúť cestám do postihnutých oblastí. Štáty Latinskej Ameriky zase varovali ženy, aby radšej materstvo odložili. Naše ministerstvo zahraničných vecí zatiaľ výstrahu nevydalo.

„Doteraz sme nedostali hlásenia, že by vírusom boli postihnutí naši občania v zahraničí. Situáciu, samozrejme, sledujeme prostredníctvom našich veľvyslanectiev, v konzultácii s našimi zahraničnými partnermi a so Svetovou zdravotníckou organizáciou,“ uviedol hovorca rezortu zahraničia Peter Stano.

Stano dodal, že občanom odporúčajú, aby si pred cestou do jednej zo zasiahnutých krajín pozreli aktuálnu situáciu na stránkach Úradu verejného zdravotníctva alebo cez webstránku organizácie WHO. Úrad hlavného hygienika na svojom webe zverejnil rady a odporúčania pre cestovateľov. „Príznaky ochorenia sú veľmi podobné osýpkam. Objaví sa horúčka, vyrážka, bolesti kĺbov či zápal očných spojoviek. Štyria z piatich nakazených prekonajú ochorenie bez prejavov. Liečba spočíva len v potlačení príznakov pomocou paracetamolu či acetaminofénu. Neexistuje však liek priamo na vírus, ktorý nákazu spôsobuje,“ vysvetľuje odborný garant centier očkovania a cestovnej medicíny v Brne Rastislav Maďar. Príznaky trvajú asi sedem dní.

„U dospelých môže ochorenie zanechať trvalé následky v podobe Guillain-Barre syndrómu, čo je závažné autoimunitné ochorenie,“ dodáva odborník na cestovnú medicínu.

Hovorkyňa Medirex group Veronika Habovčíková uviedla, že slovenské laboratóriá tento vírus zatiaľ nedokážu diagnostikovať. Úrad verejného zdravotníctva zatiaľ nevie, kam by sa prípadné vzorky posielali na testovanie, odborníci sa musia o tom ešte poradiť.

Vírus Zika prenášajú komáre druhu Aedes aegypti, ktoré sa vyskytujú v Amerike, okrem Kanady a Čile, v Európe nie sú. Zatiaľ nie sú známe všetky spôsoby, akými sa vírus prenáša. Prenos z človeka na človeka zatiaľ nebol zaznamenaný, uvažuje sa však, že rizikom môže byť pohlavný styk. „Američan, ktorý sa venoval výskumu vírusov, bol na návšteve v Senegale a keď sa vrátil domov, ochorela jeho manželka. Jediná výmena telesných tekutín bola u nich pohlavným stykom,“ spomína Maďar na prípad, ktorý sa stal v roku 2009. Zároveň dodáva, že toto je skôr výnimočné.

Zika bola objavená v roku 1947 v Ugande, známych bolo dlho len 60 prípadov. Odvtedy sa rozšírila do Thajska a Latinskej Ameriky. Podľa lekárov je vírus príčinou toho, že sa matkám rodia deti s výrazne menšou hlavou. Plod sa môže nakaziť v ktoromkoľvek trimestri gravidity. Od októbra 2015 do januára 2016 brazílske úrady zaznamenali asi 3¤500 prípadov detí, ktoré sa narodili s nedostatočne vyvinutým mozgom, najmenej päť detí s vírusom Zika zomrelo.

Prvý prípad nákazy v Európe v utorok oznámilo Dánsko. Vírus zistili u mladého muža, ktorý sa nedávno vrátil z výletu po Mexiku a Brazílii. Mal horúčku, bolesti hlavy a svalov, lekári však predpokladajú, že sa čoskoro uzdraví. Predtým oznámili prípady ochorenia vo Veľkej Británii a v USA. Všetci, ktorí sa vírusom nakazili, boli v Latinskej Amerike.

Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb minulý týždeň odporučilo štátom EÚ, aby o víruse informovali zdravotníkov, najmä pôrodníkov, pediatrov a neurológov. Tehotné ženy a ženy, ktoré chcú otehotnieť, by zas mali zvážiť cesty do rizikovej oblasti.

V Južnej Amerike je najviac postihnutá Brazília. „Do Brazílie sa Zika zrejme dostala na medzinárodných pretekoch v rýchlostnej kanoistike a olympiáda by mohla prispieť k šíreniu nákazy zase do celého sveta,“ domnieva sa Maďar. V lete bude sezóna dažďov na severnej pologuli, v subtrópoch a v Karibiku, a tak je podľa Maďara veľmi pravdepodobné, že šírenie ochorenia sa ešte zhorší. „Mení sa klíma, viac prší, a navyše teraz ovplyvňuje klímu El Niňo, a to sú všetko faktory, ktoré majú na šírenie ochorenia dosah. Môže sa usadiť v južnej Európe, kde chodia aj naši ľudia hojne na dovolenku, a je možné, že odtiaľ sa aj k nám dostane dosť prípadov,“ predpokladá Maďar.

Boris Klempa z virologického ústavu Slovenskej akadémie vied prízvukuje, že vyhýbanie sa komárom, používanie repelentu a ochranných sieťok je vždy najlepšia prevencia. „Subtropické komáre nie sú schopné v našich podmienkach prežiť, ale kvôli klimatickým zmenám sa dostávajú čoraz severnejšie, a preto by sa mohli vyskytnúť v južnej Európe a na Balkáne,“ myslí si Klempa. Americké úrady v utorok oznámili, že začínajú vývoj očkovacej látky, výskum však bude trvať niekoľko rokov.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #komár #vírus #vírus Zika