V nemocniciach nastane krízová situácia, varujú sestry

Od pondelka nastane v niektorých nemocniciach krízová situácia. Konkrétne ide o nemocnice v Prešove, v Košiciach, ale aj v Bojniciach a Trnave. Upozornili na to vo štvrtok na brífingu prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) Iveta Lazorová a predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek (OZ SaPA) Monika Kavecká.

28.01.2016 14:54 , aktualizované: 16:39
debata (86)

Podľa údajov komory a odborov sestier je celkovo vo výpovedi 724 sestier. K 1. februáru má odísť z nemocníc približne 600 sestier, o mesiac neskôr ďalších vyše sto. Lazorová apeluje, že ide o špecializované sestry s najvyšším vzdelaním, ktoré budú chýbať na kľúčových oddeleniach.

Sestry, odkedy podali výpovede, podľa Lazorovej zažili náročné obdobie, keď sa im zamestnávatelia vyhrážali, vysmievali, kritizovali a boli vystavené obrovskému tlaku a preťaženiu. Prezidentka komory opäť zhodnotila, že minister zdravotníctva SR Viliam Čislák ani premiér Robert Fico nespravili za posledné mesiace nič pre nápravu situácie.

Hromadné výpovede využili sestry ako jediný možný prostriedok, pretože nemôžu štrajkovať. Zároveň zástupkyne komory a odborov odmietajú tvrdenia, že opúšťajú pacientov. „Rokovali sme štyri roky, stanovali, písali petície, ale táto vláda nás ignorovala a naše pripomienky nezapracovala,“ povedala Lazorová.

Podľa Kaveckej budú pacienti od 1. februára bez adekvátnej zdravotnej starostlivosti v Trnavskom, Žilinskom a v Prešovskom kraji. „Spádové nemocnice v týchto krajoch nebudú poskytovať adekvátnu zdravotnú starostlivosť pre viac ako milión pacientov. Ak tvrdí minister zdravotníctva opak, tak zavádza,“ povedala Kavecká.

Zástupkyne avizovali, že v piatok o 10:00 pôjdu priamo na Úrad vlády SR za premiérom Ficom, pričom dúfajú, že s nimi bude rokovať. Sestry a pôrodné asistentky na Slovensku, ktoré podali hromadné výpovede, majú tri požiadavky. Chcú, aby zákon odmeňovaní platil pre všetkých zdravotníkov, aby sa koeficienty pre výpočet základnej zložky mzdy zvýšili a základná zložka mzdy by sa navyšovala s každými tromi rokmi praxe.

Rezort zdravotníctva ubezpečuje všetkých občanov, že zdravotná starostlivosť pre každého pacienta je zabezpečená, podrobnejšie informácie môžu poskytnúť jednotlivé nemocnice. „Chápeme, že pani Lazorová s pani Kaveckou sú stále nervóznejšie, keďže rôznymi dezinformáciami dotlačili sestry do výpovedí, pričom svoje miesta neohrozili výpoveďou alebo vzdaním sa funkcie. Avšak ani toto nepovažujeme za dôvod, aby sa funkcionárky sestier uchyľovali k zastrašovaniu pacientov a kresleniu katastrofických scenárov o hroziacom zhoršení dostupnosti zdravotnej starostlivosti,“ uviedol v stanovisku hovorca ministerstva Peter Bubla.

Ministerstvo kategoricky odmieta tvrdenia čelných predstaviteliek sestier. „O súčasnej podobe zákona sme rokovali so zástupcami zdravotníkov vrátane sestier veľakrát. Okrem toho, minister zdravotníctva za ostatné mesiace osobne navštevoval nemocnice a rokoval so sestrami. Znenie schváleného zákona považujeme za kompromisné riešenie,“ dodal Bubla.

Novela zákona upravujúca platy zdravotníckych pracovníkov podľa ministerstva priniesla navýšenie o 55 miliónov eur pre všetkých, približne 38 tisíc zdravotníckych pracovníkov. Celoplošne ide zhruba o 16-percentný nárast. „Navyše majú všetci zdravotníci týmto zákonom garantovanú každoročnú valorizáciu platov,“ doplnil Bubla. Podľa údajov ministerstva zostáva vo výpovedi 644 sestier, 620 stiahlo výpovede a nemocnice prijali doposiaľ 171 sestier.

86 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnice #zdravotné sestry