Vyhlásili novú výzvu, škôlky môžu získať 79 miliónov eur

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka vyhlásilo novú výzvu na získavanie peňazí z eurofondov pre mestá a obce, v rámci ktorej je vyčlenených vyše 79 miliónov eur na materské školy. Informoval o tom premiér Robert Fico na štvrtkovom brífingu v Materskej škole na Nedbalovej ulici v Nitre.

28.01.2016 17:43
debata (18)

Mestá a obce budú môcť z peňazí buď vybudovať nové škôlky, alebo zrekonštruovať existujúce a vytvoriť tak priestor pre ďalších škôlkarov. "Pokiaľ sa budú stavať nové zariadenia, pretože máme veľa miest, kde škôlky vôbec neexistujú, tam bude príspevok na jedného žiaka 6 700 eur a na rekonštrukciu 2 500 eur,“ povedal minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek. Podmienkou je rozšírenie materských škôl minimálne o desať miest pre deti. Výzva bude trvať dva roky, projekty bude rezort pôdohospodárstva vyhodnocovať v polročných intervaloch. Celková suma v rámci regionálneho operačného programu určená pre mestá a obce bude 2,1 miliardy eur.

Ide už o tretiu výzvu určenú pre materské školy. V prvej bolo vyčlenených 10 miliónov eur, prišlo viac ako 400 žiadostí, z ktorých bolo úspešných 113. V druhej výzve bolo päť miliónov eur. Po peniazoch z oboch výziev sa podľa Ficových slov „len tak zaprášilo,“ preto vyhlásili tretiu, v rámci ktorej vyčlenili „enormnú sumu“. „Naším cieľom je vytvoriť 5 200 voľných miest pre deti a postupne sa tak deje. Druhým cieľom je vytvoriť 500 pracovných miest pre učiteľky,“ povedal Fico. Projekty, ktoré boli financované z prvej a druhej výzvy, sa dotkli 200 miest a obcí. Ako doplnil minister školstva Juraj Draxler, Slovensko smeruje k dosiahnutiu cieľa 95-percentnej zaškolenosti detí vo veku od štyroch rokov do roku 2010.

Materská škola na Nedbalovej ulici v Nitre je výsledkom prvej výzvy, z ktorej mesto Nitra získalo 286-tisíc eur a samo poskytlo 600-tisíc eur. Škôlka ponúka aj starostlivosť o deti – diabetikov, je v nej umiestnených 90 detí. „Vlani sme počas letných prázdnin kompletne opravili tri základné školy a od roku 2010 sme postupne opravovali materské školy tak, že vzniklo desať nových tried,“ povedal primátor Nitry Jozef Dvonč. Ako dodal, v najbližších rokoch má v Nitre v súvislosti s investíciou Jaguara Land Rover vzniknúť ďalších 400 miest pre predškolákov.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #školstvo #ministerstvo pôdohospodárstva