Vďaka šikovným ľuďom ožíva aj Viniansky hrad

Získali nielen prácu, ale aj záľubu v pamiatkach. Jaroslav Gorás, štatutár občianskeho združenia Zemplínsko-užská hradná cesta, ktoré pomáha obnoviť hrad nad obcou Vinné v okrese Michalovce, takto hodnotí "svojich pracovníkov", ktorí sa za štyri roky pri záchrane hradu vystriedali.

29.01.2016 13:00
Viniansky hrad Foto: ,
Viniansky hrad
debata (6)

Projekt, ktorého cieľom bolo zapojiť nezamestných do obnovy slovenského kultúrneho dedičstva, funguje na Slovensku už päť rokov.

Šéf sociálneho rezortu Ján Richter včera projekt pri bilancovaní päťročného fungovania vychválil. Ako ho hodnotíte vy?
Tiež len v pozitívach. Verím, že bude pokračovať v ďalších rokoch, aj s našou účasťou. Viniansky hrad je naša pýcha, ľudia tu robia zmysluplnú prácu. Dostávať slušnú mzdu, to je pre nich úplne iný pocit, akoby mali žiť na dávkach. Navyše za sebou vidia vytvorené hodnoty. Aj tí, ktorí nemali nijaký vzťah k pamiatkam, sú zrazu hrdí a hovoria – Toto je náš hrad!
V projekte ste zapojení štyri sezóny. Koľkým ľuďom ste už dali prácu?
Od začiatku sme si trúfli zamestnať relatívne veľké počty. Po tri roky sme vytvorili 40 pracovných miest, predvlani 23, teda dokopy ich bolo 143. Vystriedalo sa na nich 183 ľudí, pracovné zmluvy mali na šesť mesiacov.

Jaroslav Goras. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Jaroslav Gorás Jaroslav Goras.

Aké práce vykonávali?
Jednak bežné pomocné, nosenie piesku, kameňa, vody, hasenie vápna. Ale aj také, ktoré si žiadajú kvalifikáciu. Treba zdôrazniť, že v areáli nemáme elektrinu. Preto napríklad v kováčskej dielni, kde si ručne vyrábame okenné mreže a iné detaily, klasicky dúchame do mechov. Maltu tiež miešame ručne. Našou „cirkulárkou“ sú chlapi, ktorí vo dvojici pília guľatinu. Ani kamenné prvky si nedávame za drahé peniaze robiť v kamenárskej dielni, na kolenách ich zhotovujeme sami. Historickým spôsobom si staviame aj lešenia. Pod nebezpečné miesta vešiame ručne tkané siete zo sisalového vlákna, keby sa niekde prelomilo zábradlie, ochránia aj padajúcich chlapov.
Minister zdôraznil, že do týchto prác sa mali zapájať aj ľudia znevýhodnení na pracovnom trhu, teda najmä mladí, dlhodobo nezamestnaní či nad 50 rokov. Ako to bolo u vás?
Skúsenosti nás naučili, že najspoľahlivejší a najochotnejší robiť sú ľudia 40– až 55-roční, so stredoškolským vzdelaním. Snažíme sa vyberať si pracovníkov remeselne zručných. Máme aj vysoké nároky na ich disciplínu, neraz robia vo výškach okolo 14 metrov. Hrad je pritom stále prístupný turistom, ktorí tiež musia byť v bezpečí. Mojou pracovnou pomôckou je preto aj dréger, zamestnanci „fúkajú“. Boli už prípady, keď som sa pre alkohol musel bez milosti rozísť s veľmi šikovným pracovníkom. Našťastie, vážnejší pracovný úraz sme tu ešte nemali.
Ako sa hrad počas trvania tohto projektu zmenil?
Po bratislavskom Devíne je to ďalší slovenský hrad, z ktorého je výhľad do dvoch susediacich štátov – na Ukrajinu a do Maďarska. Na úpätí hradného kopca sú stále historické vinice, ktoré mu dali názov. Máme tu raritnú trojuholníkovú vežu, ktorá je iba na troch našich a ôsmich európskych hradoch. Vďaka projektu už celkom nový vzhľad naberá hradný palác, tri veže jeho priečelia, kedysi pripomínajúce rozdelené Svätoplukove prúty, sú už stavebne previazané a mohli sme ich zaťažiť konštrukciou strechy. V sezóne tu robíme doslova čarovné podujatia pre návštevníkov, nadchli sme aj mnohých zahraničných.

Nezamestnaní a obnova pamiatok

  • Spoločný projekt ministerstiev kultúry a práce má za sebou päť ročníkov (pilotný projekt sa uskutočnil v roku 2011, každoročne nasledovali ďalšie) a pokračovať bude aj v rokoch 2016 až 2020.
  • Cieľom bolo vytvárať krátkodobé pracovné miesta (na letné obdobie šesť-sedem mesiacov) pre evidovaných uchádzačov o prácu, vrátane znevýhodnených, aby získali pracovné zručnosti pri obnove kultúrnych pamiatok – hradov, kaštieľov či parkov
  • Rezort kultúry projekt podporil peniazmi zo štátneho rozpočtu (dotačný program Obnovme si svoj dom), asi 3 mil. eur poslúžili na nákup stavebného materiálu, archeologický výskum a pod.
  • Rezort práce zase poskytol peniaze z eurofondov (Európsky sociálny fond, operačný program Zamestnanosť a sociálna inklúzia), cez úrady práce išlo pre zapojených nezamestnaných 7,3 mil. eur na mzdy, stravné, úrazové poistenie, pracovné odevy
  • Za celé obdobie sa do projektu zapojilo 123 zamestnáva­teľských subjektov (neziskových organizácií, občianskych združení, nadácií, obcí, miest a iných), spolu vytvorili 1 763 pracovných miest, vystriedalo sa na nich 2 084 nezames­tnaných, z nich 86 % znevýhodnených – najmä dlhodobo nezamestnaných a občanov nad 50 rokov
  • Za pomocné práce (čistenie areálu, odvoz odpadu, úprava zelene a pod.) vlani zúčastnení dostávali hrubú mesačnú mzdu 474 eur, za odborné práce (murárske, pokrývačské, kamenárske, kováčske a pod.) mzdu 610,35 eura mesačne.

Zdroj: ministerstvá kultúry a práce

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #projekt #Viniansky hrad #Jaroslav Gorás