Čižnár dozrie na Slotov prípad

Generálnemu prokurátorovi Jaromírovi Čižnárovi sa nepozdáva konanie Krajského súdu v Žiline. Ten totiž rozhodol, že Ján Slota, ktorý je po minulotýždňovej dopravnej nehode obvinený z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky, bude vyšetrovaný na slobode.

29.01.2016 19:30
Ján Slota Foto:
Ján Slota.
debata (156)
Čižnár označil rozhodnutie súdu za „neobjektívne, ba za hraničiace až so svojvôľou“, ale rešpektuje ho.

Slotu najskôr odmietol vziať do väzby okresný súd. Prokurátor sa však odvolal, ale ani krajský súd nevidel dôvod na to, aby bývalý šéf národniarov skončil za mrežami. A to napriek tomu, že nešlo o prvú Slotovu nehodu pod vplyvom alkoholu.

Čižnár Krajskému súdu vyčítal, že jeho argumentácia pri zamietnutí sťažnosti prokurátora bola výlučne účelová a zameraná nie na objektívne posúdenie veci, ale skôr poslúžila pre ďalšiu obhajobu obvineného. „Pre komplexné posúdeniu skutkového stavu veci sú relevantné aj výpovede účastníkov – svedkov dopravnej nehody. Tá bola udalosťou, na základe ktorej sa podarilo odhaliť stav organizmu a správanie Ing. Jána¤S. v rozhodnom čase,“ upozornil generálny prokurátor a zdôraznil, že účinná spravodlivosť je len tá, ktorá nastupuje bezprostredne po spáchaní trestného činu.

Šéf prokuratúry nepoužije dovolanie proti rozhodnutiu súdu, pretože ho považuje za zdĺhavé. Svojimi opatreniami však zabezpečí urýchlené a zákonné skončenie prípravného konania. To sa pravdepodobne skončí skôr, ako by trvalo riešenie takéhoto dovolania. Prokuratúra predpokladá, že sa tak stane v priebehu niekoľkých týždňov.

Na Čižnárove vyjadrenia reagoval hovorca súdu Jozef Michňa: "Krajský súd v Žiline sa ohradzuje voči vyjadreniam akokoľvek komentujúcim neobjektívnosť či svojvôľu rozhodovania krajského súdu vo veci obvineného Jána¤S., a to bez znalosti podrobných dôvodov rozhodnutia, keďže písomné vyhotovenie uznesenia nebolo zatiaľ doručené.“

Slota havaroval v pondelok 18.¤januára na ceste medzi Lietavskou Lúčkou a Porúbkou, kde narazil do pred ním idúceho auta. Odmietol sa podrobiť dychovej aj krvnej skúške na alkohol a následne ho hospitalizovali v žilinskej nemocnici s podozrením na infarkt. Vyšetrovateľ ho obvinil, ale vypočuť ho nemohol ani na druhý deň po nehode. Expolitik sa tak vyhol zrýchlenému konaniu, ktoré je možné v prípadoch ohrozenia pod vplyvom návykovej látky.

„V tomto prípade neboli splnené podmienky na takzvané superrýchle konanie, pretože spis nebol ukončený do 48 hodín,“ podotkol prokurátor Milan Cisárik. V prípade preukázania viny hrozí expolitikovi ročné väzenie, ale aj zákaz činnosti viesť motorové vozidlo na niekoľko rokov.

Už pred troma rokmi zadržala policajná hliadka Slotu pre podozrenie, že viedol auto pod vplyvom alkoholu. Fúkať odmietol. V marci 2014 ho Krajský súd v Žiline uznal za vinného a vymeral mu peňažný trest 3-tisíc eur a ročný zákaz viesť motorové vozidlo.

© Autorské práva vyhradené

156 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaromír Čižnár #Ján Slota