Žilinu a Prešov čaká test po odchode sestier

Až v pondelok sa reálne ukáže, aký stav vládne v nemocniciach po odchode vyše 600 zdravotných sestier, ktoré po výpovediach nenastúpili do práce.

01.02.2016 06:00
Lazorová, Kavecká Foto: ,
Zástupcovia sestier prišli v uplynulý piatok na Úrad vlády, kde ich prijal premiér Robert Fico.
debata (48)

Ďalšia stovka sa k odídeným sestrám plánuje pridať na budúci mesiac. Z jedenástich štátnych nemocníc výpovede najviac postihli Prešov a Žilinu, kde dokopy chýba 477 sestier. Nemocnice sa snažia prijímať nové posily, ale ich počet je menší ako tých, korí odišli.

Nemocnice sú pripravené na prípadný presun pacientov do okolitých zariadení a na niektorých oddeleniach plánujú znížiť počet postelí. V Prešove nenastúpilo 305 sestier, nemocnica však prijala 97 nových, ďalších deväť sestier by malo začať pracovať od pondelka. Hovorkyňa nemocnice Renáta Cenková uviedla, že pacienti za ošetrením dokonca nemusia ani cestovať. Všetkých vybavia v Prešove.

Ministerstvo zdravotníctva ešte minulý týždeň povolalo do prešovskej nemocnice armádnych zdravotníkov namiesto chýbajúcich sestier. „Toto rozhodnutie je dôkazom toho, že ministerstvo zdravotníctva dosiaľ riskovalo zhoršenie zdravotného stavu pacientov,“ reagovala predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká. Podľa nej je tak ohrozená zdravotná starostlivosť pre viac ako milión občanov v Prešovskom, Žilinskom a Trnavskom kraji.

Rezort zdravotníctva nevníma situáciu tak kriticky, ako hovoria sestry. „Ohradzujeme sa voči tvrdeniam, že pre milión pacientov bude ohrozená zdravotná starostlivosť. Domnievame sa, že takéto vyhlásenia hraničia už aj s trestným činom šírenia poplašnej správy,“ reagoval hovorca rezortu zdravotníctva Peter Bubla.

Podľa hovorkyne nemocnice v Prešove armádu požiadali o spoluprácu s cieľom posilnenia anestéziologického tímu, aby mohli zabezpečiť plánované výkony u pacientov. Ako doplnila, nejde o výnimočnú situáciu, ale o bežný štandard, ktorý je prítomný aj v iných nemocniciach. „My už roky zamestnávame troch zdravotníckych pracovníkov z radov vojakov. Tí bežne u nás vykonávajú zdravotnícku prax, keď nie sú na zahraničnej misii. V súčasnosti pracuje dlhodobo v slovenských nemocniciach 39 príslušníkov armády,“ zdôraznila hovorkyňa Cenková.

Zložitá situácia je aj v žilinskej nemocnici, kde do práce nenastúpilo 172 sestier. Na ich miesta sa zatiaľ podarilo prijať dvadsať nových. Ich počet by sa mal zvýšiť aj v pondelok. V prípade nutnosti budú musieť pacientom pomôcť zariadenia z okolia. Žilinská nemocnica pritom minulý týždeň trvala na tom, že chod je zabezpečený tak, aby úbytok sestier pacienti nepocítili. Odborárka Kavecká o tom pochybuje, nakoľko z nemocnice odchádzajú najmä inštrumentárky z operačných sál a špecializované sestry z jednotky intenzívnej starostlivosti a z anestéziologicko-resuscitačného oddelenia.

Ešte v sobotu to vyzeralo na zatvorenie lôžkovej časti oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny. V nedeľu však hovorkyňa žilinskej nemocnice Viera Jurčiová informovala, že činnosť oddelenia sa nepreruší. "Vedeniu nemocnice sa napriek hromadným výpovediam sestier podarilo situáciu stabilizovať. Činnosť oddelenia je zabezpečená vďaka spolupráci s nemocnicami v Dolnom Kubíne a Trstenej,“ povedal riaditeľ nemocnice Ivan Mačuga.

Sestry, ktoré v nemocnici zostali, zrejme potiahnu nadčasy, tak ako to robia v období letných dovoleniek. „Niektoré plánované operácie boli na základe vzájomnej komunikácie s pacientom odložené, ale nejde o operácie stavu, ktorý by ohrozoval život,“ povedala hovorkyňa žilinskej nemocnice. Podľa nej, ak to bude situácia vyžadovať a nemocnica nebude mať ako zvládnuť vážne akútne stavy, prevezú ich záchranári do inej nemocnice. Keby došlo k vážnej dopravnej nehode, pacienta budú prevážať tam, kde to bude najbližšie.

Prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov Katarína Kafková uviedla, že situáciu monitorujú a spolupracujú so svojimi občianskymi združeniami. „Zaoberáme sa každým podnetom od pacienta a pružne naň reagujeme. Komunikujeme s čelnými predstaviteľmi občianskych združení a tí ďalej podávajú informácie prostredníctvom mailov a telefonátov,“ povedala pre Pravdu Kafková.

Situácia v jednotlivých nemocniciach

Žilina - V prípade nutnosti bude musieť nemocnica využiť pomoc od okolitých zariadení. Ide najmä o nemocnicu v Čadci a Dolnom Kubíne. Vedenie nemocnice neplánuje redukovať žiadne lôžka, obmedzí však činnosť oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny. Odložili niektoré plánované operácie pacientov, ale nejde o život ohrozujúce stavy. Urgentný príjem bude fungovať bez obmedzení.
Prešov - Pacienti nemusia cestovať do iných zariadení, všetci budú vybavení v prešovskej nemocnici. Na posilnenie anestéziologického oddelenia nemocnica povolala zdravotníkov z radov armády. Nie je to však nič výnimočné, v nemocnici už dnes pracujú traja armádni zdravotníci. Je možné, že nemocnica dočasne zníži počet lôžok na niektorých oddeleniach a že dôjde k zlúčeniu oddelia cievnej chirurgie s oddelením chirurgie.
Trnava - Akútne výkony a hospitalizácie nebudú obmedzené, je možné, že nemocnica prispôsobí program plánovaných výkonov a hospitalizácií. Sestry podali výpovede na klinike anestéziológie a intenzívnej medicíny, gynekologicko-pôrodníckej klinike a neurologickom oddelení. Traumatologicko-ortopedická klinika, urgentný príjem a aj všetky jednotky intenzívnej starostlivosti fungujú v normálnom režime. Vedenie nemocnice nevylúčilo, že v prípade nutnosti bude spolupracovať s nemocnicami v Piešťanoch, Bratislave, Nitre či Galante.
Bojnice - Odchod sestier pocíti najmä psychiatrické oddelenie, kde sa od pondelka znižuje počet postelí. Pacientov plánuje nemocnica presúvať do nemocníc v Martine, Trenčíne a v Považskej Bystrici.
Košice, Banská Bystrica, Bratislava, Nové Zámky - O pacientov bude postarané tak ako v bežných dňoch.
Martin - Zdravotným sestrám v martinskej nemocnici uplynie výpovedná lehota až koncom marca. Až vtedy pristúpia k špeciálnemu režimu na internom oddelení.
Trenčín - Výpovedná lehota sestier vyprší koncom februára, starostlivosť o pacientov bude od pondelka v plnej miere zabezpečená.

Aktuálny vývoj výpovedí sestier v jednotlivých štátnych nemocniciach
Nemocnica Počet výpovedí Počet späťvzatých výpovedí Počet prijatých sestier
Poprad 0 124 5
Trnava 62 49 14
Žilina 172 43 20
Prešov 305 90 97
Košice 2 63 15
Trenčín 56 135 20
Martin 38 124 0
Spolu 635 628 171

Zdroj: MZ SR
Pozn.: Stav k 29. 1. 2016

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotné sestry #výpovede sestier