Ministerstvo zdravotníctva sťahuje sestry z ostatných nemocníc, tvrdí komora

Odchod sestier z prešovskej, žilinskej a trnavskej nemocnice rieši Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR sťahovaním sestier z ostatných nemocníc. Vyhlásila to v pondelok na brífingu prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) Iveta Lazorová.

01.02.2016 08:59 , aktualizované: 15:43
debata (177)

„Sám minister tak z lokálneho problému robí problém celoslovenský,“ konštatovala prezidentka. Lazorová sa pýta, či presunuté sestry boli preškolené v oblasti prístrojového vybavenia. „Vieme, že každá z nemocníc používa na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) iné prístroje, na ktoré sa treba zaškoliť. Treba sa opýtať, či sestry majú špecializáciu na to, aby poskytovali starostlivosť na týchto oddeleniach,“ argumentovala Lazorová.

Komora má informácie z prešovskej informácie, že z 39 zdravotníckych pracovníkov, ktorých prijalo riaditeľstvo do pracovného pomeru, je 37 bez platnej registrácie. „Sú to osoby, ktoré boli doteraz na dôchodku aj päť aj šesť rokov, sú to osoby, ktoré aj desať rokov nepracovali v systéme. Všetci dobre vieme, že ministerstvo zdravotníctva a nemocnice, ktoré podeň patria, by mali byť prvé, ktoré by mali dodržiavať zákon. Týmto spôsobom sa zákon porušuje,“ apeluje Lazorová.

Zodpovednosť za súčasný stav nesie podľa predsedníčky Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek (OZ SaPA) Moniky Kaveckej minister zdravotníctva Viliam Čislák, ktorý od 25. novembra minulého roka odmietol so sestrami rokovať.

„Rovnako je takisto, v takej istej miere zodpovedný aj predseda vlády SR pán Robert Fico, ktorý nás síce pred dvoma dňami prijal, ale nijako zásadnejšie sa k našim návrhom nevyjadril,“ povedala.

Ako ďalej upozornila Kavecká, v Žiline a v Prešove sa neposkytuje zdravotná starostlivosť v takej miere, ako to bolo pred odchodom sestier. „Je to logické, že keď niekde chýba 175 sestier, nemôže byť poskytovaná zdravotná starostlivosť takisto, ako bola predtým,“ dodala.

Ak je zabezpečená zdravotná starostlivosť v plnej miere, ako tvrdil šéf rezortu zdravotníctva, tak sa Kavecká pýta, prečo potom sú do žilinskej nemocnice povolávané sestry z Dolného Kubína, Trstenej a Ružomberka.

„Nebudú tieto sestry chýbať napríklad v tých zariadeniach, odkiaľ odchádzajú? To je aké zabezpečenie zdravotnej starostlivosti, keď presúvame personál ako na šachovnici. Dokedy chce ministerstvo takto plátať diery v žilinskej fakultnej nemocnici?,“ pýta sa Kavecká.

„Pôsobenie ministra Čisláka sa zapíše do histórie ako čierne obdobie pre všetky slovenské sestry a pôrodné asistentky, ale aj pre celé slovenské zdravotníctvo,“ poznamenala Kavecká. Optimálnym riešením by bolo podľa nej zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, pretože vláda dlhodobo ignoruje požiadavky sestier. „Chcem vyzvať všetkých politikov, aby situáciu riešili a nebrali to len ako príležitosť na politikárčenie“ uzavrela.

Vyhlásenia Ministerstva zdravotníctva o chode nemocníc sú zavádzajúce

Lekárske odborové združenie (LOZ) na základe svojich informácií z fakultných nemocníc v Prešove a Žiline z pondelňajšieho rána konštatuje, že vyhlásenia Ministerstva zdravotníctva SR o bezproblémovom chode nemocníc sú zavádzajúce.

“Je jasné, že nie je možné 600 sestier, ktoré odišli 1. februára, nahradiť narýchlo pár desiatkami nových, neskúsených a podľa našich informácií často aj nekompetentných,” uvádza vo vyhlásení šéf lekárskych odborov Peter Visolajský.

Podľa odborárov pri riešení krízovej situácie v zdravotníctve v súčasnosti mimoriadne chýba dialóg. “Vidíme, že nikto z vlády Slovenskej republiky, či už minister zdravotníctva Viliam Čislák, alebo predseda vlády Robert Fico nerokujú so sestrami tak, ako to situácia vyžaduje,” uviedol šéf LOZ. Ako upozornil, v roku 2011, kedy hromadné výpovede podali lekári, sa situáciu podarilo upokojiť až po intenzívnych rokovaniach.

Odchodom sestier prestáva byť žilinská nemocnica funkčná, tvrdí šéfka odborov

Oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny (OAIM) a niektoré jednotky intenzívnej starostlivosti v žilinskej fakultnej nemocnici nie sú personálne správne zabezpečené a teda nie sú pre pacientov dostatočne bezpečné.

Situáciu v žilinskej nemocnici takto zhodnotila predsedníčka Odborového zväzu sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká po tom, čo po polnoci prešla spolu s novinármi niekoľko nemocničných oddelení.

"Na OAIM sme zistili, že majú jedného pacienta a je tam jedna sestra, pričom na týchto intenzívnych pracoviskách musí byť podľa výnosu ministerstva zdravotníctva personálny normatív nastavený podľa lôžok aj bez počtu obsadených lôžok. Čiže ak je na OAIM osem lôžok, musia tam byť štyri sestry. Tá starostlivosť tým pádom nebude zabezpečená správne a bezpečne,“ povedala Kavecká.

V nemocnici, v ktorej od polnoci už nepracuje 175 z približne šesťsto sestier, si Kavecká okolo jednej hodiny po polnoci overila personálne zabezpečenie aj na ďalších oddeleniach.

„Novorodenecká jednotka intenzívnej starostlivosti je od piatku zatvorená, povedali nám cez mikrofón. Neurochirurgická JIS-ka, tam nám otvorila sestra, ktorá nám povedala, že majú veľa pacientov, sestry sú dve a na otázku, či je sestra špecialistka v nočnej, nám neodpovedala. My máme informácie, že nie, že ani jedna z nich nemá špecializáciu v intenzívnom ošetrovateľstve,“ dodala Kavecká.

Na mimoriadnom brífingu krátko po polnoci Kavecká zhodnotila situáciu v žilinskej fakultnej nemocnici ako vážnu. "V tomto momente opúšťa brány tejto nemocnice vyše 170 sestier. Príkaz od riaditeľa nemocnice znel jasne, že máme opustiť nemocnicu. V tomto čase opúšťajú nemocnice sestry aj v ďalších mestách – v Prešove, v Trnave, v Trenčíne, v Dolnom Kubíne a v Martine.

Sestry budú slovenskému zdravotníckemu systému chýbať. Bez prijatia našich návrhov by to trvalo o niečo dlhšie, ale prišlo by nakoniec k rovnakej situácii. Priemerný vek zdravotnej sestry je vysoký, blíži sa k päťdesiatke a mladšie sestry predovšetkým z dôvodu nízkeho ohodnotenia nemajú záujem vykonávať toto povolanie na Slovensku,“ povedala Kavecká.

Šéfka odborov sestier zdôraznila, že odchodom takmer tretiny sestier prestáva byť žilinská nemocnica plne funkčná. "My neodchádzame od pacienta, ale doslova sme od jeho lôžok vyháňané.

Kavecká: Nádej vidíme v Národnej rade

Nádej vidíme v Národnej rade, ktorá by mohla vytvoriť tlak na vládu, aby riešila vzniknutú situáciu. Náš zápas dnešným dňom neskončil, práve naopak, naberá na intenzite,“ odkázala približne šesťsto sestrám, ktoré dali výpovede v žilinskej a niekoľkých ďalších nemocniciach na Slovensku.

Hovorkyňa fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline Viera Jurčiová v nedeľu popoludní uviedla, že nemocnica funguje v normálnom režime a prerušená nebude ani činnosť OAIM, ako to v sobotu avizovalo vedenie nemocnice.

Nedostatok sestier sa podľa Jurčiovej podarilo stabilizovať vďaka spolupráci s nemocnicami v Dolnom Kubíne a v Trstenej, ktoré poslali do Žiliny svoje špecializované sestry ako dočasnú výpomoc. Okrem toho nemocnica podľa hovorkyne v januári uzatvorila pracovné zmluvy s 20 novými sestrami a od 1. februára majú nastúpiť ďalšie.

V Žilinskom kraji podalo výpoveď 2,3% sestier

V troch nemocniciach, ktoré spravuje Žilinský samosprávny kraj (ŽSK), podalo výpoveď 22 sestier, pričom ich výpovedná lehota uplynie 1. marca. Ako informoval predseda ŽSK Juraj Blanár, v nemocniciach v Dolnom Kubíne, v Trstenej a v Čadci pracuje spolu 937 sestier. Výpoveď teda podalo 2,3 % z nich. „Pacientov môžem ubezpečiť, že aj po uplynutí výpovednej lehoty po 1. marci 2016 bude starostlivosť naďalej zabezpečená v plnej miere,“ vyhlásil Blanár.

Župné nemocnice podľa Blanára pomôžu žilinskej Fakultnej nemocnici s poliklinikou. Je dohodnuté, že lôžka pre pacientov poskytnú Kysucká nemocnica v Čadci a Dolnooravská nemocnica v Dolnom Kubíne. Výpomoc sestier príde aj z Hornooravskej nemocnice v Trstenej. „S Fakultnou nemocnicou v Žiline intenzívne komunikujeme a v rámci možností našich nemocníc sme pripravení v maximálnej miere pomôcť,“ konštatoval žilinský župan.
177 debata chyba
Viac na túto tému: #žilinská nemocnica #Protest sestier #výpovede sestier