Byť upravený, aj to odporúča kódex prokurátorom

Po sudcoch majú svoj etický kódex už aj prokurátori. Pre nich ide o historicky prvé zásady etiky, ktorými by sa mali riadiť nielen v práci, ale aj v súkromí.

01.02.2016 13:00
generálna prokuratúra Foto: ,
Etický kódex majú už aj prokurátori. Na snímke budova Generálnej prokuratúry v Bratislave.
debata (3)

Ich morálne prehrešky bude posudzovať etická komisia, ktorá bude zložená len z prokurátorov. Jej stanovisko však nebude pre disciplinárnu komisiu, ktorá trestá prokurátorov za previnenia, záväzné.

Podľa expertov bolo vytvorenie kódexu pre prokurátorov aj sudcov, tak ako ho majú aj iné právnické povolania, potrebné. Kódex by mal dať aj verejnosti jasné kontúry, aké zásady správania má prokurátor dodržiavať.

Na to, že takýto dokument u nás chýba, vlani upozorňovala Skupina štátov Rady Európy proti korupcii (GRECO). Vo svojej správe pripomenula značné korupčné riziká, ktorým sú vystavení sudcovia a prokurátori na Slovensku, najmä pre nedostatky v rešpektovaní kódexov správania. Inštitúcia preskúma zapracovanie etických zásad do nášho právneho systému v tomto roku.

Nové pravidlá platia od 11. januára, keď ich schválila Rada prokurátorov. Predsedníčka rady Martina Križanská z Krajskej prokuratúry v Trenčíne povedala, že schválený kódex je konkrétny a použiteľný a na jeho príprave sa podieľala celá prokurátorská obec. „Predmetným kódexom sa prokurátori dobrovoľne zaväzujú širokej verejnosti, že zásady etiky v ňom uvedené budú dobrovoľne dodržiavať a nimi sa riadiť,“ uviedla Križanská.

Kódex by mal dať aj verejnosti jasné kontúry, aké zásady správania má prokurátor dodržiavať.

Kódex, ktorého znenie má denník Pravda k dispozícii, rieši napríklad, aké výroky prokurátorov sa považujú za nevhodné, tak isto ich správanie a prístup nielen ku kolegom, ale aj k obetiam či svedkom trestných činov. Ďalej neodporúča stretávanie sa s ľuďmi, ktorí sú podozriví z trestnej činnosti.

Píše sa v ňom napríklad, že prokurátor si musí uvedomiť, že je nevyhnutné, aby sa celý život vzdelával či slušne správal ku kolegom, ktorí majú opačný názor. Mal by na verejnosti chodiť upravený.

Na zlyhania týchto verejných činiteľov v oblasti dodržiavania etických princípov bude upozorňovať deväťčlenná etická komisia. Nemá však právomoc postihovať. Za porušenie kódexu môže podať podnet na disciplinárne stíhanie.

Za porušenie pravidiel nemusí vždy podľa Križanskej automaticky prísť disciplinárny alebo iný postih. „Jedine ak by porušenie etických noriem dosahovalo takú intenzitu a mieru a prekračovalo by rámec etického správania, prichádza do úvahy disciplinárne konanie a s tým spojená disciplinárna sankcia,“ hovorí prokurátorka. Preto etická komisia bude posudzovať všetky okolnosti prípadu a vyhodnotí, či ide iba o etické, alebo už o disciplinárne previnenie.

Rada prokurátorov tiež schválila zásady odmeňovania. Prokurátori aj sudcovia budú mať každoročne zo zákona nárok na koncoročné odmeny vo výške funkčného platu. Ich odmeňovanie zrušila exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #prokurátori #etický kódex