Asýrski kresťania z Iraku dostanú na Slovensku azyl

Asýrski kresťania z Iraku, ktorí sú momentálne v záchytnom tábore v Humennom, dostanú v najbližších dňoch z humanitných dôvodov azyl. Ako ďalej uviedol hovorca ministerstva vnútra Ivan Netík, následne sa začne integračný proces, ktorý bude trvať niekoľko týždňov až mesiacov.

01.02.2016 11:33 , aktualizované: 02.02.2016 10:00
debata (6)

Už len niekoľko dní zostáva do okamihu, keď 149 asýrskych kresťanov z Iraku získa na Slovensku azyl z humanitárnych dôvodov. Ich začlenenie do spoločnosti bude pokračovať postupne a potrvá ešte niekoľko mesiacov.

„Do dvoch týždňov to bude najskôr, kým všetci dostanú azyl,“ uviedol včera hovorca ministerstva vnútra Ivan Netík. Po získaní azylu môžu v zmysle schengenských pravidiel voľne cestovať bez toho, aby boli obmedzovaní. Iná situácia by nastala, keby ešte pred jeho udelením vycestoval niekto zo žiadateľov napríklad do Nemecka. V prípade zadržania by ho vrátili na Slovensko.

Zo záchytného tábora v Humennom, kde sú rodiny momentálne ubytované, začnú odchádzať postupne. „Ide o otázku týždňov až mesiacov. Závisí to tiež od spolupráce s mimovládnymi organizáciami a od toho, kde si nájdu prácu a kde a kedy začnú deti chodiť do školy,“ priblížil Netík.

S integráciou kresťanov pomáha nitrianska diecéza a občianske združenie Pokoj a dobro.

S integráciou kresťanov pomáha nitrianska diecéza a občianske združenie Pokoj a dobro. Podľa Netíka väčšina ľudí skončí v Nitrianskom kraji. „Určite to však nebudú obce, ktoré už boli medializované,“ poznamenal. Vo viacerých totiž vznikli obavy z prijatia utečencov ešte predtým, ako vôbec prišli na Slovensko.

Kde presne nakoniec rodiny kresťanov nájdu nový domov, však nechce hovoriť rezort vnútra ani Peter Brenkus zo združenia Pokoj a dobro. Je predpoklad, že budú bývať v Nitre a v okolí.

Teraz celá skupina prechádza pohovormi, výučbou slovenského jazyka a zoznamujú sa s krajinou. Podľa Brenkusa obyvatelia tábora môžu chodiť do mesta. „Zisťujú, aké sú ceny, kde sa čo dá kúpiť. Pre nich ide o dôležité dni. Pýtajú sa na všeličo, ale nemyslím si, že by sa stretli s nejakými veľkými prekvapeniami,“ poznamenal Brenkus.

Fotograf a humanitárny pracovník Anton Frič povedal, že rodiny sa už tešia, keď z tábora odídu. „Na priepustku chodia von, je to len na pár hodín a chytá ich ponorka. Oceňujú, že na rozdiel od Iraku majú v tábore teplo,“ podotkol Frič. Podľa neho viacerí zo skupiny pokročili v znalosti slovenčiny. „S niektorými sa dá po slovensky baviť. Sú na Facebooku, sledujú dianie na internete. Sú veľmi dobré informovaní, vedia, čo sa deje v Nemecku, v Paríži i v Európe,“ prezradil Frič.

Irackí kresťania pricestovali na Slovensko začiatkom decembra. Tretinu z nich tvoria deti do 15 rokov, ďalších 30 má do 25 rokov. Po prílete do Košíc sa 25 rodín presunulo do tábora v Humennom, kde ich čakala trojtýždňová karanténa a pohyb po meste mali v tom čase zakázaný, pretože sa zisťoval ich zdravotný stav.

Utečenci pochádzajú z oblasti irackého Mosulu. Tento región obsadila teroristická organizácia Islamský štát a kresťanov vyhnala. Mesiace žili v irackom Erbile. Keby naďalej zostali v Iraku, hrozila by im smrť.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #azyl #Irak #Humenné #asýrski kresťania