Z nemocníc odišlo 540 sestier, Čislák podáva trestné oznámenie

Zo slovenských nemocníc v pondelok na základe hromadných výpovedí odišlo 540 zdravotných sestier. Novinárom to povedal minister zdravotníctva Viliam Čislák, podľa ktorého akútna starostlivosť je zabezpečená.

01.02.2016 13:11
Viliam Čislák Foto: ,
Minister zdravotníctva Viliam Čislák.
debata (366)

Niektoré zdravotnícke zariadenia museli obmedziť naplánované zákroky, na pomoc povolali aj armádu.

Šéf rezortu zároveň podal trestné oznámenie za šírenie poplašnej správy. Čislákovi sa totiž nepozdávajú vyhlásenia z ostatných dní o ohrození bezpečnosti milióna pacientov. „V danej veci som podal trestné oznámenie za šírenie poplašnej správy na všetkých tých, ktorí tieto správy v posledných piatich dňoch šírili,“ doplnil minister.

Nemocnice opustil len zlomok z celkového počtu 13 000 zdravotných sestier. Hromadné výpovede podali okrem iného na protest proti tomu, že nový zákon o ich odmeňovaní nepočíta so zvyšovaním platov na základe praxe a nevzťahuje sa na všetkých zdravotníkov.

„Ľudsky je mi to veľmi ľúto. Zdravotná starostlivosť pre všetkých pacientov je zaistená,“ uviedol Čislák k odchodu nespokojných zdravotných sestier.

Hromadné výpovede najviac zasiahli nemocnice v Prešove a v Žiline. Napríklad vo fakultnej nemocnici v Prešove podľa tamojšieho vedenia plne funkčných zostalo 60 percent oddelení.

Minister zdravotníctva vyčíta sestrám, že opustili pacientov. "Je to prvýkrát v histórii Slovenska, a stalo sa to v pondelok v noci, kedy sestry v žilinskej nemocnici na ARE o polnoci odišli.

V prešovskej nemocnici, sestry, ktoré dali výpoveď, asi tri týždne pred tým náhle ochoreli v množstve tisíc percent oproti ostatným rokom, žiadna epidémia v danej oblasti nebola. Prajem im skoré uzdravenie," uzavrel Čislák.

Čislák zopakoval, že štát dá tento rok na zvýšenie platov zdravotníkov 55 miliónov eur, čo podľa neho znamená zvýšenie miezd o šestinu. Prilepšiť by si mali najmä zdravotné sestry v menších regionálnych nemocniciach.

Platy v týchto zdravotníckych zariadeniach zaostávajú za priemernou mzdou, ktorá je na úrovni 859 eur. Naopak sestry vo veľkých nemocniciach na slovenskom zarábajú aj s príplatkami okolo 1 000 eur mesačne.

366 debata chyba
Viac na túto tému: #trestné oznámenie #Protest sestier #Viliam Čislák #výpovede sestier