Iniciatíva učiteľov: Programové vyhlásenie vlády nestačí

Napriek tomu, že sa Programové vyhlásenie vlády SR na roky 2012 až 2016 pre vzdelávanie a regionálne školstvo vyznačuje ťažko zrozumiteľnou administratívnou štylistikou a nízkou konkrétnosťou formulácií, identifikovali sme v ňom 15 nesplnených bodov.

Kocan, Crmoman, Draxler, strajk
Zľava doprava: Branislav Kočan a Vladimír Crman za Iniciatívu slovenských učiteľov a minister školstva Juraj Draxler.
Autor: ,

Na brífingu to povedal Vladimír Crmoman zo štrajkového výboru Iniciatívy slovenských učiteľov s tým, že z týchto zistení vyplýva, že programové vyhlásenie vlády, aj keby bolo v budúcnosti konkrétnejšie a presnejšie naformulované, nepredstavuje v žiadnom prípade záväzný dokument.

Iniciatíva slovenských učiteľov tak reagovala na vyhlásenie ministra školstva Juraja Draxlera, ktorý ponúkol učiteľom, aby sa podieľali na formulácii, ktorá sa do budúceho programového vyhlásenia vlády v časti pre vzdelávanie dostane.

Členovia Iniciatívy slovenských učiteľov Vladimír Crmoman aj Branislav Kočan hovoria, že im nestačia sľuby, že požiadavky iniciatívy zapracujú do budúceho programového vyhlásenia. „Programové vyhlásenie vlády SR na roky 2012 až 2016 neobsahuje žiadne časovo ani číselne vyjadrené záväzky, preto nemožno objektívne posúdiť, či boli, alebo neboli splnené,“ povedal Crmoman.

Neurčité vyjadrenia v programovom vyhlásení

Učiteľka Soňa Puterková zdôraznila, že v programovom vyhlásení nie je možné vyhodnotiť neurčité vyjadrenia typu: „vláda sa sústredí, posúdi, bude zohľadňovať, zvýrazní, podmieni, prehĺbi, prehodnotí, vytvorí podmienky, podporí rozvoj, bude venovať zvýšenú pozornosť či zváži“. Iniciatíva však tvrdí, že napriek tomu našla 15 nesplnených bodov programového vyhlásenia.

Crmoman zdôraznil, že vláda napríklad nezabezpečila výraznejšiu úlohu a postavenie učiteľov všetkých stupňov škôl v spoločnosti, nezvýraznila ich celospoločenskú pozíciu a jej finančné ohodnotenie a zvýšenie spoločenského postavenia. Rovnako tak systémovo neriešila zlepšenie ohodnotenia pedagogických, odborných a nepedagogických zamestnancov podľa ich kvality.

Kočan dodal, že žiadajú pre všetkých zamestnancov jeden skok o 140 eur a následne o 90 eur, aby sa dostali na úroveň okolitých štátov. „Potom prichádza do úvahy, aby sa zvyšovalo hodnotenie pedagógov podľa ich výkonu a kvality. Vláda sa zaväzovala, že pripraví model, ako by to bolo možné, doteraz sme však žiadny model nevideli,“ dodal Kočan.

Obnova disciplíny je nevyhnutná

Členovia iniciatívy dodávajú, že vláda si neuvedomila, že nevyhnutným predpokladom ďalšieho rozvoja školstva bude tiež obnova disciplíny na základných a stredných školách založenej na prirodzenom vzore a autorite. Upozorňujú pritom, že nie je napríklad vyriešené to, čo má učiteľ spraviť, ak mu žiak narúša hodinu či ohrozuje ostatných. To je podľa iniciatívy v zákone vágne formulované a nedošlo k žiadnej zmene.

Iniciatíva tiež kritizuje, že vláda neskvalitnila prípravu budúcich učiteľov a odborných zamestnancov na vysokých školách a tiež nezvyšovala objem finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu so zameraním na posilnenie školstva, vedy a výskumu s cieľom zvýšenia ich kvality a efektivity v rámci daných možností. Učitelia vláde vyčítajú aj to, že nevytvorila také legislatívne podmienky, aby zriaďovatelia škôl alebo školy museli pri tvorbe plánov výkonov zohľadňovať aj požiadavky trhu práce.

Ďalší bod sa týka jednej z troch požiadaviek Slovenskej komory učiteľov a tiež Iniciatívy slovenských učiteľov na vládu. Učitelia v ňom vláde vyčítajú, že nezjednodušila a nezefektívnila udeľovanie kreditov.

Absentuje dôsledná revízia reformy školstva

Kočan tiež upozorňuje, že vláda neodstránila byrokraciu a administratívu uspokojivo. „Bola tu komisia, ktorá sa zaoberala debyrokratizáciou. Došlo k miernemu pokroku, ale tá práca sa zastavila niekde na pol ceste,“ dodáva Kočan.

Učitelia ďalej hovoria, že vláda nevytvorila legislatívne podmienky, aby Štátna školská inšpekcia rozšírila svoj výkon o metodickú pomoc. „Štátna školská inšpekcia sa doteraz zameriava, bohužiaľ, iba na kontrolu či zisťovanie nedostatkov prevažne v administratívnej oblasti a neposkytuje pomoc pedagógom, konkrétne rady a odporúčania, ako zlepšiť vyučovací proces,“ upozorňuje Kočan.

Čítajte viac

Iniciatíva upozorňuje aj na financovanie. "Vláda nenastavila nový systém riadenia a financovania regionálneho školstva tým, že nedefinovala jasne kompetencie týkajúce sa samosprávy, štátnej správy a priamo riadených inštitúcií rezortu školstva. Nepresadila model financovania za kvalitu na triedu a nielen na žiaka. Neprehodnotila systém finančného ohodnotenia kvality výkonu zamestnancov rezortu školstva.

Nezabezpečila vecné a transparentné financovanie záujmového vzdelávania, kapitálových výdavkov škôl, telovýchovných a športových aktivít," povedal Crmoman. Posledným z 15 bodov je, že vláda neuskutočnila dôslednú revíziu reformy školstva. Niektoré časti, ktoré by sa mali týkať revízie reformy, mala podľa iniciatívy obsahovať Správa o stave školstva. Pripomínajú však, že dodnes ju neschválili.

Za určitý pokrok v oblasti regionálneho školstva považuje iniciatíva prijatie zákona o odbornom vzdelávaní a príprave. Zároveň však dodáva, že o jeho kvalite a efektívnosti odborná verejnosť doteraz vedie polemiku.

Súvisiace články:

detsky cin roka 2016, Tomas, ziaci Tbiliska

Deti, ktoré dokázali veľké veci

07.12.2016 20:00

"Začul som hrozný krik môjho dedka. Povedal som babke, že dedko kričí. Vybehla von a ja spolu s ňou. Videli sme ho, ako ide skrčený k nám a kričí, že ho prepadli."

nehoda, autobus, dialnica pri piestanoch

Autobusár z tragickej nehody dostal šesť rokov

07.12.2016 19:28

Po viac ako dvoch rokoch od tragickej nehody autobusu s trnavskými gymnazistami, pri ktorej zomreli štyri dievčatá, padol rozsudok.

nemecko, výbuch, požiar

Telocvičňu v Nitre zachvátil požiar

07.12.2016 19:16

V Nitre na Čermáni horí budova starej telocvične. Na mieste sa nachádzajú hasiči s ôsmimi cisternami z hasičských staníc Nitra, Vráble, Zlaté Moravce, Selenec a Šaľa.

hodiny, hodinky, budík, vstávanie, posúvanie času, letný čas, zimný čas,

Skylink bude vysielať TV programy posunuté o hodinu

08.12.2016 06:00

Satelitná televízia Skylink začala ponúkať vybrané televízne programy vo verzii s časovým oneskorením o jednu hodinu.

lietadlo, špionáž, havária

V Bazileji sa zrútilo súkromné lietadlo, minimálne jedna obeť

07.12.2016 22:55

Pri havárii súkromného lietadla typu Piper PA-34, ktoré sa zrútilo v stredu večer na letisku Bazilej-Mulhouse-Freiburg, prišla o život najmenej jedna osoba.

Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael sa na medzinárodnej konferencii v Paríži nezúčastní

07.12.2016 22:36

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmietol pozvanie na medzinárodnú konferenciu do Paríža, ktorej cieľom je obnovenie mierového procesu na Blízkom východe.

libra, veľká británia, brexit

Britský parlament podporil vládu, aby sa brexit začal do marca 2017

07.12.2016 21:36

Britský parlament v stredu podporil harmonogram vlády pre spustenie procesu odchodu krajiny z Európskej únie. Za hlasovalo 461 poslancov, proti bolo 89.