Iniciatíva učiteľov: Programové vyhlásenie vlády nestačí

Napriek tomu, že sa Programové vyhlásenie vlády SR na roky 2012 až 2016 pre vzdelávanie a regionálne školstvo vyznačuje ťažko zrozumiteľnou administratívnou štylistikou a nízkou konkrétnosťou formulácií, identifikovali sme v ňom 15 nesplnených bodov.

Kocan, Crmoman, Draxler, strajk
Zľava doprava: Branislav Kočan a Vladimír Crman za Iniciatívu slovenských učiteľov a minister školstva Juraj Draxler.
Autor: ,

Na brífingu to povedal Vladimír Crmoman zo štrajkového výboru Iniciatívy slovenských učiteľov s tým, že z týchto zistení vyplýva, že programové vyhlásenie vlády, aj keby bolo v budúcnosti konkrétnejšie a presnejšie naformulované, nepredstavuje v žiadnom prípade záväzný dokument.

Iniciatíva slovenských učiteľov tak reagovala na vyhlásenie ministra školstva Juraja Draxlera, ktorý ponúkol učiteľom, aby sa podieľali na formulácii, ktorá sa do budúceho programového vyhlásenia vlády v časti pre vzdelávanie dostane.

Členovia Iniciatívy slovenských učiteľov Vladimír Crmoman aj Branislav Kočan hovoria, že im nestačia sľuby, že požiadavky iniciatívy zapracujú do budúceho programového vyhlásenia. „Programové vyhlásenie vlády SR na roky 2012 až 2016 neobsahuje žiadne časovo ani číselne vyjadrené záväzky, preto nemožno objektívne posúdiť, či boli, alebo neboli splnené,“ povedal Crmoman.

Neurčité vyjadrenia v programovom vyhlásení

Učiteľka Soňa Puterková zdôraznila, že v programovom vyhlásení nie je možné vyhodnotiť neurčité vyjadrenia typu: „vláda sa sústredí, posúdi, bude zohľadňovať, zvýrazní, podmieni, prehĺbi, prehodnotí, vytvorí podmienky, podporí rozvoj, bude venovať zvýšenú pozornosť či zváži“. Iniciatíva však tvrdí, že napriek tomu našla 15 nesplnených bodov programového vyhlásenia.

Crmoman zdôraznil, že vláda napríklad nezabezpečila výraznejšiu úlohu a postavenie učiteľov všetkých stupňov škôl v spoločnosti, nezvýraznila ich celospoločenskú pozíciu a jej finančné ohodnotenie a zvýšenie spoločenského postavenia. Rovnako tak systémovo neriešila zlepšenie ohodnotenia pedagogických, odborných a nepedagogických zamestnancov podľa ich kvality.

Kočan dodal, že žiadajú pre všetkých zamestnancov jeden skok o 140 eur a následne o 90 eur, aby sa dostali na úroveň okolitých štátov. „Potom prichádza do úvahy, aby sa zvyšovalo hodnotenie pedagógov podľa ich výkonu a kvality. Vláda sa zaväzovala, že pripraví model, ako by to bolo možné, doteraz sme však žiadny model nevideli,“ dodal Kočan.

Obnova disciplíny je nevyhnutná

Členovia iniciatívy dodávajú, že vláda si neuvedomila, že nevyhnutným predpokladom ďalšieho rozvoja školstva bude tiež obnova disciplíny na základných a stredných školách založenej na prirodzenom vzore a autorite. Upozorňujú pritom, že nie je napríklad vyriešené to, čo má učiteľ spraviť, ak mu žiak narúša hodinu či ohrozuje ostatných. To je podľa iniciatívy v zákone vágne formulované a nedošlo k žiadnej zmene.

Iniciatíva tiež kritizuje, že vláda neskvalitnila prípravu budúcich učiteľov a odborných zamestnancov na vysokých školách a tiež nezvyšovala objem finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu so zameraním na posilnenie školstva, vedy a výskumu s cieľom zvýšenia ich kvality a efektivity v rámci daných možností. Učitelia vláde vyčítajú aj to, že nevytvorila také legislatívne podmienky, aby zriaďovatelia škôl alebo školy museli pri tvorbe plánov výkonov zohľadňovať aj požiadavky trhu práce.

Ďalší bod sa týka jednej z troch požiadaviek Slovenskej komory učiteľov a tiež Iniciatívy slovenských učiteľov na vládu. Učitelia v ňom vláde vyčítajú, že nezjednodušila a nezefektívnila udeľovanie kreditov.

Absentuje dôsledná revízia reformy školstva

Kočan tiež upozorňuje, že vláda neodstránila byrokraciu a administratívu uspokojivo. „Bola tu komisia, ktorá sa zaoberala debyrokratizáciou. Došlo k miernemu pokroku, ale tá práca sa zastavila niekde na pol ceste,“ dodáva Kočan.

Učitelia ďalej hovoria, že vláda nevytvorila legislatívne podmienky, aby Štátna školská inšpekcia rozšírila svoj výkon o metodickú pomoc. „Štátna školská inšpekcia sa doteraz zameriava, bohužiaľ, iba na kontrolu či zisťovanie nedostatkov prevažne v administratívnej oblasti a neposkytuje pomoc pedagógom, konkrétne rady a odporúčania, ako zlepšiť vyučovací proces,“ upozorňuje Kočan.

Čítajte viac

Iniciatíva upozorňuje aj na financovanie. "Vláda nenastavila nový systém riadenia a financovania regionálneho školstva tým, že nedefinovala jasne kompetencie týkajúce sa samosprávy, štátnej správy a priamo riadených inštitúcií rezortu školstva. Nepresadila model financovania za kvalitu na triedu a nielen na žiaka. Neprehodnotila systém finančného ohodnotenia kvality výkonu zamestnancov rezortu školstva.

Nezabezpečila vecné a transparentné financovanie záujmového vzdelávania, kapitálových výdavkov škôl, telovýchovných a športových aktivít," povedal Crmoman. Posledným z 15 bodov je, že vláda neuskutočnila dôslednú revíziu reformy školstva. Niektoré časti, ktoré by sa mali týkať revízie reformy, mala podľa iniciatívy obsahovať Správa o stave školstva. Pripomínajú však, že dodnes ju neschválili.

Za určitý pokrok v oblasti regionálneho školstva považuje iniciatíva prijatie zákona o odbornom vzdelávaní a príprave. Zároveň však dodáva, že o jeho kvalite a efektívnosti odborná verejnosť doteraz vedie polemiku.

Súvisiace články:

fico

Fico: Kiska má vymenovať troch chýbajúcich ústavných sudcov

24.02.2017 19:24

Vymenovať nových sudcov ústavného súdu má Kiska z tých kandidátov, ktorých už schválil parlament. Uviedol to premiér Fico.

KOALÍCIA: Robert Fico

Fico vyzval všetkých občanov, aby sa zapojili do boja proti korupcii

24.02.2017 18:17

Premiér Fico chce listom osloviť starostov a primátorov, inštitúcie a podnikateľské subjekty so žiadosťou, aby sa aktívne zapojili do boja proti korupcii.

Lomnický štít, lanovka, Vysoké Tatry

Na Lomnickom štíte zaznamenali najsilnejší náraz vetra od roku 1951

24.02.2017 17:27

Meteorológovia na Lomnickom štíte zaznamenali najsilnejší náraz vetra minimálne od roku 1951. Namerali pritom náraz vetra 222 kilometrov za hodinu.

Naďa Savčenková

Savčenková pricestovala do Donbasu, žiada prepustenie väzňov

24.02.2017 22:09

Ukrajinská zákonodarkyňa Naďa Savčenková v piatok navštívila separatistickú východnú oblasť Donbas, aby sa tam stretla s ukrajinskými väzňami.

Kim Čong-un, KĽDR, Severná Kórea

Severokórejský veľvyslanec v Česku sa neukazuje. Bojí sa o život?

24.02.2017 21:42

Smrť nevlastného brata vodcu Kim Čong-una pritiahla pozornosť na severokórejského veľvyslanca v Prahe Kim Pchjong-ila, ktorý je strýkom súčasného lídra.

Euro, peniaze, bankovky

EPH ovládol Křetínský, investori z J&T odchádzajú

24.02.2017 21:15

Podnikateľ Daniel Křetínský sa stal väčšinovým vlastníkom Energetického a priemyselného holdingu (EPH).

odpočúvanie, počítač, informatik, internet, kancelária

Der Spiegel: Nemecká tajná služba monitorovala zahraničných novinárov

24.02.2017 20:12

Nemecká Spolková spravodajská služba (BND) sledovala zahraničných novinárov vrátane tuctu pracovníkov britskej stanice BBC.