Nemocnice nahrádzaním sestier porušujú zákon, upozorňuje komora

Nemocnice pri nahrádzaní sestier, ktorým 1. februára skončila výpoveď, porušujú zákon. Upozorňuje na to Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA). Viaceré z nových sestier prijatých vo FNsP J. A. Reimana v Prešove nie sú zapísané v registri sestier a registri pôrodných asistentiek, teda nespĺňajú jednu z podmienok pre výkon povolania sestry a pôrodnej asistentky.

02.02.2016 09:55 , aktualizované: 16:00
debata (43)

Ako uviedla prezidentka komory Iveta Lazorová, SK SaPA na základe podnetov preverila 34 novoprijatých sestier a pôrodných asistentiek v Prešove a zistila, že až 31 z nich nemá platnú registráciu, a teda nemajú oprávnenie robiť prácu sestry.

"Z toho sú napríklad dve dôchodkyne, ktoré nepracovali niekoľko rokov, ale aj ôsmi zdravotnícki záchranári, ktorí môžu pracovať v ústavnom zdravotníckom zariadení iba na oddeleniach urgentného príjmu, pričom FNsP J. A. Reimana v Prešove takéto oddelenie ani nemá zriadené.

Niektorí z nich sú prijatí aj na miesto sestier na oddelenie úrazovej chirurgie na traumatologických ambulanciách," konštatovala Lazorová s tým, že komora analyzuje aj ostatné podania.

Prešovská nemocnica obvinenia odmieta. V ojedinelých v prípadoch, kedy prijímané sestry a pôrodné asistentky nie sú registrované v SKSaPA, ide podľa nemocnice o dôsledok toho, že komora podmieňuje ich registráciu v rozpore so zákonom o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti.

Zákon podľa komory porušuje aj FNsP v Trnave. Ako povedal člen Rady a Prezídia SK SaPA Milan Laurinc, na 47-lôžkovom neurologickom oddelení a sedemlôžkovej cerebrálnej jednotke bude špecializovanú ošetrovateľskú starostlivosť o pacientov s neurologickými ochoreniami a intenzívnu starostlivosť s akútnymi ochoreniami v neurológii poskytovať iba deväť sestier špecialistiek z 21 sestier.

Komora však upozorňuje, že na základe platnej legislatívy na 20-lôžkovom oddelení musia byť v dennej zmene minimálne dve sestry a v nočnej jedna sestra. "Na oddelení jednotky intenzívnej starostlivosti na šesť lôžok sú to dve sestry. V každej zmene musí byť prítomná jedna sestra špecialistka.

Na základe získaných informácií na neurologickom oddelení vo februári z 29 kalendárnych dní nie je v službe sestra špecialistka v 20 službách. Rovnako aj Klinika anestéziológie a intenzívnej medicíny bude ohrozená nedostatkom sestier špecialistiek," vysvetlil Laurinc.

Trnavská nemocnica tvrdenia komory rázne dementovala. „Na oddeleniach, aj na neurologickom oddelení, je zabezpečený kvalifikovaný personál v zmysle výnosu Ministerstva zdravotníctva SR, pričom v každej zmene slúži sestra špecialistka,“ uviedol hovorca nemocnice Matúš Stračiak.

Povinnosť registrácie sestier upravuje zákon o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. Ak sestra a pôrodná asistentka mala zrušenú registráciu na obdobie dlhšie ako štyri roky, zamestnávateľ je povinný ju preškoliť v rozsahu 480 hodín, čo sú takmer tri mesiace, keď nemôže bez dozoru vykonávať povolanie. Teda nemôže pracovať samostatne v službách ako plnohodnotná sestra.

Situácia v slovenských nemocniciach vôbec nie je stabilizovaná, ako to stále prezentuje minister zdravotníctva Viliam Čislák, zhrnula komora. „Minister hazarduje so zdravím slovenských pacientov a premiér Robert Fico situáciu vôbec nerieši,“ dodala Lazorová.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Protest sestier #Iveta Lazorová #Slovenská komora sestier #výpovede sestier