V Bratislave vyčíňa ďalší fekálny fantóm

Ženy v Bratislave sa musia mať opäť na pozore. Po troch mesiacoch pokoja na ne útočí ďalší muž s fekáliami. Je agresívnejší ako ten, ktorého chytili, za dva dni už stihol napadnúť štyri ženy a dve dievčatá.

03.02.2016 07:00
fekálny fantóm, Bratislava Foto: ,
Muž útočil aj na križovatke ulíc Šoltésovej a Záhradnícka.
debata (53)

Polícia pracuje aj s verziou, že ide o viac úchylných chlapov.

Nový fekálny fantóm rovnako ako ten predchádzajúci útočí najmä na zastávkach mestskej hromadnej dopravy. „Na útvaroch Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave sme od soboty dosiaľ prijali celkovo šesť oznámení v súvislosti s útokmi močom a výkalmi,“ uviedla krajská policajná hovorkyňa Tatiana Kurucová.

Podľa dosiaľ známych informácií hlásili vydesené ženy útoky v centre hlavného mesta, v jeho mestskej časti Ružinov aj v Petržalke. Najstaršia z obetí mala 31 rokov a najmladšie boli len 15-ročné dievčatá. Vysoký muž mal k nim pristúpiť odzadu a výkaly rozotierať po tvári. Polícia už vedie trestné stíhanie vo veci prečinu výtržníctva. „Obvinenie voči konkrétnej osobe zatiaľ vznesené nebolo,“ doplnil Michal Szeiff z krajského komunikačného odboru policajného riaditeľstva. Polícia pracuje s viacerými verziami, ďalšie informácie neposkytuje, aby nedošlo k zmareniu vyšetrovania.

Muž sa zrejme inšpiroval svojím predchodcom, 24-ročným Martinom, ktorý je od novembra minulého roku vo väzbe a vyšetrovanie v jeho prípade ešte nie je skončené. Keďže tentoraz je frekvencia útokov výrazne častejšia, situácia môže byť pre ženy o to kritickejšia.

„Rozhodne je to nebezpečná situácia. Ťažko povedať, čo je to za človeka. Najnebezpečnejšia alternatíva je, že by to mohol byť sexuálne úchylný človek. Do úvahy prichádza sadizmus a patologická sexuálna agresivita,“ domnieva sa psychológ Robert Máthé. Upozorňuje, že neraz sú takéto aktivity súčasťou rituálu sadistov a neskôr môžu byť ešte viac vystupňované. Druhý variant podľa neho je, že ide o myzofíliu alebo koprofíliu, čo sú úchylky, keď sa človek uspokojuje manipuláciou s výkalmi.

Sexuologička Danica Caisová si myslí, že útočník môže mať poruchu intelektu, byť deviantom, ktorý sa nevie správať. „Ľudia s nízkym intelektom sú ľahko ovplyvniteľní. Stačí, že im niekto povie, "choď, urob toto a zaplatím ti pivo“, a ostatní sa na tom budú dobre zabávať. Ale tiež môže ísť o človeka, ktorý chce zúfalo na seba upozorniť," domnieva sa.

Podľa Caisovej sa dá uvažovať aj o sexuálnej deviácii, keď útočníkovi chýbajú akékoľvek sexuálne zábrany. „Je možné, že tento človek vedie v súkromí úplne normálny rodinný život. Keď napríklad niekto niekoho zabije, ľudia vždy povedia, ,taký slušný človek, nikdy na to nevyzeral'. A ani deviant nevyzerá ako deviant, lebo vlastne ani nevieme, ako by vyzerať mal,“ pripomína.

Skúsenosti sexuologičky hovoria, že spravidla ani príbuzní netušia, že ich blízky má nejakú odchýlku. Akurát partnerka sa môže sťažovať na zriedkavý sex. „Občas sa dajú prehovoriť, ale keď je pre nich vzrušujúce to, že niekoho natierajú fekáliami až do tej miery, že riskujú prichytenie, potom ťažko bude pre nich lákavý štandardný sex,“ hovorí Caisová.

Obete takéhoto nechutného útoku sú neraz traumatizované, čo sa môže prejaviť aj niekoľko dní po incidente. „Je to prejav agresivity voči ženám a niektoré môžu mať z toho naozaj dlhodobú traumu, keď je potrebné vyhľadať odbornú pomoc,“ hovorí Máthé. Zároveň dodáva, že v tomto prípade môže byť útočníkom muž, ktorý je nahnevaný na ženy, možno na jednu, a takto to zovšeobecňuje na všetky. Preto ženám a dievčatám odporúča, aby sa snažili nechodiť večer samy.

Polícia v tejto súvislosti apeluje, aby ihneď po čine bezodkladne kontaktovali políciu.

Miesta, kde útočil

  • piatok 29. 1. 2016 o 19.30 h na zastávke Mlynské Nivy
  • piatok 29. 1. o 19.45 h na Radlinského ulici
  • piatok 29. 1. po 20.15 h na Tomášikovej ulici
  • sobota 31. 1. o 1.20 h na zastávke MHD Dvory
  • sobota 31. 1. okolo 2.00 h na Kamennom námestí
  • sobota 31. 1. o 4.20 h na križovatke ulíc Šoltésovej a Záhradnícka

Popis páchateľa

Muž vo veku asi 30 rokov, má mať tmavšie vlasy a oblečený bol v tmavom oblečení. Mal chudú postavu, kostnatú tvár a na nej strnisko.

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #útok