Slovenskí policajti odídu do Macedónska a Slovinska

Slovenskí policajti odídu vo štvrtok 4. februára opäť pomáhať s migračnou krízou, pôjdu do Macedónska i Slovinska. Na macedónsko-gréckej hranici bude pôsobiť 25 našich strážcov zákona, na slovinsko-chorvátskej dvadsiatka policajtov.

03.02.2016 17:14
debata (1)

Obe skupiny tam budú zatiaľ mesiac. V Macedónsku však budú pôsobiť nielen na hranici s Gréckom, ale aj na hranici s Bulharskom, malá časť je i hranica s Tureckom a malá s Albánskom. „Prichádza na rad aj ochrana hranice krajiny, ktorá nie je členom Európskej únie, a teda nie je ani v schengene, je to bezprecedentné rozhodnutie,“ povedal pri príležitosti vyslania policajtov predseda vlády Robert Fico.

Naši policajti budú v Macedónsku nielen strážiť hranicu, tiež budú zabezpečovať verejný poriadok, a to v spoločných hliadkach s českými a macedónskymi policajtmi. Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka bude misia do Macedónska pre policajtov nová.

„Ide o opačné chránenie schengenskej hranice, keďže budeme chrániť najmä prechod zo schengenu do neschengenskej krajiny. Každá tehlička, ktorú môžeme do tohto pomyselného múra postaviť, je veľmi dôležitá,“ povedal.

Do Macedónska idú policajti, ktorí majú skúsenosti s touto prácou. Sú vyzbrojení štandardným výstrojom, berú si so sebou napríklad i termovízne kamery. „Bude to nová misia, podmienky budú určite sťažené. V prípade potreby budeme výzbroj dopĺňať, preto vysielame policajného pridelenca do Skopje, aby mohol situáciu monitorovať,“ vysvetlil Kaliňák.

Pohonné hmoty, drobné opravy, ubytovanie či stravu zaplatí macedónska strana. Šéf rezortu vnútra pripomenul, že policajti budú pracovať tak, ako by pracovali doma, pričom budú mať aj nejaké dávky navyše.

Pre reformu ESO podľa neho zostali rezortu nejaké peniaze, a tak by mohol zvládať aj takéto veci z vlastných zdrojov. Sumu za vyslanie policajtov však povedať nevedel, odhadol ju na desaťtisíce eur. „Nebudú to žiadne výnimočné sumy, ktoré by sme neboli pripravení obetovať,“ dodal.

Ako povedal ďalej premiér Robert Fico, verí, že na summite Visegrádskej štvorky (V4), ktorý bude 15. februára v Prahe, spoločne vyhlásia, že musia prijať takýto variant ochrany macedónskej hranice, „že budeme schopní zastavovať migrantov, oddeliť ekonomických od neekonomických i zriadiť funkčné hotspoty.“

Tiež očakáva, že sa bude diskutovať o vytvorení niekoľkotisícovej policajnej sile, ktorá by mohla byť ponúknutá európskym štruktúram na ochranu schengenskej hranice. „Takže rok 2016 bude z tohto pohľadu pre všetky štáty Európskej únie ťažký,“ doplnil.

Do Macedónska na hranicu s Gréckom odišlo v utorok 2. februára aj 27 českých policajtov spolu s dvoma služobnými psami. Pôsobiť budú v spoločných hliadkach s macedónskymi kolegami v okolí mesta Gevgelija do 19. marca. Dohliadať budú na poriadok v dočasnom tranzitnom tábore Gevgelija, budú strážiť zelenú hranicu ako aj kontrolovať hraničné pásmo.

Slovenskí policajti pomáhali pri migračnej kríze aj vlani, a to na maďarsko-srbských i na slovinsko-chorvátskych hraniciach. Pre obe skupiny sa misie skončili 20. decembra 2015. Do Maďarska odišlo 50 policajtov, do Slovinska 20. Na slovinsko-chorvátskej hranici pôsobili naši policajti od 6. novembra.

V prípade misie na maďarsko-srbskej hranici bola situácia iná. Prvých 50 policajtov odišlo na hranicu pomáhať 20. októbra, avšak 20. novembra ich nahradila ďalšia päťdesiatka. V Maďarsku policajti aktívne nezasahovali, len pomáhali. V Slovinsku okrem monitorovania hranice zabezpečovali i verejný poriadok.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Slovinsko #policajti #utečenci #Macedónsko