Platila štátna poisťovňa za rehabilitácie veľkoryso?

Vytvorila štátna zdravotná poisťovňa nadštandardné podmienky pre rehabilitačné strediská, ktoré patria pod jednu eseročku? Aspoň zmluvy s nimi sú tak postavené. Akú sumu im však nakoniec vyplatila, prezradiť nechce.

04.02.2016 10:00
debata (98)

Firma CPKSB, ktorej konateľom je Pavol Kostka, má so štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou zmluvu od roku 2011. Poisťovni ponúkla špeciálny produkt. Do jedného balíčka spojila viacero výkonov. Na to, aby mohla tento produkt vykázať v účtovníctve, VšZP k nemu vytvorila špeciálny kód, ktorý iné poisťovne nemajú.

Podľa hovorkyne poisťovne Petry Balážovej kód poisťovňa zazmluvnila v roku 2011, v čase, keď bol generálnym riaditeľom nominant KDH Marián Faktor. Išlo o testovanie projektu, balíček slúžil na komplexnú dlhodobú fyzioterapeutickú starostlivosť pre pacientov s vybranými ochoreniami chrbtice. „Súčasný generálny riaditeľ Miroslav Vaďura krátko po svojom nástupe do funkcie nariadil vykonanie kontroly u tohto poskytovateľa z dôvodu nárastu počtu výkonov s cieľom zistiť, či boli naplnené očakávania spojené so zavedením tohto výkonu v roku 2011,“ vysvetľuje hovorkyňa. Dodala, že na základe výsledkov kontroly a spokojnosti poistencov kód poisťovňa zrušila.

„Zdravotná poisťovňa sa môže dohodnúť s poskytovateľom na akomkoľvek spôsobe odmeňovania. Nie je problém ten kód, ale problematické je to, že ho vykazuje len jediný poskytovateľ,“ reagoval analytik HPI Tomáš Szalay. Otázne podľa neho je, či ho iní lekári nevedia tiež ponúkať a možno za nižšiu cenu.

Spoločnosť CPKSB prevádzkuje šesť pracovísk v Spišskej Belej, Bratislave, Nitre, Trenčíne, Žiline a Banskej Bystrici, ktoré sa venujú fyzioterapii. Pri nich pracuje šesť špecializovaných ambulancií, zamerané sú na gynekológiu, psychiatriu a neurológiu. Podľa zmlúv zverejnených na webe VšZP, šiestim ambulanciám platí mesačne viac ako 20-tisíc eur, pre rehabilitačné strediská je zazmluvnený strop za viac ako 240-tisíc eur mesačne. Takéto sumy má firma v zmluvách od začiatku, teda z čias Faktora.

Súkromné zdravotné poisťovne majú postavené iné kontrakty. Dôvera pre pracoviská v Spišskej Belej a v Nitre vyčlenila mesačne 7-tisíc eur, kým VšZP pre tieto dve viac ako 95-tisíc eur. „V skutočnosti mu v priemere platíme za našich poistencov asi 2 500 eur mesačne. Vlani vyhľadalo mesačne služby tohto poskytovateľa asi 120 našich poistencov,“ povedal pre Pravdu hovorca poisťovne Dôvera Matej Štepiansky.

Aj vzhľadom na vyšší počet poistencov štátnej poisťovne, VšZP má okolo 3,2 milióna, Dôvera viac ako 1,4 milióna, je zmluva so štátnou poisťovňou postavená na oveľa vyšších sumách. Denník Pravda sa nedozvedel, prečo je to tak.

Na nezvyčajné zmluvy štátnej poisťovne s klinikami Pavla Kostku upozornila strana Sieť tento utorok. Kostka na to reagoval s tým, že v súčasnosti evidujú vo svojom systéme približne 45-tisíc pacientov a jeho kliniky nikdy nedostali taký objem peňazí, ako Sieť tvrdí. V stanovisku, ktoré Kostka poslal médiám, je vo vlastnostiach wordového dokumentu ako autor uvedené meno Mária Trošková. Asistentka s tým istým menom pracuje na Úrade vlády. Premiér včera poprel, že niekto na Úrade vlády zasahoval do stanoviska kliniky. Povedal, že reakcia konateľa Kostku prišla do e-mailu nielen médií, ale aj verejných inštitúcií, vrátane jeho úradu.

© Autorské práva vyhradené

98 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #VšZP #financovanie #zmluvy #rehabilitačné strediská